Yemenul a plonjat intr-un haos politic total, joi seara, dupa demisia Guvernului urmata de cea a presedintelui, respinsa imediat de Parlament, in timp ce capitala Sanaa se afla sub controlul ferm al unei militii siite, relateaza AFP. Guvernul yemenit, numit in urma cu trei luni, si-a prezentat demisia presedintelui Abd Rabbuh Mansur Hadi, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, calificand aceasta decizie drept "irevocabila".

Ulterior, presedintele Hadi, aliat al Washingtonului in lupta impotriva Al-Qaida, a demisionat afirmand ca Yemenul a ajuns intr-un "impas total", potrivit unei scrisori a carei copie a fost obtinuta de AFP.

Dar decizia sa a fost respinsa de Parlamentul care urmeaza sa se reuneasca de urgenta duminica pentru a analiza situatia. Semn al faptului ca aceasta criza nu conteneste sa se extinda, patru provincii din sudul Yemenului, regiune altadata independenta, au decis sa refuze ordinele trimise de capitala unitatilor militare locale si sa nu se supuna decat celor loiali lui Hadi.

Violentele care afecteaza Yemenul din vara genereaza temeri privind o prabusire totala a statului, asa cum s-a intamplat in Somalia. Presedintele Hadi s-a dovedit un aliat crucial al Statelor Unite, permitandu-le in special sa desfasoare atacuri cu avioane fara pilot impotriva militantilor Al-Qaida pe teritoriul sau.

Yemenul este baza Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), considerata de Washington drept aripa cea mai periculoasa a retelei extremiste, care a revendicat atentatul impotriva Charlie Hebdo la 7 ianuarie.
Statele Unite au anuntat ca urmaresc situatia si ca sustin o tranzitie politica "pasnica", fara sa aiba in vederea modificarea dispozitivului lor la fata locului.

Dar, in cursul serii, un oficial din cadrul Departamentului de Stat a anuntat o noua reducere a personalului ambasadei din cauza "schimbarii situatiei privind securitatea". "Continuam sa functionam normal dar cu personal redus".

In scrisoarea sa de demisie, premierul Khaled Bahah a vorbit despre intentia sa de a se demarca de presedintele Hadi, contestand concesia facuta de acesta militiilor siite.

Militiile Ansaruallah, denumite si Houthis, care au preluat in septembrie controlul unei mari parti din Sanaa, cer mai multa influenta in institutiile statului si contesta proiectul de Constitutie care prevede transformarea Yemenului in stat federal cu sase regiuni.

Militiile siite sunt in continuare omniprezente in jurul palatului prezidential al carui control l-au preluat marti, in pofida unui acord prin care isi iau angajamentul sa se retraga din acest sector si de la resedinta premierului si, mai ales, sa il elibereze pe seful de cabinet al presedintelui, Ahmed Awad ben Mubarak, rapit sambata.

In contrapondere, presedintele Hadi a promis miercuri sa modifice proiectul de Constitutie. In plus, acordul prevede ca Houthis, precum si miscarea sudista sau alte factiuni politice, "private de o reprezentare echitabila in institutiile statului, sa aiba dreptul de a-si numi reprezentanti in aceste institutii".
In pofida acestor concesii importante, nu a fost semnalata nicio retragere a Houthis, iar seful de cabinet al presedintelui nu a fost eliberat.

Emisarul ONU Jamal Benomar, care a sosit la Sanaa joi dupa intensificarea violentelor, le-a cerut reprezentantilor fortelor politice sa "rezolve orice divergenta (...) prin dialog".
Presedintele Hadi a fost ales in 2012 dupa plecarea lui Ali Abdallah Saleh, indepartat de la putere in cadrul valului de revolte din timpul Primaverii Arabe.

Guvernul a fost numit in virtutea unui acord de pace care a pus capat, in septembrie, luptelor dupa intrarea militiilor siite in capitala. El a fost respins inca de la depunerea juramantului in noiembrie de catre fostul presedinte Saleh si aliatii sai din cadrul militiei siite.

In acest climat de criza generala, un alt focar de tensiune ar putea provoca un nou val de violente.
Joi, trei barbati inarmati apartinand unor triburi sunnite din provincia Marib, la est de Sanaa, au fost ucisi intr-o ambuscada organizata de militii siite, care au pierdut sase persoane, potrivit unui nou bilant furnizat de o sursa tribala.

Seful militiei siite, Abdel Malek al-Houthi, a amenintat la 4 ianuarie ca va prelua controlul acestei provincii bogate in petrol si gaz natural, pe care militia o ravneste de cand a intrat in capitala, in septembrie.
Dar triburile sunnite din aceasta regiune, unde s-a implantat si Al-Qaida, nu au incetat sa afirme ca se vor opune prin forta, iar alte triburi sunnite din restul tarii au trimis intariri la Marib.

Statele Unite pledeaza pentru o tranzitie politica pasnica in Yemen

Statele Unite au anuntat joi ca urmaresc situatia din Yemen, unde presedintele Abd Rabbo Mansour Hadi a fost nevoit sa-si anunte demisia, precizand, totodata, ca sutin o tranzitie politica pasnica in aceasta tara, relateaza AFP.

"Echipele noastre incearca sa confirme toate informatiile" care apar, a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki. "Vom continua sa sustinem o tranzitie pasnica. Le-am cerut tuturor partilor (...) sa respecte (...) pacea si acordul de parteneriat national", a continuat purtatoarea de cuvant a diplomatiei americane.

Joi, intr-o scrisoare de demisie trimisa Parlamentului, presedintele yemenit a apreciat ca tara sa se afla "intr-un impas total", dupa mai multe luni de violente alimentate de militiile siite Ansaruallah. Abd Rabbo Mansour Hadi a venit la putere in 2012, in urma unui acord de pace incheiat sub egida Natiunilor Unite si unor monarhii arabe din Golf, succedandu-i lui Ali Abdallah Saleh, care a renuntat la post sub presiunea, indeosebi, a Statelor Unite, dupa aproape un an de revolte sangeroase.

Citeste si:

    Presedintele Hadi a fost un aliat crucial pentru Statelor Unite in lupta impotriva retelei teroriste Al-Qaida.
    Presedintele yemenit si fortele politice, intre care Ansaruallah, au semnat miercuri un acord de iesire din criza ce prevede, in special, amendarea proiectului de Constitutie, care ar fi trebuit sa divizeze tara in sase regiuni federale.
    Pe fondul demisiei lui Hadi, patru provincii din sudul Yemenului au anuntat ca vor refuza ordinele venite din capitala Sanaa.

    Comitetul insarcinat cu probleme militare si de securitate pentru provinciile Aden, Lahj, Daleh si Abyane, loiale lui Abd Rabbo Mansour Hadi, a anuntat ca a luat aceasta decizie dupa demisia presedintelui si a premierului Khaled Bahah, sub presiunea militiilor siite, care detin controlul asupra capitalei Yemenului.
    Comitetul a precizat ca unitatile militare din sud "se vor supune ordinelor venite de la guvernatorii (locali)" si a facut apel catre civili sa fie vigilenti pe fondul "evenimentelor tragice din Sanna".

    Citeste si:

      Sursa foto: Google Maps

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Internațional »


      Setari Cookie-uri