Odata cu amanarea crizei din Grecia, atentia investitorilor se orienteaza catre urmatoarea posibila criza, cea a cresterii limitei de indatorare a SUA, de 14.300 miliarde dolari, pana la termenul de 2 august dupa care statul nu se va mai putea imprumuta pentru a onora plati, potrivit CNBC, citat de Mediafax.
Guvernul american a atins, pe 16 mai, pragul maxim al indatorarii, iar Trezoreria a autorizat masuri extraordinare, care permit guvernului sa se mai poata imprumuta pana pe 2 august. Dupa aceasta data, guvernul nu va mai avea dreptul sa se imprumute si nu isi va putea onora obligatiile, inclusiv serviciul datoriilor.

Potrivit presedintelui SUA, Barack Obama, 2 august marcheaza data la care Trezoreria va epuiza toate manevrele financiare de care dispune pentru a efectua plati, noteaza postul de televiziune CNBC.

SUA ar putea continua sa-si onoreze datoriile si dupa aceasta data, insa ar trebui sa renunte la anumite obligatii, precum plata unor ajutoare sociale, a asigurarii de somaj sau a salariilor militarilor, potrivit postului de televiziune. Oricat de dezastruoasa ar fi o astfel de situatie pentru familiile afectate, ar pali in comparatie cu problemele generate de o reactie a pietelor financiare.

Odata cu apropierea limitei de 2 august, eventuali investitori in titluri ale Trezoreriei, cu precadere banci centrale straine, ar putea cere randamente mai mari pentru a compensa riscul majorat de neplata. Autoritatile federale ale SUA risca singurul lucru care a tinut SUA pana acum departe de dezastru, respectiv costurile scazute de finantare.

"Orice majorare de 0,1% a dobanzilor platite de stat, peste cele estimate, va creste deficitul cu inca 130 miliarde de dolari in urmatoarea decada", potrivit unei note de cercetare a firmei Bernstein Research.

Tot mai multi analisti sustin acelasi lucru - ca politicienii americani nu au capacitatea de a ajung la un compromis. Este posibil ca adoptarea programului de masuri de austeritate in Grecia pe ultima suta de metri sa fi incurajat liderii politici din SUA sa duca pana la capat disputa referitoare la cresterea limitei de indatorare si reducerea cheltuielilor. Oricare ar fi motivele, esecul de a majora plafonul de indatorare ar fi foarte periculos pentru economia SUA, dar si pentru cea globala.

Pe o scara de la 1 la 10 a evenimentelor cu impact negativ, o intrarare in incapacitate de plata a SUA ar fi foarte aproape de nivelul maxim, noteaza CNBC.

Cititi mai multe in articolul Parlamentul Greciei a adoptat planul de austeritate. Ce urmeaza?

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri