Fondurile mutuale cu plasamente in actiuni adus investitorilor castiguri de 5,9% in luna septembrie, comparativ cu luna august, peste rata anuala a inflatiei de 5,48%, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
"Evolutia favorabila a pietei bursiere in luna septembrie, cand indicele compozit BET-C s-a apreciat cu 4,72%, a permis fondurilor de actiuni sa obtina performante peste rata inflatiei, comparativ cu luna august", potrivit UNOPC.

Cele mai mari randamente in septembrie au fost atinse de fondurile Premio, administrat de Pioneer Asset Management, in crestere cu 9,2%, urmat de Omninvest, administrat de SAI SIRA, cu 7% si Napoca, administrat de SAI Globinvest, cu 6,6%.

In ultimele 12 luni, cele mai mari cresteri au fost inregistrate de Omninvest cu 24,6%, Intercapital (administrat de SAI Certinvest) cu 20,6%, Napoca cu 20,5%, Active Dinamic (administrat de SAI Swiss Capital Asset Management) cu 17,8% si BT Maxim (administrat de BT Asset Management) cu 15%. Cele mai mari expuneri pe piata bursiera le-au avut fondurile Active Dinamic, urmat de Premio cu 90% si Omninvest cu peste 81%.

Activele nete ale fondurilor de actiuni au depasit, la sfarsitul lunii septembrie, 148,199 milioane lei (peste 42 milioane euro), in crestere cu 10,2% fata de luna august. Cea mai mare crestere a activului net in septembrie, cu peste 19%, a fost atinsa de fondul Premio. Celelalte fonduri au inregistrat cresteri ale activelor nete cuprinse intre 3,8% la Fondul Oportunitati Nationale (administrat de Vanguard Asset Management) si BCR Expert (administrat de BCR Asset Management) si, respectiv, 9% la KD Maxim (administrat de KD Investments Romania).

Intrarile nete de capital in fondurile de actiuni au insumat 6,24 milioane lei (1,7 milioane euro), respectiv peste 55 milioane lei (15,6 milioane euro). Intercapital detine cea mai mare cota din piata fondurilor de actiuni, cu 20% din activele nete totale, urmat de KD Maximus cu 14,5% si BT Maxim cu 14,3%.

La sfarsitul lunii septembrie, in premiera in Romania, a fost lansat un fond constituit pe indicele ROTX al Bursei de Valori Bucuresti, BT Index, administrat de BT Asset Management. Plasamentele BT Index vor fi realizate in actiunile celor noua societati listate la Bursa de Valori Bucuresti care intra in componenta cosului indicelui ROTX, pe principiul reproducerii structurii acestui indice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri