Tendinta globala a reducerii de locuri de munca se transpune si in sistemul bancar. Dupa ce a prins contur in industria auto cu gigantii GM, Delphi, VW, DaimlerChrysler, dar si in segmentul IT in companii precum Hewlett Packard ori Sony, trendul multinationalelor de a concedia masiv se apropie si de \"ograda\" bancilor.
Cauzele par sa fie necesitatea reducerii costurilor, in cazul industriei auto, dar si concentrarea pe anumite piete unde costurile cu forta de munca sunt mult mai reduse.

Astfel, ABN Amro , cea mai mare banca olandeza, a inregistrat profituri in crestere cu 12 la suta, in trimestrul unu, sub asteptarile bancii, anuntand in acelasi timp o reducere a 2.400 locuri de munca, informeaza Bloomberg.

Veniturile nete ale primului trimestru au crescut la un miliard euro (1,2 miliarde dolari), de la 895 milioane euro in urma cu un an.

Ultima reducere anuntata de personal a fost in anul 2004, cand au fost eliminate 5.900 locuri de munca, a declarat purtatorul de cuvant al bancii, Sierk Nawijn.

ABN se orienteaza spre India

Banca olandeza intentioneaza sa recruteze 900 de persoane, cele mai multe in India, unde personalul se va dubla, pentru ca in 2008 costurile sa fie reduse cu 900 milioane euro.

Grupul bancar olandez a inregistrat o crestere de trei procente a profitului net pentru trimestrul patru 2005, datorita imbunatatirii activitatilor in sectorul angro si a activitatilor bancare din Brazilia.

Pe ansamblul anului 2005, ABN Amro a raportat un profit net de 4,382 miliarde euro, in crestere cu 13,6 procente comparativ cu 3,865 miliarde euro in 2004. Banca a anuntat ca va plati un dividend de 1,10 euro actionarilor sai, in crestere cu 10 procente comparativ cu dividendul de un dolar pe actiune pe care l-a platit in 2004. Analistii au salutat cifrele generale, dar s-au aratat dezamagiti de nivelul scazut al rezultatelor pentru operatiunile ABN Amro din SUA.

ABN - prezenta activa si in Romania

ABN Amro Bank este prezenta si pe piata din Romania unde sub presiunea concurentei in crestere, ABN Amro a pierdut sase pozitii, cazand pe pozitia a zecea cu o cota de piata de 3,78 procente, in clasamentul primelor zece banci din Romania.

Recent, banca a lansat cardul de credit Card Perfect, sub sigla MasterCard, disponibil in varianta Standard si Gold, emis in RON, intentionand sa ajunga la o cota de 10-12% din piata autohtona a cardurilor de credit pana in 2007.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri