Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, sambata, ca CEC-ul ar putea fi preluat de investitori romani, existand deja solicitari in acest sens din partea unor patronate din tara.
“CEC va ramane banca de stat cel putin inca un an. CEC-ul ar putea fi preluat si de unii investitori romani, avem deja unele solicitari din partea unor patronate romanesti. Daca vom lua in viitor decizia privatizarii, se va face intr-o formula care sa dea satisfactie capitalului national”, a declarat, citat de NewsIn, intr-o conferinta de presa, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian.

Pe de alta parte, Vosganian a precizat ca are incredere in noul director al CEC-ului, Radu Ghetea, ca va transforma institutia intr-o banca de succes. “Am inlocuit vechea conducere a CEC-ului din ratiuni practice. Nu am ce sa-i reprosez vechiului director, Eugen Radulescu. Am incredere ca Radu Ghetea poate sa faca ca prestigiul si cota de piata ale CEC-ului sa creasca”, a mai sus Vosganian.

Conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) a fost demisa vineri de actionarul majoritar, Ministerul Economiei Finantelor, iar in functia de presedinte a fost propus Radu Gratian Ghetea , a declarat ministrul Varujan Vosganian. Presedintelui CEC ii expira in 2009 mandatul de patru ani la conducerea bancii.

Fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), Eugen Radulescu, a declarat, pentru NewsIn, ca este dreptul proprietarului bancii, Ministerul Finantelor, sa demita conducerea, dar considera ca ar trebui justificate motivele care intrerup un mandat cu doi ani inainte de termen.

"Nu a existat nici o motivare a demiterii mele, dar consider ca e dreptul lor, ca proprietari, s-o faca", a spus Radulescu, referindu-se la Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), care detine CEC. "Ne-au multumit pentru performante", a adaugat Radulescu.

Decizia de demitere a conducerii Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) era cunoscuta de aproape un an de zile si a fost anuntata public acum cinci luni de ministrul finantelor din acea vreme a declarat la The Money Channel, fostul vicepresedinte al CEC, Gabriela Tudor.

Fostul vicepresedinte al CEC a spus ca decizia de demitere a fost luata unilateral de catre Ministerul Economiei si al Finantelor (MEF), dar fara a avea la baza motive imputabile celor in cauza. Mai mult, Gabriela Tudor sustine ca "este dreptul actionarului principal sa schimbe echipa de cate ori vrea".

Totusi, vicepresedintele demis al CEC a precizat ca acest lucru nu este normal, mai ales in conditiile in care conducerea institutiei a fost schimbata de noua ori in ultimii 17 ani, iar aceasta nu este nici pe departe o strategie de succes. "Faptul ca la fiecare doi ani si chiar mai devreme de doi ani aceasta institutie a avut schimbata conducerea, a indus in lucratorii din CEC o stare care nu conduce la prea mult succes.

Potrivit Ministerul Economiei si Finantelor, motivele demiterii nu sunt imputabile conducerii.

“Imi este foarte greu sa spun daca aceasta decizie este una politica. Gandirea mea este liberala, insa nu sunt membru in niciun partid politic”, a comentat fostul presedinte al CEC, Eugen Radulescu.

In urma cu exact o luna, CEC, cea mai veche institutie de credit din Romania, anunta prin strategia de dezvoltare din acest an ca va trece practic din 'epoca de piatra' a serviciilor financiare si a informatizarii intr-o noua era: cea a dezvoltarii intr-o structura de grup financiar care sa ridice cota bancii in cazul viitoarei privatizari.

“In prima mea zi de lucru la CEC, singura informatie relevanta actualizata zilnic pe care am gasit-o se referea la persoanele straine care intrau si ieseau din banca”, isi amintea pe 11 aprilie, Eugen Radulescu, fostul presedintele CEC.

Dupa esecul privatizarii statul inca lucreaza la reforma CEC

Ministerul Finantelor a ramas proprietarul Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) dupa esecul privatizarii, a marit capitalul social, a acceptat programul de dezvolare pe termen scurt al bancii de economii si a anuntat ca va ridica eficienta, fara a formula o strategie de privatizare.

Odiseea privatizarii Casei de Economii si Consemnatiuni a inceput in 2004, cu decizia cabinetului Nastase, care a tinut cont de o recomandare mai veche a FMI, a continuat cu alegerea consultantului, schimbarea acestuia si s-a mentinut in "reflectoare" prin modificari de termene si conditii.

Comisia pentru privatizarea CEC a refuzat, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, oferta financiara imbunatatita depusa de catre National Bank of Greece, singurul investitor ramas in cursa pentru privatizarea CEC, dupa ce OTP Bank Ungaria s-a retras.

"Pretul oferit a fost in jur de 560 milioane de euro pentru pachetul de actiuni de 69,9%. Suma este sub ceea ce ne-am asteptat si sub multiplicatorul oferit in cazul BCR. In urmatorii doi ani procesul nu va mai fi reluat", a precizat Sebastian Vladescu, ministrul finantelor publice in acel moment.

Ce reprezinta CEC

CEC este banca romaneasca cu cele mai multe unitati (1.364) si se plasa la finalul anului trecut pe locul noua in clasamentul activelor, care erau la sfarsitul lunii decembrie de 7,04 miliarde lei (2,08 miliarde euro). In 2000, CEC-ul avea o cota de piata de aproape 10%. Banca a obtinut un profit brut de 24 milioane lei in primul trimestru al acestui an, cu 60% mai mare decat cel afisat pentru acelasi interval al anului trecut, pe fondul avansului portofoliului de credite cu 60% in ultimul an, potrivit datelor financiare ale bancii.

Insa dincolo de cifre, CEC reprezinta, pentru multi romani, o marca puternica. Banca, fondata in anul 1864, in perioada domniei lui Alexandru Ioan Cuza, este cea mai veche institutie bancara din Romania. In perioada regimului comunist, banca a ramas singura banca de "retail" din Romania, fiind singura institutie la care populatia isi putea pastra economiile. Dupa 1990, banca a trebuit sa faca fata competitiei, insa a pastrat, pana de curand, un atu important: depozitele erau garantate de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri