Cand spui banca, te gandesti la un mediu corporatist, cu reguli stricte in care trebuie sa mergi la costum. Insa, atunci cand o banca isi face un centru de dezvoltare software, lucrurile se schimba, pentru ca programatorii nu iubesc programul 9 - 17, prefera libertatea si evita constrangerile vestimentare, dar ofera la schimb creativitate. Marian Ion, CEO al ING Software Development Center, ne-a convins ca programarea nu este nici pe departe anosta, iar creativitatea este in mediul ei chiar si in banking.

Ne-am intalnit cu Marian intr-una dintre putinele cafenele dog friendly din Bucuresti, M60, un local in care toti clientii pareau a fi o mare familie, iar patrupedele se simteau de asemnea in largul lor. Prin urmare, Diesel, golden retriever-ul de talie mica al lui Marian a intrat imediat in atmosfera, semn ca este obisnuit cu galagia localurilor si atentia necunoscutilor.

De altfel, Diesel, cainele cafegiu care tresare de fiecare data cand aude cuvantul banana (treat-ul lui preferat - n.r.) este si aliatul perfect impotriva stresului, recunoaste Marian, pentru ca plimbarea lui ii da timp sa gandeasca si sa petreaca timp departe de orice stimul.

Marian Ion ING Software Development Center

Inca de la intrare, cafeneaua de pe Mendeleev transmitea relaxare si acel feeling ca este unul dintre locurile in care orice creativ isi gasea inspiratie. Ca urmare, nu puteam gasi un loc mai bun pentru o discutie cu un creativ al soft-ului, pentru ca, pana la urma, programarea are o componenta foarte mare de creativitate, care o domina pe cea tehnica.

Meseria unui IT-ist are doua componente: una tehnica, care inseamna intelegerea algoritmilor, tool-urilor si a limbajelor de programare, si o componenta masiva de creativitate. "Chiar si cand dezvolti un algoritm nou trebuie sa gandesti creativ, repetitiv nu te ajuta cu nimic. Exista atat de mult soft scris incat ai putea crede ca poti sa rezolvi aproape orice prin combinarea diverselor bucati de cod, dar tocmai aici este subtilitatea mintii umane. Trebuie sa stii cum le combini si asta face diferenta intre programator bun si unul la inceput de drum", ne explica Marian Ion.

De altfel, managerul centrului de dezvoltare software din ING sustine ca, deloc intamplator, Romania a fost aleasa pentru a crea acest hub in cadrul grupului datorita creativitatii si a proactivitatii ce ii caracterizeaza pe programatorii romani. Sunt calitati care ne diferentiaza de alte tari mult mai cunoscute pe harta globala a serviciilor IT, cum ar fi India. Insa, pe langa faptul ca Romania este mult mai aproape de Vestul Europei, si asta conteaza pentru clienti, romanii vorbesc perfect limba engleza, fara sa fie "stricata" de dialecte, iar mentalitatea noastra cantareste si mai mult.

"Un roman iti poate spune la un proiect ca ai putea sa faci lucrurile mai bine. Un indian executa si la sfarsit, daca rezultatul nu este bun, o sa zica ca asta i-ai cerut. Chiar si in proiectele de mentenanta, la un moment dat observi lucruri de imbunatatit si apare creativitatea", recunoaste Marian, care se mandreste cu faptul ca IT-ul a devenit o componenta foarte importanta a economiei romanesti si, poate nu mai trece mult, pana cand Romania va fi cu adevarat un hub IT regional.

Cum a ales ING Bucurestiul pentru acest centru de dezvoltare software? Decizia nu a fost deloc dificila si a venit cat se poate de natural. "ING a fost prima banca straina care a intrat in Romania si, de la inceput, am fost cumva un pariu al ING. In ultimii ani, decizia a venit aproape natural datorita calitatii oamenilor pe care ii aveam noi aici. A existat intotdeauna acest vot de incredere din partea grupului ca se pot face lucruri bune in Romania", subliniaza tanarul manager, care si-a inceput cariera in ING inca de la debutul grupului in Romania.

Marian Ion ING Software Development Center

O bula in IT? Nici vorba. Salariile cresc justificat

Este evident ca pentru angajatii din afara IT-ului, salariile pe care programatorii le primesc in Romania sunt demne de poveste, iar jurnalistii se intreaba constant daca avem parte de o bula in acest sector. Asa ca nu am ezitat sa abordez subiectul cu Marian, care a raspuns transant ca salariile in IT cresc accelerat, insa o fac justificat.

"In Romania, media salariilor este in urma Europei de Vest si cred ca, pentru inca cativa ani buni, va fi inca in urma, dar calitatea nu este un impediment. Faptul ca o sa fim din ce in ce mai scumpi o sa vina la pachet cu faptul ca vom oferi lucruri mai de calitate. Eu as defini o bula ca o crestere de preturi sau de salarii nejustificata. Nu suntem inca acolo", explica Marian.

Numarul de studenti care ies din scoala il absorbim fara nicio problema. Ar putea sa mai creasca acest numar, iar beneficiile ar fi din toate punctele de vedere. Salariile sunt competitive, deci creezi o patura de mijloc sanatoasa - Marian Ion

In plus, el remarca si faptul ca structura IT-ului romanesc s-a modificat semnificativ fata de acum 10 ani, cand era un segment de suport, mentenanta si poate ceva call-center-uri mai sofisticate. In schimb, "daca ne uitam acum la companiile care intra in Romania in ultimul timp, vedem ca merg in zona de creatie. Suntem noi, Luxoft, Deutsche Technologies, care nu facem doar suport. Centrul ING este chiar mai diferit, pentru ca noi nu facem suport absolut deloc, facem doar software development. Valoarea de aici vine", precizeaza seful centrului de dezvoltare.

Cat te ajuta scoala din Romania in profesia de programator

In opinia lui Marian, invatamantul nu va putea fi niciodata cu un pas inaintea realitatii din business, dar, cel putin in ceea ce priveste facultatile de profil din Romania, iti ofera anumite baze si metode care te ajuta sa gandesti, dar pe de alta parte in aceasta industrie daca nu inveti singur nu reusesti.

"Cand angajam ne uitam foarte mult la calitatea omului si stim ca atunci cand il luam de pe bancile facultatii nu este experimentat. Ne uitam foarte mult la potentialul lui, daca il simtim implicat, proactiv si are acel ceva. Facultatea ne da o anumita siguranta, ca are o capacitate de munca, are niste metode si baze puse, dar nu este un criteriu eliminatoriu. Daca este autodidact si are acel ceva, il angajam. Avem printre noi oameni care inca sunt studenti sau au facut altceva in afara de IT", puncteaza Marian.

Oamenii tineri iti vor provoca tot timpul status quo-ul, te vor intreba de ce faci un lucru, pentru ca ei au vazut pe YouTube ca poti face altfel, sau de ce faci cu acea tehnologie cand ai alta mai buna.

Marian Ion ING Software Development Center

Deloc surprinzator, Marian este de profesie inginer, absolvind o facultate consacrata in sfera IT din Romania, Automatica, dar povestea este mai fascinanta de atat, pentru ca in timpul ultimilor ani de facultate a predat informatica chiar in scoala generala in care a invatat clasele I-VIII.

"Brusc eram coleg cu oameni care imi fusesera profesori. Ma duceam in cancelarie si stateam cu cei care ma scoteau la tabla si ma ascultau", povesteste Marian, care a predat la clasele a saptea si a opta notiuni de introducere in programare. La vremea respectiva, limbajul Basic fiind la moda.

Schimbarile in industrie au fost insa dramatice in ultimii 20 de ani si, recunoaste managerul ING, ca nu si-ar fi imaginat ca IT-ul va ajunge unde este astazi. "Pe vremea aceea visam foarte multa robotica, automatizari, sisteme sofisticate, dar viata ne-a dus in zona de social media si spre alt gen de informatizare fata de ce visam noi acum 20 de ani".

Le spuneam tot timpul elevilor ca cei care nu vor sti sa stapaneasca informatica, nu neaparat la un nivel avansat, vor fi exact cum erau analfabetii in anii ’80. Si astazi s-a dovedit ca, daca nu stii sa iti cauti o informatie pe Google, sa faci niste plati pe Internet, esti analfabet.

In prezent, soft-ul domina lumea IT si, mai ales dupa aparitia tehnologiilor de virtualizare si cloud, partea de infrastructura si de hardware nu mai este atat de apetisanta pentru IT-isti, pe cand in zona de software posibilitatile sunt nelimitate. In plus, demersurile spre conceperea unei inteligente artificiale sunt fascinante pentru un programator, chiar daca o buna parte a societatii priveste cu reticenta acest lucru.

"Nu cred ca trebuie sa fim apocaliptici si sa credem ca inteligenta artificiala va prelua rolul nostru. Este o schimbare majora, asa cum si industrializarea a transformat o societate bazata pe agricultura. Creativitatea umana nu vad cum va putea fi inlocuita vreodata de o inteligenta artificiala", afirma seful ING Software Development Center.

Cum a inceput cariera in ING

Imediat dupa facultate, absolvita in 2000, Marian a facut Armata (era vremea in care serviciul militar era inca obligatoriu), la transmisiuni, pentru ca apoi sa deschida usa carierei in ING, unde timp de 15 ani a urcat diferite trepte si a ajuns in functia de CEO al ING Software Development Center.

Desi este parte a unui grup bancar, Marian recunoaste ca in centrul de dezvoltare atmosfera nu este deloc corporatista, lucru confirmat si de stilul relaxat de la intalnire si de faptul ca in unele zile Diesel il insoteste la serviciu. In plus, structura de management este destul de subtire, pe langa functia lui de CEO fiind inca o pozitie de director IT, iar apoi vin sefii de echipe sau scrum masters, dupa cum li se spune in universul agile.

"Am incredere in oamenii cu care lucrez, le dau destul de multa mana libera si cred ca rolul meu si a altor manageri este sa ii sustinem pe oamenii care duc in spate greul, sa ne asiguram ca au tot ce trebuie ca sa livreze lucrurile bine si ca au un mediu de lucru satisfacator", rezuma in cateva cuvinte rolul CEO-ului intr-o astfel de organizatie creativa.

Marian Ion ING Software Development Center

De altfel, modul in care muncesc si interactioneaza oamenii intr-o astfel de organizatie creativa, dupa modele agile si devops, este total diferit fata de munca intr-o corporatie clasica. In centrul de software al ING, echipele sunt formate din 7-8 oameni, cu toate rolurile incluse, de la omul de business, la analist si tester si pana la programatori. Mai mult, echipa are autonomie si decide aproape independent cum si cu ce tehnologii va dezvolta produse.

"Pe acest model agile-devops, odata la 2-3 saptamani livrezi ceva si este aproape imposibil ca ceea ce creezi sa nu fie folosit. Ai satisfactia muncii tale.

Pe de alta parte, vechea metoda de dezvoltare in banci urmarea un flux greoi si care avea sanse mari sa nu duca nicaieri. Omul de business venea si solicita un proiect, facea un set de cerinte, dezvoltatorii primeau multe documente pe masa, iar peste 9 luni cele doua parti se reintalneau si isi dadeau seama ca "business-ul nu a cerut acel lucru, iar dezvoltatorii spuneau ca asta scrie pe cerinte".

Nu suntem genul de corporatisti care vin la 9 si pleaca la 5, nu ne imbracam la costum

In opinia oficialului ING, metodologia este unul dintre avantajele centrului, dar si faptul ca formeaza echipe diverse, cu un mix bun intre baieti si fete, dar si intre seniori si juniori.

"Avem foarte multe fete care lucreaza in programare, tocmai pentru ca fetele sunt creative. Asta este si unul dintre avantajele noastre. Formam echipe diverse. In plus, incercam ca spatiile in care lucreaza sa fie foarte deschise si nonconformiste. Nu este un mediul de business corporatist. Cred ca acest lucru declanseaza procesul de creativitate", afirma Marian.

Nu suntem genul de corporatisti care vin la 9 si pleaca la 5, nu ne imbracam la costum. E un alt spirit, suntem liberi, programatorii inteleg ca banca are anumite reguli si proceduri, dar le dam posibilitatea sa gandeasca altfel, sa creeze.

In plus, brandul bancii olandeze atrage foarte mult in ceea ce priveste capacitatea de recrutare a centrului de software, pentru ca "este o banca tehnologizata, digitala, care se adreseaza unui segment de oameni tineri si foarte activi".

"Ne-am facut cunoscuti in comunitatea de programatori noi. Avem o imagine proaspata si chiar le dam angajatilor si variante de a lucra remote. In plus, merg destul de mult in afara tarii la partenerii nostri, iar componenta internationala ii stimuleaza, pentru ca inteleg ca lucreaza pentru o solutie IT care este folosita in foarte multe tari din UE. Cand stii ca solutia la care ai lucrat tu este folosita zilnic de sute de mii de oameni din toata Europa, este un pic de mandrie acolo", mentioneaza Marian Ion.

Deocamdata, ING Software Development Center nu are o strategie agresiva de recrutare, desi isi doreste inca 250 de oameni in viitoarea perioada. Cresterea va fi obtinuta in prima faza prin recomandari, pentru ca oamenii buni sunt incurajati sa isi aduca oameni de incredere cu care sa lucreze. "Ca angajator ai incredere ca omul recomandat este un om de calitate, iar angajatul nou nu va dori sa insele increderea celui care l-a recomandat", atrage atentia seful centrului de dezvoltare.

Marian Ion ING Software Development Center

Marian spune ca recruteaza constant tineri, avand un {Dev}School pentru studentii din ani terminali sau masteranzi. ING ii train-uieste pentru cateva saptamani, le ofera tool-uri, tehnologie. "Le spunem cum lucram fara sa avem niciun fel de asteptari sau conditionari. O parte dintre ei aleg sa ramana cu noi si ii integram in echipe".

Centrul cauta si oameni cu experienta, care au activat in industria bancara si au continut de IT, pentru ca segmentul de financial markets este unul strategic, in care se doreste cresterea. "Incercam sa gasim specialisti din banci care sa stie IT si business sau oameni de IT care sa vrea sa invete business", concluzioneaza Marian.

Presa de IT din Romania, prea gadget oriented

Ajuns la capitolul nemultumiri si lucruri care pot fi imbunatatite in sector, seful ING Software Development Center atrage atentia ca presa de specialitate din Romania ar putea face mai mult, pentru ca este o industrie extraordinara, dar nu se vorbeste despre ea. Presa de IT din Romania, in schimb, "este 90% gadget focused".

Lasand la o parte lansarea iPhone, testele de drone sau alte gadget-uri, se gasesc foarte putine informatii despre software sau despre trend-urile din programare. "Noi aducem aproape exclusiv din Vest foarte multe carti si articole pentru angajati. Este foarte foarte putin ce se intampla in Romania. Iar lucurile in industria asta se schimba atat de repede. Daca 6 luni nu citesti, esti in afara pietei. Intru in birou si aud tot mai multe persoane care discuta despre polimeri. Cum? Despre ce discutati? Este un framework nou de la Google care uite ce face si ce misto e", completeaza Marian Ion.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri