Deteriorarea deficitului de cont curent poate pune probleme stabilitatii macroeconomice din Romania, mai ales in ceea ce priveste moneda nationala, au apreciat analistii.
Deficitul de cont curent a fost in primele sase luni ale anului de 4,17 miliarde de euro, in crestere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelelor publicate, marti, de BNR, informeaza NewsIn.

"Solutia la problema deficitului de cont curent rezida, intr-o buna masura, in deprecierea monedei nationale, deoarece exportam prea putin si nu suntem suficient de isteti pentru a concura cu produse autohtone, bunurile importate", a declarat analistul economic Matei Paun.

in opinia lui Paun, exemplul unor tari ca Ungaria arata ca dupa integrarea europeana s-a ajuns la o accentuare a dezechilibrului balantei de plati, ceea ce a dus in ultima instanta la o depreciere a monedei nationale.

Investitii straine au ajuns in primul semestru al anului la 3,2 miliarde de euro, insa nu mai compenseaza decat 77,8 % din deficitul contului curent. Totusi, perspectiva ramane optimista pentru anul curent vand in vedere banii pe care autoritatile ii asteapta, pana la sfarsitul anului, din privatizarea BCR.

"Ramane o problema atragerea banilor, iar privatizari importante precum BCR sau Petrom nu vor mai fi. Poate doar Romgaz, Transgaz sau Transelectrica sa aduca bani mai multi din eventuale privatizari", a adaugat Paun.

Potrivit lui Laurian Lungu, economist la Grupul de Economie Aplicata (GEA), exista un pericol real ca pe termen mediu moneda nationala sa se deprecieze. "Am in vedere perceptia investitorilor din piata care isi pot retrage banii din piata. Dar pe termen scurt exista momentul septembrie atunci cand vom avea liberalizare completa a contului curent, ceea ce ar putea determina o intrare consistenta de fluxuri monetare, ceea ce va compensa iesirile", a precizat Lungu.

in opinia economistului de la GEA, este de asteptat ca Banca Nationala a Romaniei sa lase moneda nationala sa se deprecieze pana la un nivel de 3,7 lei, 3,8 lei pentru un euro, chiar daca aceasta situatie va pune probleme in procesul de dezinflatie. "Inflatia este un pericol care mocneste, iar valoarea de 6,2% (inflatia pe ultimele 12 luni - n.r.) atinsa in ultima luna nu va putea fi tinuta pe termen scurt", a mai spus Lungu.

Analistul GEA a precizat ca deterioarea contului curent era previzibila intrucat creditul neguvernamental a crescut in luna iunie a anului curent, raportat la anul trecut, cu 45%, situatie nemaiintalnita din anul 2003. "Sunt foarte multe variabile macroeconomice, care contribuie la dezechilibrul balantei de plati, sa ne gandim doar la deficitul bugetar", a conchis Lungu.

Guvernul a aprobat in decurs de sase luni doua rectificari bugetare, aducand deficitul bugetar la 2,5% din PIB pentru 2006, nivel contestat de majoritatea organismelor financiare internationale (FMI, CE, BM). Ambele majorari de deficit din acest an, de la 0,5% la 0,9% in luna aprilie si de la 0,9% la 2,5% in luna iunie, s-au justificat prin alocari de fonduri in proiecte de investitii si pentru acoperirea pagubelor produse de calamitati naturale.

Presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu, afirma ca o depreciere a monedei nationale ar putea avea loc in trimestrul patru, dar nu din cauza deficitului de cont curent. "Sunt fluxurile de investitii si este perioada sarbatorilor" a explicat Ghizdeanu.

In opinia presedintelui CNP, deficitul de cont curent va depasi cu aproximativ trei sute de milioane prgnoza oficiala, insa se va situa sub nivelul de 9% din produsul intern brut (PIB), ca urmare a cresterii economice peste asteptari. "Problema principala a deficitului de cont curent sunt transferurile curente in scadere, dar este imbucurator aportul, chiar daca redus, al serviciilor, printre care intra si turismul", a spus Ghizdeanu.

CNP a estimat pentru anul 2006 scaderea ponderii deficitului de cont curent in PIB de la 8,7%, cat era anul trecut, la 8,5%. Dezechilibrul balantei de plati va creste nominal, in anul 2006, la 7,95 de miliarde de euro, fata de 6,89 de miliarde de euro, insa este asteptata o crestere mai mare a PIB, conform CNP. Fondul Monetar International a prognozat pentru acest an o crestere a deficitului de cont curent pana la 9% din PIB.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri