Piata de cloud computing, adica a solutiilor care permit reducerea costurilor, intrucat aplicatiile, tehnologiile si datele sunt disponibile pe un server virtual, va fi in acest an sub zece milioane de euro, insa in trei ani se poate tripla, a declarat Dragos Manac, consultant de dezvoltare a businessului la Sinergetic Clouds, compania care comercializeaza solutiile Google Apps in Romania sub brandul Appnor.
Desi este o piata abia la inceput, in ultimele luni companii precum Microsoft, Omnilogic sau Star Storage au lansat astfel de solutii pentru reducerea costurilor, principiul dupa care functioneaza tehnologia cloud computing fiind "platesti atat cat utilizezi".

Astfel, daca in 2010 pentru aplicatiile de tip cloud computing se va plati sub zece milioane de euro, pana la finalul lui 2013 piata ar putea ajunge pana la aproximativ 25 de milioane de euro.

“Deocamdata deschiderea catre astfel de solutii este mai mica decat ne asteptam pentru ca oamenii tin la investitiile lor in infrastructura, multi facandu-le acum doi ani. Cum inlocuirea infrastructurii se face aproximativ o data la patru ani, in minim doi ani aceste tehnologii ar putea deveni un lucru obisnuit. Dar cea mai mare bariera in adoptie este securitatea pentru ca exista o frica innascuta legate de pierderea de date“, explica Dragos Manac.

Compania a lansat solutiile Google Apps in luna februarie a acestui an si de atunci a atras circa zece clienti, in general companii mici si mijlocii din domeniul IT, constructii si consultanta.

Solutii Google Apps includ Gmail, Google Calendar, Google Docs (documente, tabele si prezentari), Google Groups (grupuri create de utilizatori, liste de discutii) Google Sites (pagini web pentru reteaua interna) Google Video (partajare de clipuri video- echivalentul YouTube pentru companii) Google Talk (aplicatie de mesagerie instant si videoconferinta).

Negocierile pentru a putea vinde solutiile Google in Romania au durat circa doua-trei luni, dar echipa de opt persoane de la Appnor a fost ajutata si de romanii din Irlanda care se ocupa de operatiunile Google pe piata locala.

Anul trecut, compania Sinergetic Clouds a avut o cifra de afaceri de aproape 170.000 de euro fata de 60.000 de euro in urma cu doi ani. Pentru 2010, Manac estimeaza o crestere a businessului pana la 1,2-1,5 milioane de lei (intre 286.000 si 358.000 de euro).

Marginea de profit a fost anul trecut in jurul a 25%, valoare care se va mentine si in 2010.

Dar pentru finalul anului 2013, Manac isi doreste ca firma sa ajunga la afaceri de 1,5-2 milioane de euro, dintre care partea de cloud computing sa insemne in jur de 20% din afacerile Sinergetic Clouds fata de 5% cat ar putea sa ajunga sa reprezinte pana la sfarsitul acestui an.

In general, companiile investesc de la cateva sute de euro pana la maximum 10.000 de euro pe an pentru astfel de solutii, iar in 2010 managerul isi doreste sa faca circa 100 de implementari.

Desi clientii platesc cateva sute sau mii de euro pentru o solutie, o mare parte din bani sunt directionati catre Google, businessul condus de Manac pastrand doar comisionul.

Cu toate ca investitiile pentru unele aplicatii folosite pot ajunge si la jumatate fata de metodele traditionale utilizate in prezent, clientii nu sunt inca foarte deschisi catre astfel de tehnologii.

“Pentru piata noastra acest model este putin neobisnuit pentru ca de obicei se fac achizitii de software destul de mari si dupa aceea se intretin. Iar un manager IT sau un director financiar face rareori studii sa vada care este costul per angajat pe luna pentru adresa de e-mail. In strainatate este de trei ori mai ieftin prin Google Apps. La noi nu exista studii, dar estimarea mea este ca aceste solutii duc preturile la jumatate” , mai spune Dragos Manac.

Piata de cloud computing va ajunge la nivel global la 26,6 miliarde de dolari in 2013, fata de 9,1 miliarde de dolari in 2008, conform unui studiu al companiei de cercetare Gartner.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri