Tesco, cel mai mare lant de magazine din Marea Britanie, detine 4,6 milioane mp de terenuri , o suprafata suficient de mare pentru 15.000 de locuinte, arata o investigatie a publicatiei The Guardian. Terenurile raman in proprietatea retailerului, desi multe dintre ele sunt extravilane, fiind achizitionate pentru a dezvolta un format de mari dimensiuni, care in prezent nu mai este atractiv din punct de vedere financiar, pe masura ce consumatorii incep sa renunte la cumparaturile “mari”, de fiecare saptamana.

Amploarea suprafetelor funciare Tesco este dezvaluita in contextul in care directorul companiei, Philip Clarke, se afla sub presiune, pentru ca multi actionari au fost nemultumiti de cifrele de vanzari. Clarke a explicat ca ar putea dura 3 ani pentru a face din lantul de magazine unul de succes, avand in vedere ca cifrele de vanzari recente au fost cele mai rele din ultima perioada.

Portofoliul de proprietati al companiei britanice Tesco arata ca retailerul detine 4,6 mil. mp de teren impartit in 310 parcele din Anglia, Scotia sau Tara Galilor. Majoritatea spatiilor sunt terenuri virane.

De asemenea, investigatia vine intr-un moment in care partidul Laburist promoveaza o politica de tipul “foloseste-l sau vinde-l”, pentru firme care detin terenuri pe care nu se dezvolta nimic.

Terenurile lantului de magazine au intrat si in vizorul Comisiei Concurentei in urma cu sapte ani, cand mai multi retaileri mari s-au confruntau cu acuzatii ca achizitioneaza terenuri doar pentru a evita ca alte supermarketuri sa isi deschida magazine in anumite orase. La acea perioada, Tesco avea 185 de spatii cumparate, care s-ar fi putut dezvolta fara a obtine permisiunea de la autoritatile reglementate de stat.

Proprietatile Tesco din Marea Britanie au fost evaluate la 20 mld. de lire sterline, potrivit oficialilor companiei.

The Guardian a publicat recent o alta analiza legata de terenurile companiei Tesco, prin care arata ca lantul de supermarketuri risca sa primeasca amenzi pentru ca nu a aplicat o decizie a Comisiei Concurentei din Marea Britanie, cu privire la anularea unor clauze impuse pe unele din terenurile pe care le-a vandut.

Printre principalele idei din analiza The Guardian se numara:

-Tesco a acumulat suprafete mari de teren nefolosit aproape de alte superrmarketuri existente

-a strans un portofoliu substantial de proprietati rezidentiale

-a refuzat oferte de la cel putin un rival de a le cumpara spatii, in ciuda faptului ca nu au niciun plan de a dezvolta ceva pe terenul respectiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri