Un grup de parlamentari a depus o propunere pentru modificarea legii cash-back, la nici patru luni de cand aceasta a fost aprobata in Parlament si in contextul in care nu este inca functionala, neexistand normele de aplicare. Deputatii isi doresc sa creasca pragul de la care firmele sunt obligate sa detina un POS si sa reduca la 100 de lei valoarea avansului pe care clientii il pot solicita comerciantului odata cu realizarea unei plati cu cardul.

In actuala forma a legii, orice comerciant cu o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 de euro este obligat de la 1 ianuarie 2017 sa accepte ca mijloc de plata cardurile de debit si de credit, ceea ce inseamna obligativitatea instalarii cel putin a unui POS pe magazin. In caz contrar, cel putin teoretic, risca amenzi de la 5.000 lei la 7.500 lei.

De asemenea, in mod optional, comerciantul poate sa permita clientilor care efectueaza o plata cu cardul sa retraga pana la 200 de lei in numerar, similar cu retragerile facute la bancomat, contra unui comision de maximum 1% din valoarea sumei retrase.

In proiectul de lege initiat de 63 de parlamentari, majoritatea din PSD, cifra de afaceri anuala de la care un comerciant este obligat sa accepte plata cu cardul ar creste la 50.000 euro, iar avansul pe care un consumator il poate retrage de la POS ar cobori la 100 lei. Noul prag scoate de sub incidenta legii zeci de mii de firme, care astfel nu vor mai avea niciun motiv sa accepte plata cu cardul, in special in zona rurala, si, in absenta unui POS, nici nu va mai fi posibila optiunea de cash-back.

modificare lege cash back

Care sunt motivele pentru propunerea de modificare a legii cash-back

Potrivit notei de fundamentare, parlamentarii considera ca in actuala forma a legii "nu s-au avut in vedere costurile pe care firmele din mediul rural trebuie sa il plateasca pentru instalarea echipamentelor tehnice si nici sumele pe care trebuie sa le plateasca in numerar pentru fiecare client, chiar daca acestia nu au incasari zilnice pentru a acoperi cererea".

Insa, motivele invocate de deputati sunt in afara realitatii economice si juridice, intrucat, in actuala forma a legii, bancile sunt cele care suporta costurile de achizitie si instalare a terminalelor de plata, iar functia de cash-back este optionala, comerciantul nefiind obligat sa ofere acest beneficiu clientilor.

De asemenea, in ceea ce priveste impactul asupra mediului de afaceri, parlamentarii considera ca "proiectul de act normativ nu se refera la acest subiect", iar la capitolul consultari efectuate in vederea elaborarii actului normativ cei 63 de parlamentari au raspuns cu: "Intrebarea adresata Ministerului de Finante", insitutie care nu este nici ONG, nici institut de cercetare. Asociatia de Plati Electronice din Romania (A.P.E.R.O) nu a fost consultata cu privire la aceasta propunere de modificare a legii.

Initiatorul legii pentru modificarea si completarea legii nr. 209 din 9 noiembrie 2016 (legea cash-back) este deputatul PSD Marius Constantin Budai, iar majoritatea parlamentarilor care au semnat proiectul sunt deputati PSD, dar si 12 deputati din randul minoritatilor, 4 din partea ALDE, 2 de la USR si un deputat UDMR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri