Croatia va anula datoriile celor mai saraci cetateni incepand cu aceasta saptamana, dupa ce Guvernul a aprobat un program menit sa le ofere acestora sansa “unui nou inceput”. Masura este luata in contextul in care tara se confrunta cu o problema a creditelor in franci elvetieni, similara Romaniei, dar si cu o criza financiara de lunga durata.

Masura fara precedent adoptata de Guvernul croat de stanga vizeaza persoanele care nu castiga mai mult de 1.250 kuna (184 dolari / 715 lei) pe luna si care locuiesc in chirie, scrie CNBC. Cetatenii care se afla in aceasta situatie vor avea datorii de pana la 35.000 kuna (5.146 dolari) anulate. Pentru comparatie, salariul minim pe economie in Romania este de 975 lei. Printre datoriile care vor fi anulate sunt cele catre banci, alte companii de creditare, companii de utilitati sau chiar operatori de telefonie.

De la "facem tot ce putem pentru populatie", la "un exemplu clasic de populism"

Premierul Zoran Milanovic a subliniat ca niciun alt cabinet nu a mai luat o asemenea masura. “Facem tot ce putem pentru a usura viata oamenilor in timpul acestei crize si incercam sa le dam sansa unui nou inceput”, a mentionat Milanovic.

Circa 60.000 de persoane dintr-o populatie totala de 4,4 milioane vor beneficia de acest program, estimeaza oficialii fostului stat iugoslav. Reuters anticipeaza ca masura ii va costa pe creditori pana la 309 mil. dolari. Guvernul vrea astfel sa reporneasca economia locala, mizand pe faptul ca o buna parte din consumatori vor incepe sa faca din nou cheltuieli dupa ce le vor fi deblocate conturile bancare.

Croatia, tara care face parte din Uniunea Europeana dar care nu a adoptat euro, se afla intr-o recesiune prelungita ce dureaza de mai bine de sapte ani. Ca si in alte tari din regiune, cetatenii croati au luat in trecut credite in franci elvetieni care acum au devenit o problema majora dupa aprecierea puternica a monedei fata de euro.

Anularea datoriilor are insa si numerosi critici. “Este un exemplu clasic de populism”, a declarat Timothy Ash, director piete emergente in cadrul Standard Bank. Analistul considera ca masura a fost luata in contextul alegerilor parlamentare ce vor avea loc in a doua parte a acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri