Un zbor al Singapore Airlines pe ruta Londra-Singapore a fost afectat de „turbulențe puternice” care au cauzat moartea unui pasager și rănirea altora. Vă prezentăm mai jos ce sunt turbulențele atmosferice și dacă acestea provoacă des victime.

Decesele cauzate de turbulențe pe zborurile comerciale sunt, din fericire, foarte rare, spune Paul Williams, profesor de știință al Universității din Reading, specializat în fenomene atmosferice, pentru Euronews.

Asociația Internațională de Transport Aerian precizează că turbulențele reprezintă principala cauză când vine vorba de rănile suferite de pasageri și membri ai echipajelor în timpul zborului. Însă, decesele și rănirea gravă au loc destul de rar. Între 2009 și 2021, 146 de pasageri și membri ai echipajelor de zbor au fost răniți serios în incidente cauzate de turbulențe, conform Federal Aviation Administration.

În 2022, 20 de persoane au fost spitalizate din cauza turbulențelor prin care a trecut un avion al Hawaiian Airlinse pe ruta Pheonix-Honolulu.

De obicei, în urma acestor incidente sunt raportate tăieturi, oase rupte, răni la cap și pierderea cunoștinței. Ele sunt suferite în principal de către pasagerii care nu poată centura de siguranță.

Companiile aeriene nu recomandă degeaba purtarea centurilor de siguranță pe toată durata zborului, fie el lung sau scurt”, a declarat Jock Strickland, expert în aviație, pentru BBC.

Turbulențele atmosferice: ce sunt și ce trebuie să știi despre aceste fenomene

Experții consideră că turbulențele atmosferice, precum cele care au dus la decesul pasagerului Singapore Airlines, sunt un fenomen care este uneori greu de prevăzut și care cunoaște o amplificare pe fondul schimbărilor climatice.

Turbulențele sunt asociate cu o modificare a curenților de aer care afectează stabilitatea aeronavei în zbor. Miscările de aer în jurul munților, furtunile, fronturile de aer rece sau cald sau chiar jestreamurile(vânturi puternice care circul în jurul Pâmântului la anumite altitudini) pot fi cauze al turbulențelor, conform AFP, citată de Agerpres.ro.

Chiar dacă meteorologii deţin instrumente excelente pentru prezicerea turbulenţelor, acestea nu sunt perfecte şi se pot produce turbulenţe neaşteptate", a declarat pentru AFP Thomas Guinn, profesor la Universitatea Aeronautică Embry-Riddle din Florida, Statele Unite.

Sursa foto: hlopex / Shutterstock.com

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri