Papa Francisc a facut duminica o declaratie exploziva, denuntand masacrarea armenilor in urma cu 100 de ani drept primul genocid din secolul al XX-lea, o remarca politica de asteptat ca va provoca furia Turciei, comenteaza Associated Press.

Francisc, care intretine relatii apropiate cu membrii comunitatii armene din Argentina, s-a aparat afirmand ca este datoria sa sa onoreze memoria barbatilor, femeilor, copiilor, preotilor si episcopilor nevinovati care au fost ucisi "fara sens" de catre turci otomani. "Ascunderea sau negarea raului este ca o plaga care continua sa sangereze pe care n-o bandejezi", a declarat el in deschiderea slujbei de duminica, oficiate dupa ritul catolic armean, in Basilica Sf. Petru, marcand un secol de la masacru, relateaza Mediafax.

Potrivit unor istorici, pana la 1,5 milioane de armeni au fost ucisi de catre turci otomani in timpul Primului Razboi Mondial, crime considerate de catre experti in domeniu primul genocid din secolul al XX-lea. Insa Turcia refuza sa recunoasca un genocid si insista ca bilantul masacrului a fost exagerat si ca victimele au fost ucise in timpul unui razboi civil si unor tulburari.

Ambasada Turciei la Sfantul Scaun si-a anulat o conferinta de presa programata duminica, aparent dupa ce a aflat ca Papa urma sa pronunte cuvantul "genocid", in pofida obiectiilor sale. O serie de state europene recunosc masacrul ca genocid, insa Italia sau Statee Unite, de exemplu, au evitat sa foloseasca acest cuvant in mod oficial, din cauza importantei pe care o acorda aliantei cu Turcia.

Masacrul armenilor

Francisc nu este primul Papa care catalogheaza masacrul armenilor drept genocid. El a citat, in 2001, o declatie semnata de catre Papa Ioan Paul al II-lea si conducatorul Bisericii armene, Karenkin al II-lea, in care masacrul este denuntat drept primul genocid din secolul al XX-lea. Papa emerit Benedict al XVI-lea, ale carui relatii cu Turcia si lumea musulmana au fost initial tensionate, a evitat sa foloseasca termenul "genocid".

Francisc a declarat ca uciderea armenilor este primul dintre cele trei genocide "masive si fara precedent", urmat de Holocaust si stalinism. El a adaugat ca au urmat alte genocide, citand numele unor tari precum Cambodgia, Rwanda, Burundi si Bosnia. "Se pare ca familia umana a refuzat sa invete din greselile sale provocate de lege si teroare, astfel incat, inclusiv astazi, exista unii care incearca sa-i elimine pe altii cu ajutorul catorva si tacerea complice a altora care pur si simplu stau", a declarat el.

Suvernaul Pontif a denuntat anterior "tacereaa complice" a comunitatii internationale fata de masacrarea crestinilor si altor credinciosi minoritari de catre extremisti islamisti. De asemenea, pe cand era arhiepiscopul Buenos Airesului, cardinalul Jorge Mario Bergoglio a denuntat "genocidul" armean in mai multe randuri, inclusiv de trei ori in cartea sa "Sobre el cielo y la tierra" din 2010.

Armenii au depus eforturi in vederea unei recunoasteri mai largi a genicidului, inainte de marcarea unui secol de cand a fost comis, pe 24 aprilie. Slujba de duminica a fost oficiata de catre patriarhul catolic armean Nerses Bedros al XIX-lea Tarmouni, iar la ea au luat parte atat lideri ai Bisericii Ortodoxe armene, cat si presedintele armean Serj Sargsyan. Francisc a adus un omagiu comunitatii armene la inceputul slujbei, declarandu-l pe un mistic armean din secolul al X-lea, Sfantul Grigor Narekatsi, doctor al Bisericii. Doar 35 de persoane au primit acest titlu, rezervat celor ale caror scrieri au adus servicii importante Bisericii universale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri