Asiguratorii nu se confrunta cu probleme majore si in pofida scaderii afacerilor au reusit sa-si mentina rezervele tehnice la nivelul inregistrat in anul 2009, a anuntat CSA.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) apreciaza ca piata de asigurari este stabila financiar si datele disponibile in prezent nu indica semne de ingrijorare cu privire la evolutia acesteia. De asemenea, CSA mentioneaza ca societatile de asigurare dispun de lichiditati pentru a-si onora obligatiile asumate fata de asigurati.

Daca ne referim exclusiv la activitatea de asigurari obligatorii RCA, rezervele de daune avizate, dar si cele de daune neavizate inregistreaza cresteri de peste 20%, fapt observat de altfel si in anii anteriori, se arata in comunicatul CSA. In crestere sunt si despagubirile totale platite de catre asiguratori, chiar daca se observa o usoara tendinta de scadere a numarului de daune raportate de pagubitii RCA.

In ceea ce priveste activitatea de subscriere a riscurilor de catastrofe naturale, aceasta poate fi practicata numai de catre asiguratorii autorizati de CSA in acest sens, iar una dintre principalele conditii pe care trebuie sa le indeplineasca este aceea de a avea reasigurare. Conform raportarilor transmise de aceste societati, retinerea proprie din valoarea totala a raspunderilor asumate prin contractele care acopera si riscuri de catastrofe este de numai 5%.

Comunicatul CSA vine in urma declaratiilor presedintelui Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), Cristian Constantinescu. Acesta a declarat ca majoritatea asiguratorilor locali nu sunt pregatiti sa faca fata, din punct vedere financiar, efectelor unui cutremur similar celui din martie 1977, principalul motiv fiind lipsa reasigurarii.

"Daca va uitati pe rapoartele anuale veti observa ca gradul de reasigurare pe segmentul imobiliar (property) este foarte redus. Multi asiguratori nu cedeaza in reasigurare aceste riscuri dintr-un un simplu motiv: costa. Ei spera ca riscul pe care il acopera sa nu se intample si, la finalul contractului, sa ramana cu banii din prima in buzunar", a spus Cristian Constantinescu, la un seminar UNSAR pe segmentul asigurarilor si citat de Mediafax.

El a adaugat ca, in cazul Allianz-Tiriac, societatea pe care a condus-o pana in mai 2010, pentru fiecare leu incasat ca prima de asigurare pentru o polita tip property se ceda in reasigurare circa 30%.

"Multe societatii nu au mai mult de 5% din portofoliul property cedat in reasigurare", a spus Constantinescu.

Potrivit comunicatului, CSA analizeaza periodic indicatorii specifici precum lichiditatea, constituirea rezervelor tehnice, suficienta si dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice si solvabilitatea, pentru a detecta din timp eventualele probleme majore care ar putea afecta capacitatea financiara a societatilor de asigurare autorizate, indiferent de cota de piata detinuta de acestea. Monitorizarea pe baza raportarilor este dublata de controale periodice si inopinate pe care CSA le efectueaza la sediile asiguratorilor, conform tematicii de control stabilite sau cu privire la aspecte punctuale.

CSA mentioneaza , de asemenea, ca nu va ezita sa ia masuri in cazul in care societatile intampina dificultati in plata despagubirilor. Totodata, CSA dispune de parghii de interventie pentru a preveni o eventuala deteriorare a stabilitatii financiare a pietei, inclusiv aceea de a solicita majorari de capital.

„Daca avem in vedere valoarea majorarilor de capital aprobate la societatile de asigurare in 2010, de circa 80 milioane euro, in conditii economice nefavorabile, apreciem ca actionarii acestora sunt dispusi sa isi sustina in continuare investitiile pe piata romaneasca”, se arata in comunicatul Comisiei.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC – Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri