Un pachet de ajutor financiar pentru Portugalia ar putea ajunge la 70 miliarde de euro, au declarat doua surse europene apropiate situatiei, dupa ce respingerea unor masuri de austeritate in parlament si demisia guvernului au crescut probabilitatea ca tara sa recurga la sprijin extern, informeaza Mediafax.
Asistenta financiara se va situa intre 50 si 70 de miliarde de euro, au afirmat oficialii, care au refuzat sa fie numiti din cauza caracterului confidential al informatiilor, transmite Bloomberg.

Cifrele raman preliminare, au adaugat sursele. Royal Bank of Scotland a estimat valoarea unui eventual sprijin pentru Portugalia la aproximativ 80 de miliarde de euro.

Autoritatile portugheze nu a cerut, inca, un imprumut din partea celorlalte state europene.

Portugalia s-a apropiat de un pachet de ajutor extern dupa ce premierul Jose Socrates a demisionat inaintea unui summit al Uniunii Europene, care va aborda, zilele viitoare, problema crizei datoriilor din regiune. Randamentul cerut de investitori pentru obligatiunile emise de Portugalia pe o perioada de doi ani a atins cel mai ridicat nivel incepand cu 1999.

Cancelarul german Angela Merkel l-a laudat pe Socrates pentru inaintarea in parlament a pachetului de masuri dure de austeritate.

Respingerea propunerilor l-a determinat pe premier sa-si inainteze demisia, impingand tara pe urma Greciei si Irlandei, noteaza Bloomberg.

"Este aproape sigur ca Portugalia sa primeasca ajutor.
Situatia de pe pietele financiare se va deteriora in absenta unor alte masuri. Exista, evident, riscul unor noi retrogradari, care vor fi anticipate de piete", a afirmat Jacques Cailloux, economist la Royal Bank of Scotland.

Portugalia a adoptat, pana acum, cresteri de taxe si cele mai ample reduceri de cheltuieli din ultimele trei decenii pentru a convinge investitorii ca poate reduce deficitul bugetar. Reducerile suplimentare de cheltuieli anuntate la 11 martie au determinat reactii poltice dure ale opozitiei si nu au reusit sa convinga investitorii.

Partidele de opozitie din Portugalia, majoritare insa in Parlament, au respins reduceri suplimentare de cheltuieli echivalente cu 4,5% din PIB pe parcursul a trei ani. Guvernul a explicat ca acestea sunt necesare pentru a diminua deficitul bugetar la 4,6% anul acesta si sub pragul de 3% acceptat in Uniunea Europeana in 2012.

Premierul Socrates a avertizat, saptamana trecuta, ca respingerea propunerilor ar agrava riscurile financiare pentru economie si ar impinge Portugalia sa ceara ajutor financiar extern.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri