Jumatate din cele 14 fonduri active pe piata pensiilor obligatorii (pilonul II) au inregistrat randamente pozitive pana la sfarsitul lui august, cel mai mare castig fiind afisat in continuare de ING Fond de Pensii, potrivit datelor publicate de arbitrul pensiilor private.
Incepand cu 17 septembrie 2007, mai mult de 3 milioane de salariati au inceput sa adere la un fond de pensii obligatorii.

Primele trei fonduri de pensii private facultative (pilonul III) au fost gata de vanzare a pensiilor catre potentialii clienti incepand cu 15 mai 2007.

ING a inregistrat cel mai mare randament calculat dupa valoarea unitara a activului net, de 6,97%, dupa ceva mai mult de trei luni de investitii, si a fost urmat, la mare distanta, de BT Aegon, cu un castig de 2,86%, AIG (+1,4%) si Generali (1,12%), potrivit datelor CSSPP.

Un randament usor pozitiv au inregistrat fondurile Allianz-Tiriac (+1,04%) si OTP cu 0,62%, care si-au inversat pozitiile fata de rezultatele afisate la 31 iulie.

Interamerican a trecut pe plus in august, afisand un randament usor pozitiv, de +0,21%, comparativ cu 31 iulie, cand inregistra o scadere a valorii unitare a activului net de 0,437%.

Celelalte fonduri - BRD, Omniasig, KD, Prima Pensie, Aviva, Bancpost si BCR - au raportat in continuare scaderi ale valorii unitare a activului net.

Cele mai mari scaderi au fost inregistrate de fondurile administrate de BCR (-2,15%) si Bancpost (-1,6%).

Fondul Pensia Viva a avut un randament negativ de -1,41%, iar Prima Pensie de -1,23%.

Scaderi mai mici au fost inregistrate de fondurile administrate de KD (-0,89%), Omniasig (-0,77%) si BRD (-0,42%).

Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii, aferente lunii martie, au fost facute pe 20 mai, cand au fost virate in conturile administratorilor 88,19 milioane lei.

Dupa patru etape de virare a contributiilor, cei 14 jucatori au incasat deja 400,5 milioane lei (peste 113,4 milioane euro).

Activele fondurilor de pensii facultative au crescut in august cu 13,4%

Valoarea activelor nete ale celor opt fonduri de pensii facultative (pilonul III) care isi desfasoara activitatea a crescut cu 13,4% in luna august, pana la 53,46 milioane lei (14,85 milioane euro).

La data raportarii, erau active opt fonduri de pensii facultative (pilonul III): ING Clasic si ING Optim (administrate de ING Asigurari de Viata), BCR Prudent (administrat de BCR Asigurari de Viata), Pensia Mea (administrat de Aviva Asigurari de Viata), AZT Moderato si AZT Vivace (administrate de Allianz-tiriac Fond de Pensii Facultative), OTP Strateg (administrat de OTP Garancia Asigurari) si Raiffeisen Acumulare (SAI Raiffeisen Asset Management), acesta din urma aflandu-se la a doua raportare, potrivit Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Numarul total de participanti atras de cele opt fonduri de pensii facultative era de 121.409 la 31 august.
ING Optim, cu un activ net de 9,67 milioane lei, se mentine pe primul loc dupa numarul de clienti, cu 29.997 de participanti atrasi.

Dupa criteriul activului net, lider al pietei ramane BCR Prudent, care a ajuns la finalul lunii august la un activ net de 16,05 milioane lei, de la cei 28.215 de clienti ai sai.

AZT Moderato a atras 20.605 de participanti pana la finalul lunii august si a ajuns la o valoare a activului net de 9,12 milioane lei, ING Clasic avea 18.379 de participanti si un activ net de 9,14 milioane lei, AZT Vivace - un activ net de 5,52 milioane lei si 15.871 participanti, iar Pensia Mea - 7.928 de participanti, cu un activ de 3,83 milioane lei.

OTP Strateg a afisat pentru finalul lunii august un numar de 308 de participanti si un activ net de 101.942 lei.
Cea mai mare crestere fata de luna anterioara a fost inregistrata in iulie de Raiffeisen Acumulare, ale carui active nete au sporit in august cu 100,11%.

Fondul Raiffeisen Acumulare a facut in luna august a doua raportare si a ajuns la un activ net de 26.228 lei, de la 106 participanti.

Activele nete ale AZT Vivace au crescut cu 11,16% in a opta luna a anului, cele ale Pensia Mea au urcat cu 12,61%, OTP Strateg si-a sporit activele cu 4,02%, iar ING Clasic - cu 12,89%.

Valoarea activelor nete ale fondului AZT Moderato a urcat cu 12,14% fata de luna precedenta, in timp ce activele nete ale BCR Prudent au crescut cu 9,53%.

Potrivit legislatiei in vigoare, pot contribui la pensiile private facultative salariatii cu varsta de cel mult 52 ani si sase luni. Contributia la pensiile facultative nu poate depasi 15% din salariul brut si este deductibila in limita a 200 euro pe an, pentru angajat din impozitul pe venit, iar pentru angajator din impozitul pe profit.

Primele contributii in sistemul pensiilor private facultative (pilonul III) au inceput sa fie colectate in mai 2007.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri