If you can\'t beat them, join them!, aceasta era explicatia data de olandezul Robert Rekkers in urma cu doi ani in ceea ce priveste strategia de dezvoltare a celei mai mari banci cu capital romanesc, Banca Transilvania (BT).
Inceputul anului 2007 insemna pentru Banca Transilvania un parteneriat incheiat alaturi de compania olandeza de asigurari Aegon prin care cele doua entitati infiintau o companie de pensii private si una de asigurari de viata.

In mod concret, era vorba de un parteneriat de tip joint-venture (asociere, participatiune) incheiat intre cele doua companii care avea ca rezultat o companie mixta de pensii private, la care fiecare dintre cei doi asociati detinea cate 50% din actiuni.

“Ne gandim serios si la alte parteneriate de tip joint-venture incheiate impreuna cu alte companii financiare. Ne concentram exclusiv pe activitatile nebancare,” a declara, in urma cu 12 luni, Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania.

Strategia din ianuarie 2007 a celei mai mari banci cu capital romanesc pare ca s-a schimbat in ultimii doi ani: Banca Transilvania a anuntat ieri ca vinde asiguratorului olandez Aegon participatia de 50% din capitalul BT Aegon, iar la finele lui 2007 anunta vanzarea BT Asigurari catre Groupama, grup financiar francez cu operatiuni in Europa si Asia.

Tranzactia anuntata ieri, prin care BT vinde companiei Aegon cota de 50% detinuta la BT Aegon, se ridica la circa 11 milioane de euro.

Grupul olandez de asigurari Aegon va deveni astfel unic actionar al BT Aegon. Tranzactia este estimata sa se finalizeze in cursul celui de-al doilea trimestru din 2009, in functie de obtinerea aprobarilor necesare de la autoritatile de resort.

BT Aegon Fond de Pensii era al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), cu 117.076 clienti si active de 19,8 milioane lei la sfarsitul lui noiembrie 2008.

Cum se explica totusi schimbarea de strategie a bancii conduse de Rekkers? Explicatia data de reprezentantii bancii sugereaza o schimbare de focus, probabil si in contextul actual prin care trece sectorul financiar: “am decis sa vindem participatia la BT Aegon ca parte a strategiei de alocare a resurselor si de concentrare a eforturilor sale de crestere in principalul sau domeniu de activitate, cel bancar".

BT va distribui in continuare produsele financiare ale Aegon in Romania, contractul urmand sa fie finalizat in saptamanile urmatoare. In cadrul acestei tranzactii, cele doua companii vor semna un contract de distributie, care va acoperi atat asigurarile de viata, cat si produsele de pensii.

In prezent, Banca Transilvania detine 50% din Compania de Factoring, alaturi de Intermarket Bank, cea mai mare companie austriaca specializata in finantarea de creante. Intelegerea cu austriecii a fost semnata in vara anului 2006, insa, potrivit noii strategii transmisa de banca, un exit din piata de factoring pare susceptibil de a se produce curand.

Banca Transilvania suspenda intrarea pe piata din R. Moldova, din cauza crizei financiare


Banca mai este prezenta si intr-un alt segment cheie non-bancar prin intermediul subsidiarei BT Leasing IFN.

Banca Transilvania a obtinut dupa primele noua luni din 2008 un profit net de 396,63 milioane lei (109 milioane euro), pe fondul vanzarii companiei de asigurari Asiban, activele bancii ajungand la sfarsitul lunii septembrie 2008 la 16,47 miliarde lei (4,4 miliarde euro), in crestere cu 18,7% fata de finalul lui 2007.

Grupul olandez de asigurari Aegon mai este prezent pe piata din Romania prin Aegon Asigurari de Viata SA, care a primit autorizatia de functionare de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in decembrie 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri