Romania are, in mediul rural, o agentie bancara la 11.000 de persoane, iar unitatea deserveste populatia a trei comune de dimensiuni medii, desi gradul de acoperire bancara, de o unitate la 5.000 de persoane, este apropiat de cel a statelor din regiune, arata un studiu publicat de No-cash.
Datele statistice ale ultimului recensamant al populatiei arata ca in mediul rural traiesc 10 milioane de persoane, care reprezinta 47% din populatie, iar ei sunt deserviti de doar 931 unitati bancare. "Pentru marea majoritate a acestora, singurele servicii financiare de care pot beneficia sunt cele oferite de Posta Romana si/sau Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC)", amintesc autorii studiului.

De altfel, din cele 37 de banci operationale in Romania, doar sapte au fost interesate pana acum sa deschida o reprezentanta in mediul rural. "Concentrarea este in continuare pe marile aglomerari urbane in principal orasele cu peste 250.000 de locuitori care sunt in egala masura si centre de mare interes economic", se mentioneaza in analiza No-cash.

Statisticile arata ca exista mari discrepante si in mediul urban din punctul de vedere al gradului de bancarizare. Astfel, cel mai put in dezvoltat este segmentul de orase cu populatie cuprinsa intre 50.000 si 100.000 de locuitori, unde o unitate bancara deserveste, in medie, 4.200 de persoane, in timp ce in Bucuresti media este de o unitate bancara la 3.400 locuitori, arata studiul citat.

Exista insa si orase in care nu exista nicio unitate bancara, cum sunt Azuga (6000 locuitori - judetul Prahova), Cazanesti (3.500 locuitori - Ialomita), Chitila (12.000 locuitori - Ilfov), Popesti Leordeni (14.000 locuitori - Ilfov), Salcea (7.500 locuitori - Suceava), stefanesti (11.500 locuitori - Arges) si Techirghiol (6.500 locuitori - Constanta).

Sunt insa si comune in care exista mai multe unitati bancare. "Fiecare dintre comunele Liesti (10.500 locuitori Galati), Berca (9.500 locuitori Buzau), Mihail Kogalniceanu (9.000 locuitori Constanta), Sanmartin (7.500 locuitori Bihor), Prundu Bargaului (6.000 locuitori Bistrita-Nasaud), Corund (6.000 locuitori Harghita), Trusesti (5.500 locuitori Botosani), Poiana Teiului (5.000 locuitori Neamt) si Deda (4.000 locuitori Mures) au nu mai putin de trei unitati bancare", se mentioneaza in analiza No-cash.

Totusi, in ultimii patru ani, reteaua de unitati bancare s-a marit cu 1.400 de sedii operationale in intreaga tara si a ajuns la 4.200 de unitati in luna septembrie a acestui an, ceea ce reprezinta o crestere de peste 50% fata de 2001.

Astfel, in Romania, o unitate bancara deserveste 5.000 de persoane, nivel comparabil cu cel din Republica Ceha sau Slovacia de la momentul integrarii in Uniunea Europeana. Polonia si Ungaria aveau, in 2004, o acoperire bancara mai buna, de aproximativ 3.500 persoane la o unitate bancara, in timp ce in Bulgaria, in medie, in 2004, o unitate bancara deservea peste 11.000 de locuitori, potrivit datelor Bancii Centrale Europene (BCE).

"Cel mai important aspect relevat de graficul BCE este faptul ca Romania este singura tara care reuseste sa isi mareasca substantial reteaua de unitati, in vreme ce toate celelalte tari scad sau isi mentin nivelul inregistrat in 2000", remarca autorii studiului No-cash.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri