Costurile intermedierii financiare se mentin ridicate in Romania, ceea ce reduce competitivitatea companiilor nationale pe plan extern, a spus presedintele Bancpost, Mihai Bogza, la seminarul Banking in centrul si sud-estul Europei, organizat de Finmedia.
"Pana acum, acest lucru s-a rezolvat prin plata unor salarii mici. Aceste costuri ridicate sunt in primul rand o consecinta a celor mari de reglementare. in afara de costurile legate de rezervele minime obligatorii, exista, insa, si alte care ar putea fi reduse", a explicat Bogza, citat de NewsIn.

El amentionat ca Raiffeisen Bank a comandat recent un studiu pentru identificarea acestor costuri si a modalitatilor de reducere a lor. La studiu au participat si alte banci, printre care BRD SocGen si Bancpost.

"S-au idetintificat, astfel, costuri de arhivare foarte mari, deoarece bancile sunt obligate sa mentina arhive pe suport de hartie. La cateva milioane de dosare de creditare si depozite procesate si arhivate, bancile au costuri mari cu stocarea lor", a mai spus Bogza. El mai sustine ca daca s-ar trece la arhivarea pe suport electronic, acest tip de costuri ar scadea semnificativ.
O alta problema cu care se confrunta bancile este lipsa surselor de finantare in lei pe termen lung, a mai spus presedintele Bancpost. Astfel, desi majoritatea creditelor se fac pe termen mediu si lung, depozitele sunt constituite pe termen scurt.

Presedintele Bancii Comerciale Romane (), Nicolae Danila, a mentionat, cu aceasta ocazie, ca circa 60% din activele bancare sunt credite pe termen lung, in vreme ce resursele atrase sunt, in cea mai mare parte, depozite pe termen scurt. In plus, bancile se confrunta si cu lipsa obligatiunilor de stat in lei, pentru ca Ministerul Finantelor Publice nu a mai emis asemenea titluri financiare de la sfarsitul anului trecut.

"Una dintre consecintele aparitiei costurilor mari de creditare este aparitia creditelor exotice, care arata o exasperare a clientilor bancari ce doresc, pur si simplu, dobanzi mai mici. Clientii sunt, in mare parte, constienti de riscurile legate de aceste monede, precum francul elvetian si yenul japonez, insa si le asuma din dorinta de a avea dobanzi mai mici", a mai spus Bogza.
O alta problema cu care se confrunta bancile este baza de depozite foarte redusa. "Astfel, depozitele de retail din Romania sunt de doar 11 miliarde euro, iar potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in timp ce creditele au crescut cu 47% in ultimul an, depozitele au crescut cu doar 15%, ceea ce produce un decalaj intre economisire si creditare", a explicat presedintele Bancpost.

Datele bancii centrale mai arata ca volumul depozitelor de retail au fost depasite de volumul creditelor de retail inca de acum doua-trei luni.La nivel regional, Romania are performante bune, insa odata cu aderarea la Uniunea Europeana "vom intra intr-o zona mult mai consolidata financiar, in care vom fi codasi", a mai spus Bogza. El a mai spus ca trebuie sa crestem, in aceasta perioada de dezvoltare, pentru ca suntem inca sub-bancarizati.

Activele bancare romanesti erau de doar zece miliarde euro in anul 2000, au ajuns, in prezent, la 43 miliarde euro, iar piata se asteapta sa terminam anul cu 45 miliarde euro. "Daca in urmatorii cinci-sase ani vom avea aceeasi crestere, vom putea ajunge la active de aproape 200 miliarde euro, un nivel apropiat de cel european ca pondere in produsul intern brut (PIB)", a mai spus Bogza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri