Guvernul ar fi trebuit sa se abtina, intr-un context in care deficitul era oricum foarte mare, de 3,9% conform proiectiei Comisiei Europene pentru 2018, chiar si fara noua Lege a salarizarii. "Cu aceasta, lucrurile devin imposibile. Nu pot sa imi imaginez ce masuri poti sa iei si unde poti sa mai ajustezi cheltuielile bugetare atfel incat sa inchizi cu 3% deficitul. In momentul in care discuti de cresteri salariale de 50% sau de 100% in sectorul bugetar, lucrurile au scapat deja de sub control si ai pierdut orice contact cu realitatea", a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in cadrul CFA forecast Dinner.

"Un deficit de 3% era totusi unul deja foate mare pentru Romania in faza ciclului economic in care ne aflam, in care economia creste foarte rapid, cu o crestere bazata doar pe consum, ceea ce nu este deloc in regula din perspectiva Produsului Intern Brut potential", apreciaza Ionut Dumitru (foto).

In opinia sa, cresterea de salarii in sectorul bugetar va avea implicatii majore asupra politicii fiscal-bugetare pentru anii care vin. "Anvelopa salariala in Romania din sectorul bugetar este in crestere de ceva timp; in 2016 a ajuns la 8,4% din PIB potrivit estimarilor de la 7,7% in 2015, iar in 2017 va urca la 8,7%. Acum, Guvernul si-a propus prin noua Lege a salarizarii sa creasca semnificativ salariile in sectorul bugetar, iar primele estimari arata ca am ajuns la orizontul anului 2022 la 12% din PIB, care, dupa standarde istorice, este maximul pe care l-am inregistrat vreodata, raportat la celelalte state europene. Media europeana este undeva la 10,1% din PIB anvelopa salariala in sectorul bugetar", spune seful Consiliului Fiscal.

"In Romania suntem astazi la 8,4%, la coada clasamentului, dar la 12% din PIB am fi probabil la fruntea clasamentului, mult peste media europeana. Insa, aceasta comparatie cu media europeana nu are de fapt nici o relevanta. Ar trebui sa ne raportam si la resursele noastre bugetare. Astfel, daca ne raportam la veniturile fiscale - ce colectam din taxe si impozite - am fi la 12% din PIB si la nivelul curent", arata Ionut Dumitru.

El arata, de asemenea, ca situatia reprezinta consecinta faptului ca "veniturile colectate la buget sunt foarte mici, de numai 25,4% din PIB versus o medie europeana de 40%. Distanta care ne desparte de Europa este colosala si, mai mult, veniturile colectate din taxe si impozite in ultimii ani au scazut destul de mult in urma reducerilor de TVA".

"Daca privim la salariile din sectorul public si din cel privat si pe sub-sectoare, adica administratie publica, educatie si sanatate, si analizam Romania, in comparatie cu alte State din regiune, o sa constatam ca in sanatate, de exemplu, salariul mediu brut era de 818 euro fata de 786 de euro in Ungaria si putin peste 800 de euro in Polonia. Asadar, dupa cresterile recente de salarii din Romania, veniturile din sanatate nu mai sunt mici, in comparatie cu alte State din Europa", a mai spus Ionut Dumitru.

In opinia sa, "salariile, in general, din sectorul public cresc mult mai rapid decat media pe economie si decat media pe sectorul privat. De ceva timp avem iar o decuplare a salariilor medii din sectorul public fata de cele din sectorul privat, decuplare pe care am intalnit-o in perioada pre-criza".

"Daca ne uitam la salariul mediu brut pe economie, intr-adevar, suntem la coada clasamentului in Europa: 643 de euro fata de media europeana de 2.370 de euro. Cu toate acestea, in administratia publica din Romania salariul mediu brut era de 926 de euro in 2016, iar in luna februarie anul curent suntem deja la peste 1.000 euro. Astfel, salariul mediu brut din Romania in administratia publica nu mai este ultimul din Europa, ci este chiar mai mare decat cel din tarile din jurul nostru. Mai important este ca in termeni relativi, adica raportul din salariul mediu din administratia publica si cel din economie este de departe cel mai mare din Europa. In sanatate si educatie este o situatie similara", arata seful Consiliului Fiscal.

Si "cu toate acestea Guvernul intentioneaza o crestere masiva a salariilor din sectorul bugetar. La 1 ianuarie 2018 impactul se va traduce printr-o crestere de peste 100%. In sanatate, nivelul salarial converge direct catre tinta pentru 2022, care inseamna un efort enorm si cresteri de peste 100%; la educatie de 50% si toate celalte sectoare ale sectorului bugetar ar avea o crestere de de peste 25%", conchide Ionut Dumitru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri