Un credit bancar necesita, pe langa documente privind veniturile solicitantului, declaratie pe proprie raspundere privind valoarea totala a angajamentelor de plata, precum si litigiile cu tertii in materie de neplata * In cazul creditului pentru investitii imobiliare, va fi prezentat un deviz estimativ al lucrarii si un plan de finantare convenit cu constructorul
De la sfarsitul acestei luni, o data cu intrarea in vigoare a Normelor nr. 10 ale BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice, va creste birocratia vizavi de documentele pe care clientul va trebui sa le prezinte bancii.

Pe langa faptul ca acesta va trebui sa faca dovada veniturilor sale certe, cu caracter de permanenta, se va cere o declaratie pe proprie raspundere privind valoarea angajamentelor de plata ale solicitantului si ale familiei sale la data solicitarii creditului si, in mod distinct, a obligatiilor devenite exigibile si neonorate la scadenta la aceeasi data. "Declaratia pe proprie raspundere este importanta in masura in care clientul este sincer. Deci are mai mult un scop educativ. Pentru banca va fi o problema in recuperarea banilor de la clientii incorecti, in conditiile in care baza de date a Biroului de Credit este abia in formare. Dupa ce i-a dat banii, va constata in timp inadvertentele fata de declaratia pe proprie raspundere", spune Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

Deocamdata, Biroul de Credit primeste informatii pozitive despre titularii de credit de la o singura banca, ceea ce nu e relevant si util la nivel de sistem. "Abia cand vom acoperi o cota de piata consistenta sistemul va fi eficient. Deocamdata exista in evidentele noastre peste 1300 de persoane care au dat declaratii false la solicitarea unui credit. Pentru cei incorecti in declaratii, ca si pentru restantierii la plata, nu este stipulata o pedeapsa clara", declara pentru ziarul nostru Serban Epure, director general al Biroului de Credit. Un client rau-platnic nu poate fi inclus in categoria de fraudulent decat daca exista o hotarare judecatoareasca definitiva. Cum in justitie lucrurile se misca greu, aproape singura pedeapsa pentru un fraudulent este aceea ca nu va mai primi pe viitor un alt credit.

Prin urmare, o birocratie sporita nu inseamna neaparat si limitarea activitatii de creditare. Si sub raportul garantiilor la credit "normele imping la birocratie", e de parere Ghetea. Pentru un credit de consum vor trebui prezentate garantii reale sau personale la nivelul creditului solicitat sau va fi achitat un avans de maximum 25% din valoarea respectivelor bunuri. In cazul in care creditul de consum va avea alta destinatie decat achizitia de bunuri de consum, solicitantul va prezenta garantii reale sau personale la nivelul imprumutului solicitat.

Cu titlu de garantii personale vor fi acceptate politele de asigurare pentru riscul de neplata, incheiate de catre banca sau client. In astfel de conditii, practic clientii sunt impinsi spre institutii non-bancare, care nu sunt reglementate in activitatea de creditare de catre BNR si care solicita doar cartea de identitate sau fluturasul de salariu. "O data cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, speram ca, asa cum s-au inasprit aceste norme, gradual va fi si o relaxare a acestora si nu se va mai recurge la masuri administrative in activitatea de creditare", spune presedintele ARB.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri