Dependenta Statelor Unite ale Americii de importurile de petrol a slabit influenta politicii externe americane, in timp ce puterea unor exportatori de petrol precum Venezuela, Iran sau Rusia a crescut, reiese dintr-un raport emis de institutul Council on Foreign Relations (CFR), conform NewsIn
Fostul ministru american al apararii, James Schlesinger, co-presedinte al institutului care a publicat acest raport, a declarat ca dependenta Chinei si Indiei de importurile de petrol ar trebui sa ingrijoreze, precizand ca Beijingul a negociat deja cu state precum Iranul sau Sudan, condamnate pe plan international, pentru livrari de petrol in viitor. in concluzie, SUA a devenit o concurenta a Chinei si a Indiei pentru asigurarea necesarului de resurse energetice, in special pentru petrol, reiese din acest raport, intitulat "Consecintele asupra sigurantei nationale a dependentei de petrol a SUA".

"In cel mai bun caz aceste tendinte vor reprezenta o provocare pentru politica externa a SUA. in cel mai rau caz, acestea vor afecta grav relatiile intre SUA si aceste state", reiese din raportul CFR, din care fac parte 26 de membri. Schlesinger, care a fost primul ministru al energiei al SUA in anii 1970, a declarat ca o majorare a preturilor petrolului peste nivelul de 40 de dolari pe baril in ultimii doi ani a redus semnificativ puterea externa a Statelor Unite ale Americii.

Raportul a precizat ca momentan importurile de petrol acopera 60% din cererea din SUA, ceea ce reprezinta 25% din consumul global de petrol. "Principalul obiectiv pentru urmatoarele doua decenii trebuie sa fie managementul consecintelor dependentei de petrol si nu sa pretindem ca SUA poate elimina aceasta dependenta", a precizat raportul, adaugand ca problemele legate de enegie trebuie sa fie integrate in politica externa a SUA.

Din raportul CFR reiese ca resursele naturale ale unor exportatori precum Iran, Venezuela sau Rusia le-a permis acestora sa adopte masuri contrare interesului si valorilor Statelor Unite, cauzand realinieri politice ce pun piedici initiativelor de parteneriat demarate de SUA.

"De exemplu, China isi aliniaza relatiile din Orientul Apropiat si Africa conform cu dorinta sa de a-si asigura un livrarile de petrol", reiese din raport. "Franta si Germania, si odata cu acestea intreaga Uniune Europeana, sunt mai putin dispuse sa se confrunte cu Iranul sau cu Rusia din cauza dependentei acestora de importurile de petrol si gaze naturale, precum si datorita dorintei acestora de a face afaceri cu aceste state", continua acest raport.

Printre recomandarile facute de acest raport se numara apelul catre responsabilii guvernamentali ai SUA sa majoreze eficienta utilizarii petrolului si gazelor naturale, sa foloseasca surse alternative de energie, sa importe petrol din alte locatii decat Orientul Apropiat si sa incurajeze investitiile in modalitati alternative de productie de energie.

Printre membrii Council on Foreign Relations se numara fostul ministru de finante al SUA in perioada presedintiei lui Bill Clinton, Robert Rubin si fostul secretar de stat Madeleine Albright.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri