Oleoductul BTC (Baku-Tbilissi-Ceyhan), o conducta care leaga Azerbaidjanul de Turcia via Georgia si va permite petrolului din Marea Caspica sa ajunga pe pietele mondiale evitand insa Rusia, va fi inaugurat in mod oficial joi, informeaza Rompres
De la punctul de plecare din Baku, capitala Azerbaidjanului, si pana la terminalul petrolier din portul turc Ceyhan, noul oleoduct are o lungime de 1.774 kilometri fiind unul din cele mai lungi din lume. Noua conducta se intinde pe o lungime de 440 kilometri in Azerbaidjan, 260 kilometri in Georgia si aproximativ 1.074 kilometri in Turcia.

Principala companie insarcinata sa gestioneze infrastructura noii conducte, un contract cu o valoare de patru miliarde dolari, este grupul British Petroleum (BP), a carui participatie in acest proiect este de 20,1 la suta. Urmeaza in ordine, grupul petrolier azer Socar, cu o participatie de 25 la suta, firma americana Unocal, 8,9%, grupul norvegian Statoil, 8,71 la suta, firma turca TPAO, cu 6,53%, grupul italian Eni, cu cinci la suta, grupul francez Total, de asemenea cu cinci la suta, firmele japoneze Itochu, 3,4 la suta, si Inpex, cu 2,5%, in sfarsit companiile americane ConocoPhillips si Amerada Hess cu 2,5 la suta si repectiv 2,36%.

BTC este conceput pentru a transporta timp de 40 de ani pana la 50 milioane tone de titei brut pe an. Analistii estimeaza insa ca aceasta capacitate maxima de transport nu va fi mentinuta decat o perioada limitata de timp, cu toate ca luna trecuta Kazakhstanul a decis sa recurga si el la serviciile BTC urmand ca in viitor sa transporte prin BTC aproximativ 20 milioane tone de titei pe an.

In afara de aspectul comercial oleoductul are si o importanta strategica deosebita deoarece evita atat teritoriul Rusiei cat si cel al Iranului. Daca Rusia controleaza in prezent cvasi-totalitatea petrolului provenit din fostul spatiu sovietic si destinat Europei, Washingtonul intentioneaza sa utilizeze BTC pentru a schimba lucrurile. in plus, chiar din anul 2000 cand au inceput lucrarile la BTC, Washingtonul a tinut ca noua conducta sa ocoleasca Iranul, desi un traseu care sa treca pe teritoriul Iranului ar fi fost mai logic din punct de vedere al distantei.

Penru a marca inaugurarea oficiala a oleoductului BTC, Turcia a invitat mai multi oficiali si sefi de stat. Astfel, alaturi de presedintele Turciei, Ahmet Necdet Sezer, la Ceyhan vor fi prezenti joi si presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, si Georgiei, Mihail Saakasvili.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri