Ericsson (NASDAQ: ERIC) prezinta cea de-a saptea editie a ConsumerLab TV & Media Report, care arata schimbarea semnificativa de comportament in ceea ce priveste urmarirea de continut TV si video si tendinta spre mobilitate. Acest raport este unul dintre cele mai mari studii de acest fel la nivel global, analizand obiceiurile de vizionare a continutului TV si video ale unui esantion care reprezinta statistic aproximativ 1,1 miliarde de oameni din 24 de tari. Studiul se bazeaza pe metode cantitative si calitative, precum si sute de ore de interviuri cu consumatori din diferite culturi.

Pentru prima data, raportul include date ample cu privire la obiceiurile de vizionare si atitudinile consumatorilor de TV si video in Romania.

„Ericsson estimeaza ca, pana in 2020, aproximativ jumatate din timpul de vizionare din intreaga lume va fi petrecut pe ecrane mobile si portabile. De asemenea, 50% din timpul de vizionare va fi folosit pentru a accesa continut TV si video la cerere”, a mentionat Anders Erlandsson, senior advisor Consumer Insights la Ericsson ConsumerLab. „Cercetarea si analiza noastra arata ca furnizorii de servicii TV si video vor trebui sa asigure satisfactia consumatorilor din patru puncte de vedere daca isi doresc sa aiba succes pe piata, anume: sa ofere o experienta neintrerupta pe toate dispozitivele, oriunde si oricand, sa asigure descoperirea de continut personalizat si captivant si sa imbunatateasca in mod continuu experienta consumatorilor.”

„Suntem mandri sa prezentam primul studiu de televiziune Ericsson ConsumerLab TV & Media pentru piata din Romania”, a spus Giovanni Dalla-Vedova, Head of Sales Romania & Moldova & Country Manager, Ericsson Romania. „Noi credem ca rezultatele sunt cu adevarat interesante si arata potentialul mare al acestei piete foarte competitive. Millennials conduc in mod clar tendintele, ca pretutindeni, iar serviciile la cerere si mobilitatea, combinate cu pachete de servicii de streaming video nelimitat devin cheie pentru o experienta TV holistica, in timp ce descoperirea de continut intr-un mod cat mai usor imbunatateste experienta consumatorului. Prin studierea in mod constant a celor mai recente descoperiri in materie de consum de continut TV si video, impreuna cu un portofoliu bogat de difuzare TV - 6 premii Emmy pentru tehnologie castigate - si serviciile de transformare digitala, Ericsson este, in acest moment, cel mai bine pozitionat pentru a conduce la nivel global cursa pentru servicii de TV si video de calitate, inclusiv in Romania.”

Principalele concluzii ale studiului:

Televiziune si continut video la cerere si descoperirea de continut

Raportul Ericsson arata ca, in Romania, 33% din totalul de vizionare activa este la cerere si acest numar sare la 47% pentru generatia Millennials (tineri cu varste intre 16-34 de ani). Millennials petrec cel mai mult timp vizionand continut generat de alti utilizatori. Chiar daca televiziunea traditionala incepe sa piarda din cota pe care o detine din timpul total de vizionare, acesta inca este aproape de doua ori mai mare fata de orice continut video, cu 46% din totalul orelor de vizionare pe saptamana. Acest lucru este alimentat de seriale TV, filme, precum si alte programe de televiziune, in timp ce sporturi transmise live alcatuiesc 7% din timpul total de vizionare activa pe saptamana. In total, romanii petrec aproximativ 42 de ore pe saptamana urmarind in mod activ continut TV sau video.

In ceea ce priveste frecventa de utilizare pentru diferite servicii TV si video la cerere, 48% dintre telespectatori in Romania vizioneaza YouTube zilnic, iar 76% saptamanal.

Potrivit raportului, telespectatorul roman va petrece aproximativ 0,7 ani din viata sau 12 minute pe zi cautand ce continut TV sau video sa urmareasca. In acest sens, cautarea de continut reprezinta 9% din timpul petrecut urmarind TV traditional si 19% din timpul petrecut urmarind continut video la cerere (Video on Demand – VOD). In ciuda timpului suplimentar petrecut pe cautarea de continut, 56% dintre utilizatorii VOD sunt multumiti de capacitatile sale de descoperire de continut, in timp ce doar 49% dintre telespectatorii televiziunii liniare spun acelasi lucru.

In Romania, vizionarea de continut TV si video pe mobil se face preponderent pe smartphone-uri

Piata romaneasca beneficiaza de o rata mare de penetrare a dispozitivelor mobile, in special smartphone-uri si laptop-uri, iar 43% din numarul total de ore/saptamana de vizionare este urmarit pe ecranele dispozitivelor mobile. Studentii si Millennials sunt cei care urmaresc in proportia cea mai mare continut TV si video pe mobil – aproape doua treimi sau peste 60% din toate orele de vizionare TV/video sunt petrecute pe un dispozitiv mobil in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 16-24 de ani.

Majoritatea consumatorilor romani prefera sa urmareasca continut TV sau video acasa, in timpul serii sau in pat, inainte de a adormi. In acelasi timp, aproape 60% dintre consumatori se uita la continut TV si video inainte de a se ridica din pat dimineata.

Posibilitatea de a avea un consum nelimitat de date in scopuri de streaming video este tentanta pentru multi consumatori, mai ales ca le-ar diminua temerile ca ar ramane fara date dupa ce au rulat continut TV si video. De fapt, 46% dintre consumatorii TV si video din Romania spun ca sunt interesati de un abonament mobil cu streaming video nelimitat. Media globala corespunzatoare este de 40%.
Binging schimba jocul

Urmarirea mai multe episoade ale unui serial de televiziune la rand a devenit o caracteristica importanta a experientei TV si video atat in lume, cat si in Romania, unde 64% dintre respondenti declara ca au facut binging zilnic, saptamanal sau lunar, in timp ce media mondiala ajunge la 71%. Media se ridica la 86% pentru varstele 16-34 (Millennials), ca urmare a tendintelor globale.

Citeste si:

    Costul mediu al consumului de continut sub orice forma, inclusiv televiziune, video, prin internet fix, teatru si cinema, a ajuns la 36 de euro pe gospodarie in Romania. Cifra corespunzatoare din SUA ajunge la 186 de dolari pe gospodarie.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alex Goaga
    Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea IT & C »



    Setari Cookie-uri