Moneda nationala s-a apreciat joi cu peste un ban fata de euro pana la 3,2524 lei/euro, ca urmare a ordinelor de vanzare de valuta din piata interbancara, insa persistenta aversiunii la risc a investitorilor limiteaza conturarea unei tendinte clare de intarire a monedelor emergente, spun dealerii.
"Chiar daca monedele emergente si-ar reveni pentru o perioada de una-doua saptamani, cred ca ar reprezenta doar o temporizare a crizei si nu e exclus ca ulterior sa vedem o depreciere si mai violenta a acestora", a spus dealerul sef al Emporiki Bank Romania, Liviu Arnautu, citat deNewsIn.

Arnautu a explicat ca se asteapta la urmari negative ale crizei generate de problemele din piata ipotecara americana, pentru ca bancile centrale, prin masurile pe care le iau, nu trateaza criza, ci doar o parte din efecte. De aceea, jucatorii financiari sunt nesiguri si prefera sa isi limiteze investitiile de tip speculativ, cu scopul de a-si reduce riscurile.

"Acesta e un moment in care e de preferat sa faci doar tranzactii strict comerciale si sa cumperi instrumente de protectie (hedging) pentru care sa platesti o prima, decat sa iti asumi riscuri prea mari prin speculatii", a mai spus Arnautu.

El a explicat ca piata valutara romaneasca este corelata, in prezent, mai mult cu evolutiile indicatorilor bursieri, a valutelor speculative si a cursurilor monedei europene si ale celei americane fata de yenul japonez si francul elvetian, si in mai mica masura cu evolutia zlotului, a forintului sau a lirei turcesti.

Cursul afisat joi de Banca Nationala a Romaniei (BNR), de 3,2524 lei/euro, descrie o apreciere a monedei nationale cu 135 lei vechi (0,41%) fata de euro, de la 3,2659 lei/euro, cat era miercuri.

Joi dimineata euro era cotat la 3,2500-3,2630 lei/euro, fata de nivelul de 3,2610-3,2630 lei/euro de miercuri seara, iar imediat dupa deschiderea sedintei valutare locale moneda nationala s-a apreciat brusc la 3,2470-3,2490 lei/euro. Acest nivel a fost considerat de unele banci convenabil pentru cumparari de valuta, motiv pentru care euro s-a apreciat la 3,26 lei, iar in jurul orei 11:30 cursul se stabilizase la 3,2530-3,2560 lei/euro. Pana la 14:00, leul a recuperat teren pana la 3,2430-3,2470 lei/euro.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat usor, in prima parte a zilei, de la 1,3534 la 1,3590 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3582 dolari/euro. Cursul afisat joi de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu 244 lei vechi (1,01%) fata de dolar, de la 2,4213 lei/dolar, cat era miercuri, la 2,3969 lei/dolar.

Evolutia dolarului ar putea sa fie influentata de informatiile ce vor fi anuntate joi despre somajul din Statele Unite si vineri despre comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata si despre vanzarile de case noi din SUA.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de joi un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 9,19% pe an, fata de 9,20% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a coborat usor la 11,88% pe an, de la 11,95% pe an, cat era miercuri.

BNR a organizat, joi, o licitatie de tip repo pentru o saptamana, la care a anuntat ca vrea sa injecteze in piata bancilor 500 milioane lei pentru detensionarea situatiei cauzate de lipsa de lichiditate a bancilor, iar dupa licitatie dobanzile interbancare la depozitele overnight in lei au scazut de la 11-12% pe an, cat erau dimineata, la 7-10% pe an.

Nevoia de lei a bancilor are drept cauza principala faptul ca joi este ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii, dar dealerii se astepata ca de vineri dobanzile overnight sa revina la 6,5-7% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri