Cursul de referinta afisat, joi, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a crescut cu 3,02 bani, la 4,4463 lei/euro, dupa ce miercuri a atins la cel mai redus nivel din ultimele trei saptamani, pe fondul ordinelor de cumparare de lei plasate inainte de plata unor licente telecom.
Dupa ce joi cursul a urcat peste 4,53 lei/euro si s-a apropiat de maximul anului, cotatiile au inceput sa scada, cu un ritm mai alert in sedintele de marti si miercuri, cand leul s-a intarit cumulat cu peste 2,3%, iar volumele de tranzactionare au crescut semnificativ, anunta Mediafax.

"Noutatea sedintei de ieri (miercuri - n.r.) vine insa din faptul ca leul a fost apreciat la un moment dat cu 1,6%, insa nu a pastrat decat jumatate din acest avans pana la finalul zilei. Date fiind volumele mari (care, conform indiciilor, sunt depasite doar de cele din octombrie 2008), credem ca miscarea a fost dictata de platile licentelor telecom si totodata, ca ajustarea avansului initial este rezultatul interventiilor bancii centrale.

Interventii valutare realizate cu scopul de a reduce volatilitatea par a se inscire intr-un scenariu plauzibil, intrucat, la un moment dat, leul se apreciase cu circa 3% in ultimele doua sedinte. Daca temerile noastre legate de interventii sunt sustinute si de realitate, credem ca cea mai mare parte a impulsului dat de platile licentelor telecom s-a disipat deja. De aceea, dar si fiindca sentimentul din pietele europene este usor negativ, prognozam ca leul va pierde usor teren azi", afirma analistii ING Bank intr-o nota.

Cosmote, Orange, RCS&RDS, Vodafone si 2K Telecom trebuie sa plateasca pana la 30 iunie o parte din suma de 682 milioane euro datorata pentru licentele telecom acordate in toamna anului trecut.

Analistii ING Bank au afirmat inca de marti ca leul s-ar putea aprecia dincolo de 4,5 lei/euro, avand in vedere ca suma care trebuie achitata pentru licente in aceasta luna este de aproximativ 500 milioane euro.

Pentru dolarul american, BNR a publicat joi un curs de 3,4151 lei/dolar, cu 2,7 bani sub nivelul de miercuri, de 3,3881 lei/dolar.

In acelasi timp, rata de schimb pentru francul elvetian a scazut cu 1,11 bani, la 3,6124 lei/franc. In sedinta precedenta, francul a fost cotat la 3,6013 lei, atingand cel mai redus nivel din 5 iunie, data la care francul a fost la 3,5737 lei.

Ratele de schimb leu/dolar si leu/franc elvetian sunt calculate de Banca Nationala a Romaniei in functie de paritatea leu/euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc elvetian.

La deschiderea sedintei de joi euro a fost cotat la 4,4430 lei, paritatea fiind in imediata apropiere a nivelului din jurul orei 16:30, de 4,4395 - 4,4450 lei/euro.

Ulterior, cursul a coborat pentru scurt timp la 4,4280 lei/euro, insa apoi cotatiile au inceput sa urce spre 4,45 lei/euro, in cadrul unor tranzactii cu volume reduse.

La scurt timp dupa ora 13:00, cand BNR anunta cursul de referinta, euro era cotat pe piata interbancara la 4,4510 - 4,4525 lei/euro, respectiv cu 0,75 - 1,15 bani peste inchiderea de miercuri.

Dobanzile practicate joi de bancile comerciale pentru depozitele atrase (ROBID) si plasate (ROBOR) in lei pe termen de o zi au crescut usor, la 4,34% - 4,84% pe an, dupa ce miercuri au scazut la 4,16% - 4,66% pe an. In continuare, randamentele sunt in continuare sub rata dobanzii de politica monetara a BNR, de 5,25% pe an.

Totodata, dobanzile pentru plasamentele pe termen de o saptamana au avansat de la 4,2% - 4,7% pe an la 4,29% - 4,79% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri