Politicienii norvegieni au venit cu o solutie inedita pentru a rezolva criza refugiatilor din Orientul Mijlociu si Magreb, dar si de a rezolva problema demografica din anumite regiuni ale tarii. Destinatia: Svalbard, un arhipelag de insule situat in Oceanul Arctic la 600 de km de coastele Norvegiei, unde numarul ursilor polari este mai mare decat al oamenilor, scrie The Independent.

Partidul Verde din Norvegia spera ca mutand refugiatii din Orientul Mijlociu in arhipelagul Svalbard, unul dintre cele mai izolate locuri de pe Pamant, rata de ocupare se va mari pentru cei 2.600 de locuitori, in prezent, depasiti numeric de catre cei 3.000 de ursii polari, care traiesc pe acele insule. Autoritatile spera ca Svalbard sa primeasca refugiati si mai apoi sa le devina casa.

Ursi polari in Svalbard

Ursi polari in Svalbard / Shutterstock

Partidul Verde a solicitat deja guvernatorului din Svalbard de analiza legalitatea acestui plan, care ar putea fi impiedicat de faptul ca Svalbard nu face parte din zona de libera circulatie Schengen si astfel nu pot "importa" oamenii la fel de usor. Norvegia, de altfel, nu este parte a Uniunii Europene, iar spatiul Schengen de libera circulatie a fortei de munca si capitalurilor se aplica doar tarilor din spatiul comunitar european.

Valul de imigranti care a luat cu asalt Europa sunt, de asemenea, imigranti extracomunitari, dar Germania a incalcat flagrant aplicarea Regulamentului Dublin, pe care l-a si suspendat, de altfel, acord ce prevedea expulzarea imigrantilor extracomunitari in tarile de origine.

Casa in Svalbard

Casa in Slavbard / Shutterstock

Politicienii locali s-au angajat sa lucreze intensiv pentru o realizare rapida a planului in cazul in care se va dovedi legal. Multi dintre oamenii care traiesc in acest arhipelag de insule sunt angajati in industria miniera. Dar, locurile de munca sunt la mare cautare - unul dintre principalii angajatori ai zonei, mina Store Norske, a anuntat recent ca va concedia peste 150 de angajati.

Dar, construirea unui centru de primire a acestor imigranti ar putea da de lucru oamenilor din zona si le va da posibilitatea de a-si indeplini o obligatie morala, au aratat politicienii locali. Politicienii de dreapta sugerasera in trecut ca insulele sa fie folosit drept inchisoare pentru delicventi si criminali.

Sursa foto: Shutterstock / Svalbard

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri