Micii actionari de la Sicomed au luat cu asalt sediul Regisco din Bucuresti pentru a-si inregistra noile titluri, dupa primirea scrisorilor de instiintare primite din partea actualului actionar majoritar, compania Zentiva din Cehia.
Multi dintre ei prefera ca, dupa inregistrare, sa vanda actiunile la un pret mai bun decat cel din oferta publica de cumparare lansata de Zentiva la Bursa de Valori Bucuresti. Trebuie sa stai aici, la Regisco, pret de doua ore ca sa ajungi intr-un beci unde ti se certifica faptul ca de la 222 actiuni ai ajuns sa detii 666 de actiuni Sicomed, ne spune unul dintre micii actionari.

Oamenii stau la rand - fie ploaie, fie soare - ca sa poata sa-si vanda rapid actiunile, iar cele doua societati de investitii financiare din apropierea sediului Regisco fac fata cu greu celor care vor sa vanda la pretul actual. Nu stiu ce o sa faca rudele mele din provincie, am un unchi batran si bolnav, care nu se poate deplasa pana in Bucuresti sa se inscrie, spune un alt actionar, care se intreaba de ce nu mai pot fi date procurile. Putini dintre cei ingramaditi la coada inteleg ce se intampla de fapt, extrem de putini stiu ca actiunile Sicomed se tranzactioneaza la BVB si aproape nici unul nu s-a gandit ca trebuie sa plateasca si un impozit de 1% pe venitul obtinut din vanzare. Am doua actiuni Sicomed, la fel si nevasta mea si vrem sa le vindem acum, cat mai repede, habar n-am, daca trebuie, platesc si impozit, nu am auzit de cehii astia, cum ati spus, Zentiva? Cine sunt?.

Micii actionari nu stiau prea multe despre oferta publica pentru cumpararea actiunilor Sicomed la pretul de 1,37 lei noi/actiune, ca profitul din 2005 se va repartiza integral pentru investitii, deci nu va fi distribuit ca dividende si ca Sicomed va fi delistata de la bursa. Acesti oameni traiesc intr-o realitate paralela cu Bursa de Valori, dar castiga un mic profit pe piata de capital, desi habar nu au ce inseamna aceste lucruri, e totusi un pas inainte, ne spune reprezentantul unui SSIF luat ieri cu asalt de oameni de la primele ore ale diminetii. Micii actionari de la Sicomed ne-au asaltat incepand de saptamana trecuta pentru ca primesc mai multi bani pe actiune decat in oferta de la BVB, ne spune Razvan Bucur, trader al SSIF Swiss Capital.

Castig de 1 dolar pe actiune

Explicatia este simpla: pentru toate pachetele sub 500 de actiuni, tranzactiile la BVB se incheie pe piata secundara, pe segmentul odd-lot, unde nu exista decat oferta (ask). De exemplu, comparativ cu pretul fix, de 1,37 lei noi, un mic actionar poate castiga pana la 1 dolar/actiune, la care, bineinteles, platesc impozitul de 1% aplicat pentru tranzactiile pe piata de capital, ne-a mai spus Razvan Bucur. Majoritatea micilor actionari prefera acest sistem pentru ca isi primesc banii in trei zile si nu ii mai intereseaza pretul la care vand si nici daca ar castiga sau pierde prin tranzactionare la Bursa. Acolo trebuie sa risti!, striga la noi o femeie, care e multumita ca si-a primit banii pentu cele doua actiuni vandute catre SSIF.

QVT a ajuns la 4% din titluri

Realitatea de la BVB este alta, in piata se lupta puternicul fond de investitii QVT Invest Fund cu compania ceha Zentiva, cea care a lansat aceasta oferta publica de cumparare pentru a deveni actionar majoritar al Sicomed (actionand concertat cu fondul de investitii Verona, ce detine un pachet de 50,98% din actiunile producatorului roman de medicamente). Jocul nervilor cu sapte zile inainte de incheierea ofertei publice de la BVB este foarte stransa, este o tactica de tip Ori dai un pret mai mare, ori iti stric oferta, iar pretul actiunilor Sicomed oscileaza constant intre 1,37 lei, pretul din oferta, si 1,39 lei, dar nu mai mult si exact cand mai sunt cateva minute pana la inchiderea bursei, QVT plaseaza ordine de vanzare, grosul tranzactiilor fiind incheiate la pretul de 1,38 lei, spun brokerii.

Intentia QVT, actionar minoritar al Sicomed, este de a forta Zentiva sa ofere un pret pe actiune macar similar cu cel platit la preluarea participatiei majoritare de la Venoma. Pentru Venoma si SIF-uri, preluarea Sicomed a fost o afacere si o investitie, acum Zentiva vrea sa preia afacerea, desi strategia sa este putin ciudata, in sensul ca initial a anuntat ca va pastra actiunile la BVB, acum spune ca va delista societatea si abia ulterior se va gandi la o noua relistare, ne spun analistii de la BVB.

Zentiva a facut o oferta de cumparare a actiunilor Sicomed a carei valoare depaseste 200 milioane euro. Daca QVT va reusi sau nu in aceasta ultima saptamana sa atraga un pachet de actiuni Sicomed care sa determina un esec al ofertei Zentiva, ramane de vazut. cert este ca brokerii sustin ca QVT a ajuns sa detina pana acum circa 4% din Sicomed, prin cumparari succesive si in special de la micii actionari. O parte dintre brokerii de la BVB spun, sub rezerva anonimatului, ca Zentiva a trimis scrisori formulate la limita legalitatii. Scrisorile de instiintare trimise de Zentiva catre micii actionari au fost autorizate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare - CNVM, ne-a declarat, ieri, Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al organismului de supraveghere a pietei de capital, CNVM.

Potrivit Legii 297/ 2004, Zentiva va trebui sa obtina o subscriere de 90% din actiunile ce fac obiectul ofertei lansate la BVB pana pe 7 decembrie 2005 (data de inchidere a ofertei) sau sa ajunga in acest interval la o detinere de peste 95% din capitalul social al Sicomed. Daca emisiunea va avea succes (adica va fi subscrisa la pretul de oferta de 1,37 lei), Zentiva poate trece la procedura de retragere de la tranzactionare a actiunilor Sicomed, daca s-au subscris peste 90% din actiuni, intr-un interval de trei luni (art. 206 din Legea 297).

In acest interval, Zentiva trebuie sa anunte micii actionari care nu au vandut ca le rascumpara actiunile la pretul din oferta, iar banii sunt trimisi catre toti prin mandate postale (pot fi accesati intr-un interval de 10 ani, daca un actionar nu se afla in tara sau nu a cunoscut oferta derulata). In cazul in care Zentiva va ajunge sa detina 95% din capitalul social, este posibil ca micii actionari care nu au vandut prin oferta sa ii ceara sa isi rascumpere actiunile, la un pret convenit. In ceea ce procurile, oficialii CNVM ne-au declarat ca exista prin proceduri restrictii fata de folosirea acestui instrument pentru a preveni fraudele pe piata de capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri