Actiunea de poprire s-ar putea face electronic "intr-un interval scurt de timp", a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Dragos Doros, prezent la conferinta Banking 2.0, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Visa, Patria Bank si Euronovate. ANAF a finalizat 95% din discutiile tehnice privind mecanismul care urmeaza sa fie implementat, iar acum colaboreaza cu bancile pentru aplicatia prin care se vor face efectiv popririle. Prin noul sistem poprirea va deveni foarte rapida, fata de durata actuala care poate ajunge la peste 5 zile.

Aplicatia va permite ANAF sa comunice mult mai rapid cu bancile, astfel ca se va evita situatia de a pune poprire si de a trage suma datorata din mai multe conturi in aceslasi timp, cum se intampla in prezent din cauza faptului ca bancile nu comunica intre ele. Ulterior, daca ANAF a primit de la banci o suma mai mare, contribuabilul trebuie sa-si recupereze banii.

"De cateva luni discutam sa facem aplicatia asta. Dorinta noastra este sa fie totul automatizat, sa trecem cat mai repede de micile diferende si intr-un interval scurt de timp sa spunem ca avem poprire electronica", a afirmat presedintele ANAF.

In prezent, ANAF face documentul "pe hartie", iar de la ANAF parcurge un drum destul de lung pana la poprirea efectiva.

"Serviciul ANAF de executari silite ajunge in faza procedurala in care trebuie sa faca poprirea pe conturi si emite documentul de poprire. Il face pe hartie, il pune la posta, ajunge la banca, banca il primeste la registratura, il trimite la personalul operational, care instituie poprire efectiva. In toate aceste faze se intampla hopuri de toate partile, si la noi, si la posta si la banci. Peste tot. Nu conteaza cine este de vina aici si de ce intarzie. Important este de stiut ca este un proces care are multa interventie umana si care nu ar trebui sa aiba aceasta interventie umana, pentru ca este un mecanism de decontare", a spus Dragos Doros.

Bancile si-au stabilit mecanisme de decontare cu interventie umana zero sau aproape de zero si la fel trebuie sa procedeze si ANAF.

"Suntem in discutii cu asociatiile reprezentative ale bancilor. Ideea este ca si din partea lor am primit tot concursul si din partea noastra avem un interes de automatizare. Ce vrem sa facem de fapt? O aplicatie in care ANAF sa incarce popririle acestea, iar ele sa se activeze, sa se organizeze, in functie de niste algoritmi si sa se execute sumele si conturile care trebuie", a declarat Dragos Doros.

Din momentul in care pleaca de la ANAF, durata drumului unei popriri pana la banca poate trece si de 5 zile.

"De la cateva zile in care parcurge drumul prin posta, plus cateva ore pana opereaza banca, se va trece la instantaneu", a spus Dragos Doros.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri