In jur de 66% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 25 de ani detin un cont curent la o banca din Romania, 45% sunt ittulari ai unui card de debit, iar aproximativ 30% folosesc internet banking, ceea ce inseamna ca tinerii sunt interesati de instrumentele financiare moderne dar prea putini le folosesc, reiese din studiul "Perceptia tinerilor despre sistemul bancar din Romania", realizat de Banca Comerciala Romana (BCR). Studiul releva ca 57% dintre tinerii de 14-19 ani din Romania sunt clienti ai unei banci, insa procentul urca la 92% pe segmentul de varsta 20-25 de ani.

Cu toate acestea, doar 29% dintre tinerii de 20-25 de ani folosesc internetul pentru a plati facturi si a face transferuri de sume, in timp ce 59% fac diverse achizitii online, procent care se situeaza la o cota de 40% in cazul adolescentilor cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani. In ceea ce priveste sursa veniturilor, raportul arata ca 51% dintre tinerii de 20-25 de ani sunt angajati, iar 58% castiga cel putin 1.000 de lei, conform News.ro.

Totusi, aproape jumatate (47%) dintre tinerii care muncesc primesc bani in plus de la familie, in timp ce 67% din numarul total de tineri primesc bani de la parinti. Studiul mai arata ca dependenta de banii parintilor este principalul motiv pentru care, in cazul tinerilor de pana in 25 de ani, educatia financiara provine din familie in proprortie de 80%, in timp ce doar 15% dintre tineri spun ca se bazeaza pe educatia financiara primita la scoala, se mai arata in studiu.

Principala cerinta a tinerilor in raport cu bancile este cresterea calitatii serviciilor si a pregatirii personalului, pentru 30% dintre respondenti, urmata de un practicarea unui nivel bun al dobanzilor si al comisioanelor (15%). 71% dintre tineri si-ar dori, ca solutii inovatoare din partea unei banci, autentificarea prin amprenta (71%), plata prin intermediul telefonului sau al ceasurilor inteligente in magazine si restaurante (55%) si plati de tip contactless in magazine (37%).

Studiul “Perceptia tinerilor despre sistemul bancar din Romania” a fost realizat la sfarsitul lunii august, in randul si cu sprijinul tinerilor participanti in cadrul programelor Summer Job and Learn @BCR, fiind colectate 1.968 de chestionare valide, din care 32% din Bucuresti, iar 68% din restul tarii.

Sursa foto: Alexandru Nika / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri