La creditele Prima casa ar trebui sa aiba acces doar tinerii cu venituri reduse, care isi cumpara o casa in care sa locuiasca, nu o casa de vacanta sau una pe care sa o inchirieze, sustine directorul Directiei Stabilitate din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Eugen Radulescu. Comentariile sale vin in contextul in care, dintr-o analiza a specialistilor din BNR reiese faptul ca imprumuturile Prima casa au fost aceesate tot mai des de persoane care si-ar fi permis un ipotecar clasic.

“Am vedea utila targetarea mai precisa a creditului Prima casa catre cei care, intr-adevar, nu numai ca sunt tineri, dar au o situatie materiala mai putin buna, care nu cumpara casa pentru ca familia sa aiba o casa de vacanta, ci pentru a locui in ea, si nici pentru a o inchiria. Casa cumparata prin Prima casa ar trebui sa respunda unor nevoi locative reale si nu unei optimizari financiare pe banii altora”, a declarat Radulescu pentru wall-street.ro.

In prezent, nu exista o limita superioara a veniturilor solcitantului de credit, ci doar o limita de suma, astfel incat oricine poate accesa un credit Prima casa, chiar daca are venituri ridicate. Mai mult, desi plafonul de creditare este de 60.000 de euro pentru un apartament (din care 57.000 de eruo credit si 5% avans), se pot cumpara si locuinte mult mai scumpe, cu conditia ca debitorul sa acopere diferenta de pret.

Potrivit lui Radulescu, programul Prima casa a avut un rol foarte important in anii imediat post criza si a redevenit important ca urmare a aparitiei Legii privind darea in plata. “Legea a destabilizat intr-un mod foarte serios piata constructiilor de locuinte si, in acele conditii, programul Prima casa a putut fi folosit drept mecanism de a estompa efectele unei legi foarte gresit construita”, a adaugat Radulescu.

El a punctat faptul ca, in acest moment, efectul acestei legi a disparut, iar piata a inceput sa isi revina.

Multe persoane care si-ar permite un credit ipotecar acceseaza Prima casa

“Bancile ofera produse care nu mai sunt chiar ca cele dinainte de Legea darii in plata, dar devin totusi mai atractive. Pe de alta parte, observam ca imprumuturile luate in cadrul programului Prima casa ajung intr-o proportie mai mare decat ar fi cazul catre persoane care ar putea sa-si permita sa cumpere in conditiile creditelor ipotecare obisnuite, dar prefera sa faca aceasta optimizare de costuri”, a adaugat oficialul BNR.

Programul Prima casa, desi a avut un aport semnificativ la activitatea de creditare a populatiei, si-a atins doar partial scopurile sociale declarate. In plus, el nu este lipsit de
elemente ale riscului de credit si ale riscului legal la adresa bancilor, reiese dintr-un studiu coordonat de economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

In document se mentioneaza ca persoanele cu venituri rduse au accesat Programul intr-o masura similara cu ipotecarele clasice.

In plus, desi avansul minim solicitat este de 5%, din analiza valorii creditelor contractate reiese ca tot mai multi debitori contracteaza astfel de credite cu avans mai ridicat decat cel minim solicitat de program.

“Continuarea acestui program, in conditiile in care activitatea pietei creditului s-a reluat (si chiar se apropie de o evolutie care ar putea pune probleme din punct de vedere al stabilitatii financiare), ridica probleme privind eficienta efortului bugetar. Mai mult, poate produce distorsiuni in mecanismul de piata, bancile nefiind impulsionate in dezvoltarea de produse de creditare ipotecara cu risc redus in conditiile existentei acestui program care asigura un cost semnificativ mai mic datorita garantiei de 50% oferite de catre stat”, se mai arata in studiu.

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri