Situatia ameninta sa declanseze o noua criza in UE, avand in vedere ca documentul trebuie aprobat in unanimitate de cele 25 de membre ale Uniunii
Francezii se declara in numar din ce in ce mai mare impotriva noii Constitutii Europene. Acesta este rezultatul unui nou sondaj citat de Bloomberg. Dintre cele 944 de persoane chestionate de Ipsos SA, pentru cotidianul francez Le Figaro, 54 la suta s-au pronuntat impotriva tratatului, comparativ cu 52 la suta, la 21 martie, si 40 la suta, la 10 martie. Noul sondaj a fost realizat in perioada 25-26 martie.

Sprijinul acordat documentului constitutional, in Franta, este din ce in ce mai slab reprezentat in conditiile in care electoratul este tot mai nemultumit de esecul Guvernului in incercarea de a crea mai multe locuri de munca. In ianuarie, rata somajului a crescut pana la 10,1 la suta - acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Noua Constitutie este menita sa ajute Uniunea Europeana sa functioneze mai eficient, dupa extinderea de anul trecut. Pactul, semnat de liderii blocului european, la Roma, la 29 octombrie, introduce notiunea de presedinte si ministru de Externe permanent (comparativ cu caracterul rotativ pe care il au in prezent aceste functii) si consolideaza Parlamentul European ales in mod democrat.

Sondajul citat de Bloomberg urmeaza celui publicat la 25 martie de Institutul CSA, care arata ca 55 la suta dintre francezii decisi ar vota impotriva tratatului.
O respingere a noii Constitutii, in Franta, ar reprezenta o lovitura grava, in conditiile in care este nevoie de aprobarea unanima a celor 25 de state membre UE pentru ca actul sa intre in vigoare.
In 1992, Franta, una dintre cele sase membre fondatoare ale Uniunii Europene, a votat cu o majoritate slaba in favoarea monedei unice. Francezii au adoptat cu o majoritate de sub un punct procentual Tratatul de la Maastricht, care introducea uniunea politica si monetara. Sondajele de opinie realizate precedent aratau ca doua treimi din electorat ar fi votat in favoarea tratatului.

Spania a fost prima din seria celor zece tari europene care organizeaza referendumuri pentru adoptarea noii Constitutii. La 20 februarie, spaniolii au votat in proportie de 77 la suta in favoarea Constitutiei, in timp ce 17 la suta au votat impotriva.

Mediul de afaceri, descumpanit

Increderea mediului de afaceri din Franta, cea de-a treia mare economie a Europei, a scazut luna aceasta, in mod neasteptat, pana la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni, in conditiile in care scumpirea petrolului si aprecierea euro au infranat dezvoltarea sectorului de export, relateaza Bloomberg.

Potrivit cifrelor guvernamentale, indicele ce masoara sentimentul de incredere printre cei 2.000 de producatori chestionati a scazut pana la 101 de puncte - cel mai redus nivel din decembrie 2003 si pana in prezent.

Cresterea economica din Europa "s-a incetinit in cel de-al treilea semestru din cauza evolutiei euro, a petrolului si a scaderii activitatii exportatorilor", a apreciat Anne Beaudu, economist in cadrul societatii Credit Agricole, din Paris. "Acesta este un motiv de ingrijorare in ceea ce priveste cresterea economica din cel de-al doilea semestru al acestui an", a completat Beaudu. Rapoartele publicate saptamana trecuta arata o situatie similara si in Germania si Italia, unde indicii de incredere a mediului de afaceri au consemnat, de asemenea, scaderi. Toate acestea sunt semne evidente ca economia europeana incearca sa se redreseze dupa ce, in cel de-al patrulea semestru al anului trecut, cresterea a consemnat o stagnare. Ritmul expansiunii economice nu a fost insa suficient de rapid pentru a diminua somajul, ceea ce afecteaza volumul cheltuielilor consumatorilor.

Recent, Thierry Breton, ministrul francez de Finante, a redus estimarile guvernamentale de crestere economica pentru 2005, de la 2,5 la 2 la suta, din cauza costurilor petrolului si a deprecierii dolarului. Comisia Europeana va publica, la randul sau, raportul privind nivelul de incredere a consumatorilor si mediului de afaceri, la 31 martie, la Bruxelles.
"Redresarea economiei europene ramane fragila", a estimat Valerie Quesada, economist in cadrul societatii CPR Asset Management, din Paris. "Companiile continua sa se concentreze asupra profiturilor si aleg sa nu mai faca angajari", a explicat aceasta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri