Gradul mediu de indatorare in cazul creditelor ipotecare acordate de BCR (Casa Mea + Prima Casa) depaseste cu putin 50%, in timp ce in cazul creditelor negarantate media este la 41,4%, dar in cazul clientilor cu rating mai mic gradul de indatorare coboara semnificativ, a declarat Dana Demetrian, vicepresedinte BCR responsabil cu zona de retail si private banking.

Demetrian a explicat ca in cazul BCR gradul de indatoarare nu se duce spre 60-70%, niveluri pe care banca centrala le considera ingrijoratoare, si care au fost consemnate in cazul altor banci. Recent, oficiali ai BNR au emis unele semnale cu privire la ingrijorarea bancii centrale fata de cresterea creditarii. Astfel, BNR ar lua in calcul masuri de restrictionare a creditarii, daca viteza de crestere nu se tempereaza.

Intrebata despre riscurile ca BNR sa franzeze creditarea, Demetrian a facut din nou referire la riscurile cresterii excesive a creditarii nesustenabile, din zona IFN-urilor, si nu neaparat din zona bancara.

"Cred ca exista o zona, care nu este cea bancara si nu este atat de reglementata sau sub control. Probabil ca semnalul pe piata se da pe ansamblu. Sa ne uitam doar la ce DAE afiseaza la televizor aceste companii", avertizeaza oficialul BCR.

In ceea ce priveste creditele negarantate acordate de BCR, in functie de rating-ul clientului, gradul de indatorare poate sa coboare spre o medie de 33%.

Cum arata clientul performant al BCR

  • are studii superioare
  • locuieste in mediul urban
  • are responsabilitati de familie
  • are vechime si stabilitate in locul de munca (minim 2-3 ani)
  • salariul peste media nationala. BCR solicita un salariu minim de 1.100 - 1.200 lei
  • detine si alte produse ale bancii
  • reuseste sa economiseasca si are un istoric pozitiv de plata
  • detine si utilizeaza in mod adecvat produse de creditare de tip card de credit sau overdraft
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri