Erste Group, proprietarul BCR – cea mai mare banca din Romania, a anuntat un profit net de 1,17 mld. euro in primele noua luni din 2016, in crestere cu 54% fata de cel de 764 mil. euro inregistrat in perioada similara de anul trecut.

Venitul net din dobanzi ale Erste Group s-a diminuat la 3,26 mld. euro, in scadere cu 1,7% fata de perioada similara de anul trecut, pe fondul mentinerii contextului caracterizat de dobanzi reduse si al continuarii vanzarii de credite neperformante, care nu a fost compensata integral de cresterea creditarii.

“Performanta operatiunilor noastre reflecta in continuare tendintele deja manifestate in cursul acestui an: calitatea activelor a continuat sa se imbunatateasca considerabil, prin urmare provizioanele de risc au scazut si mai mult, venitul operational a scazut usor, sub presiunea contextului caracterizat de dobanzi reduse, iar costurile operationale s-au majorat ca urmare a investitiilor in digitalizare. Creditarea a crescut la un nivel rezonabil, cu peste 4 miliarde euro credite nete nou acordate in primele noua luni ale anului, in timp ce depozitele clientilor au crescut cu peste 6 miliarde EUR in aceeasi perioada. In opinia noastra, aceasta evolutie sugereaza ca deponentii au ales sa compenseze nivelul redus al dobanzilor economisind si mai mult”, mentioneaza Andreas Treichl CEO al Erste Group.

Venitul net din taxe si comisioane s-a redus la 1,31 mld. euro (-3,8% y/y), in principal ca urmare a reducerii venitului din operatiuni cu valori mobiliare si servicii de plati.

Venitul net din tranzactionare a scazut cu 0,7%, pana la 191,6 mil. euro. Prin urmare, venitul operational s-a redus la 4,95 mld. euro (-2,6%). Cheltuielile administrative generale au crescut cu 3,9%, la 2,96 mld. euro (+3,9%), in principal din cauza costurilor de IT mai ridicate si cheltuielilor de personal in valoare de 1,72 mld. euro (+3,4%). Aceasta evolutie a determinat diminuarea profitului operational la 1,99 mld. euro (-10,8%), iar raportul cost/venit s-a situat la 59,7%.

Costurile nete cu provizioanele aferente activelor financiare neevaluate la valoarea justa in contul de profit si pierdere au scazut la 63,2 mil. euro, respectiv 6 puncte de baza in raport cu nivelul mediu al imprumuturilor brute catre clienti (-87,8% fata de 518,4 mil. EUR, respectiv 53 puncte de baza), datorita scaderii semnificative a creditelor neperformante si cresterii veniturilor din recuperarea creditelor deja amortizate in Romania si Ungaria. Rata creditelor neperformante a continuat sa se imbunatateasca la 5,5%, in vreme ce rata de acoperire a creditelor neperformante s-a situat la 67,7%.

Totalul activelor a crescut la 206,8 mld. euro, iar portofoliul net de credite si avansuri catre clienti a crescut moderat la 129,0 mld. EUR (+2,4%). In privinta pasivelor, depozitele de la banci au crescut la 15,2 mld. euro, iar depozitele de la clienti au crescut la 134,0 mld. EUR (+4,7%). Raportul credite/depozite s-a situat la 96,2%, fata de 98,4% in intervalul ianuarie – septembrie 2016.

Reprezentantii Erste considera ca actualul context operational se anunta favorabil cresterii creditarii. In timp ce pentru 2016 estimarile privind cresterea economica reala se situeaza intre 1,3% si 4,5% in toate pietele principale din Europa Centrala si de Est (ECE), inclusiv Austria, pentru 2017 estimarile se situeaza in intervalul 2-3% pentru ECE, si in jur de 1,5% pentru Austria. Cresterea economica reala ar urma sa fie generata de cererea interna solida, in timp ce cresterea reala a salariilor.

Sursa foto: Shutterstock / Hadrian

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri