Cateva mii de persoane au fost date afara din sistemul bancar doar in acest an, iar, in contextul economic actual, acesti oameni nu isi vor gasi usor un loc de munca. Sansa pentru ei vine datorita studiilor superioare pe care le-au urmat, care le permit sa se reorienteze profesional, insa, pe fondul fluxului mare de oameni, salarii pot scadea, sustin specialistii din piata muncii, consultati de Wall-Street.ro
Numai in primul semestru din acest an au plecat din sectorul bancar au iesit 3.700 de persoane, dupa ce in intreg anul 2011 cifra n-a depasit 1.000 de persoane.

De exemplu, de la BCR au fost dati afara in primele noua luni ale anului peste 800 de angajati. Totodata, banca a anuntat ca in 2013 vor mai pleca acasa 1.500 de salariat

“Ca si dinamica a pietei de recrutare, a aparut deja o «infuzie» de fosti angajati ai marilor jucatori de pe piata bancara, care, din pacate, vor trebui sa isi scada pretentiile financiare pentru a se putea reangaja”, a declarat Monica Georgescu, manager recrutare in cadrul platformei de recrutare Tjobs.ro.

"Piata de candidati interesati de oportunitati din domeniul bancar s-a imbogatit in timp foarte scurt cu cateva mii de persoane. Astfel, celelalte companii de pe piata de profil beneficiaza de o plaja mult mai larga de candidati cu experienta in companii bancare din care isi pot selecta viitorii angajati. Drept urmare, vestea este una buna pentru companiile potential interesate de candidati valorosi cu expertiza financiara", crede Cristina Savuica, managing partner in cadrul companiei de recrutare Lugera.

Specialistii in domeniu sustin ca ofertele salariale acordate celor ramasi fara un loc de munca vor scadea, pe fondul numarului mare de candidati.

"In prezent, exista pe piata muncii multi candidati provenind din banci care nu isi gasesc joburi pe masura experientei si pregatirii in domeniul financiar. Din acest motiv pentru pozitiile deschise in banci ofertele salariale vor cobori, din cauza concurentei", spune Mirela Marinescu, recruitment director la APT Resources & Services, companie de resurse umane.

Care sunt sansele angajatilor disponibilizati sa se angajeze

"Depinde de asteptarile candidatilor. Este destul de greu de crezut ca toti acesti oameni isi vor gasi joburi in banci sau institutii financiar-bancare. Daca, insa, vor fi dispusi sa ia in considerare si oportunitati profesionale din domenii conexe, sansele vor creste considerabil", mai spune Cristina Savuica de la Lugera.

Pe site-urile de recrutare candatii pot gasi o serie de oferte de munca.

"Locurile de munca din domeniul finantelor ajung, la final de an, la aproximativ 1.000 de posturi disponibile, grupate in aproape 500 de anunturi. Printre companiile care angajeaza la ora actuala se numara Volksbank, care cauta un manager relatii clienti retail, un senior reporting officer si un relationship manager corporate. Cei care isi doresc sa ramana in sectorul financiar, insa fara a lucra intr-o banca, pot opta pentru un post de operations planning manager la Vel Pitar, responsabil investitii in cadrul Auchan, sau de sales representative UCFin la compania UniCredit", conform Best Jobs.

Unde se poate angaja personalul bancar

"Vorbim, in primul rand, desigur despre celelalte companii din domeniul bancar. De asemenea trebuie sa avem in vedere toate institutiile financiare (bancare sau nebancare), companiile de accounting si audit, departamentele finaciare si de contabilitate ale companiilor cu obiect de activitate altul decat cel financiar etc. In functie de obiectivele si aptitudinile persoanei putem largi si mai tare campul de domenii potentiale mergand pana spre consultanta financiara, asigurari si de ce nu resurse umane. Nu uitam nici de perspectiva de a-si deschide un business propriu. Astfel de tineri antreprenori ar fi extrem de bineveniti pe piata din Romania", spune Savuica.

Mirela Marinescu de la APT mai spune ca fostii angajati bancari sunt persoane cu educatie superioara, cu intelegere de procese de business, cu competente care se pot fi utilizate si in alte arii de activitate.

"Din ce am observat pana acum, exista insa tendinta de a se crampona de domeniul pe care il cunosc, desi sansele nu sunt mari si au asteptari salariale ridicate", a adaugat Marinescu.

Mai mult, conform Best Jobs, cei care au experienta in sectorul financiar, insa au ramas fara un job de curand se pot indrepta spre sectorul vanzarilor, care se preconizeaza a avea cea mai mare crestere in 2013.

"Momentan, pe BestJobs.ro sunt peste 250 de locuri de munca disponibile in finante-vanzari, in cadrul unor companii precum Groupama, Oracle sau Aegon", potrivit Best Jobs.

Oferte de munca in strainatate, la orizont

"In strainatate este foarte greu sa isi gaseasca un job in acelasi domeniu. De obicei, astfel de mutari se fac in cadrul aceluiasi grup si cu talentele companiei, nu cu persoane aflate pe listele de disponibilizari", a afirmat Monica Georgescu, manager recrutare la Tjobs.

Oferte de munca in strainatate pentru cei cu studii superioare exista, domeniile fiind variate, de la administrare la resurse umane. Pozitiile oferite sunt, insa, mai potrivite pentru cei aflati la inceputul carierei.

De exemplu, o firma germana cauta, in acest moment, mai multe persoane pentru urmatoarele pozitii: product management, sales management, account management, retour management, creativ and design management si finance and accounting management.

"Odata cu boom-ul creditarii de pana in 2009, domeniul bancar a devenit unul privilegiat, mai ales prin prisma salarizarii. De asemenea, ca si domeniu de activitate este o nisa, astfel incat majoritatea bancherilor (si aici nu discutam despre functiile suport) vor fi nevoiti sa se reorienteze, cel mai probabil tot in domeniul financiar. Pentru acestia, exista cateva domenii spre care se pot orienta, in functie de tipul activitatii si de competentele profesionale dobandite, cum ar fi: relatii cu publicul (pentru cei din front office), administrare, marketing, vanzari, implementare de fonduri europene (fie in cadrul companiilor de consultanta, fie in cadrul administratiilor publice), analiza financiara, si multe altele, de la caz la caz. Cel mai probabil, o buna parte a celor care au plecat sau vor pleca din domeniul financiar-bancar se vor reorienta profesional", considera Monica Georgescu de la Tjobs.

Ce pasi trebuie sa urmeze cei in cautarea unui job

"In primul rand, este bine sa isi reactualizeze CV-ul, dupa care sa-l trimita activ spre agentiile de recrutare si consultanta. De asemenea, ar trebui sa isi realizeze o lista cu companii pe care doresc sa le abordeze, din acest punct de vedere, si apoi sa ia contact cu acestea", crede Cristina Savuica.

De asemenea, angajatii disponibilizati trebuie sa se preocupe activ de identificarea unor noi oportunitati profesionale si sa nu se rezume la a monitoriza zilnic site-urile de cariera, desi si acesta este un aspect important.

"Vor trebui sa se adapteze la medii de lucru mult mai putin organizate si procedurizate decat cel bancar. Un pas foarte important il reprezinta analiza obiectiva a competentelor profesionale si a asteptarilor pe care acestia le au de la parcursul lor profesional. In urma acestei analize vor putea identifica oportunitatile aparute in urma acestei situatii. Nu toti cei care activeaza intr-un domeniu o fac din vocatie, iar un moment ca acesta poate aduce o schimbare benefica in parcursul profesional al fiecaruia, iar experienta dobandita pana acum va fi un sprijin pe noul drum profesional", spune Monica Georgescu.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri