Seful Organizatiei Mondiale a Comertului, Pascal Lamy, a declarat pentru Financial Times ca perspectivele pentru relansarea rundei de negocieri pentru liberalizarea economiei mondiale sunt mult mai bune decat anul trecut
"Semnalele pe care le observam acum sunt diferite calitativ fata de cele de anul trecut", a declarat Lamy pentru Financial Times, citat de NewsIn. "Mediul politic incepe sa dea semne de functionare in acest sens", a adaugat el. Comentariile lui Lamy vin pe fondul declaratiei Comiesiei Europene care a precizat ca principalii negociatori din Europa si Statele Unite ale Americii se vor intruni din nou pentru a discuta despre relansarea rundei de negocieri.

Comisarul European pentru Comert, Peter Mandelson, si omologul sau american, Susan Schwab, s-au intalnit la inceputul acestei saptamani la Washington, iar la final au declarat ca s-au realizat anumite progrese. Uniunea Europeana si alte state membre ale OMC fac presiuni asupra SUA pentru a reduce nivelul seubventiilor acordate agriculturii. Washingtonul a declarat ca doreste ca UE si alte state mari in curs de dezvoltare sa imbunatateasca oferta prin reducerea tarifelor aplicate importurilor agricole.

Comisarul European pentru Comert, Peter Mandelson, a cerut implicarea personala a presedintelui american George W. Bush pentru salvarea negocierilor din cadrul ciclului de la Doha al Organizatie Mondiale a Comertului, intr-un interviu publicat luni de cotidianul The Times din Londra.

"Ne aflam intr-o pozitie foarte dificila", a subliniat responsabilul european."Trebuie sa obtinem o promisiune personala a presedintelui Bush pentru ca un eventual acord nu poate fi realizat decat sub autoritatea acestuia", a adaugat acesta.

Negocierile de la Doha, lansate in noiembrie 2001, au fost suspendate in cursul verii trecute din motivul unor neintelegeri legate de problema reducerii subventiilor acordate de SUA fermierilor americani. Mandelson ceruse la sfarsitul saptamanii trecute "un nou angajament politic "intre UE si SUA pentru a relansa procesul de negociere pentru liberalizarea comertului mondial, de la Doha.

"Momentan ne aflam intr-o faza, cand beneficiem de o mic interval de timp inainte de Paste, in care puteam relansa acest proces de negocieri", a adaugat responsabilul european. Uniunea Europeana estimeaza ca exista o sansa de relansare a procesului de la Doha dupa intrarea in functie a Congresului american cu majoritate democrata si inainte de prezentarea, in luna martie, a unei noi legi agricole (Farm Bill) in SUA.

Lipsa unui acord in aceasta perioada "ar insemna inghetarea cu cel putin un an a ciclului de la Doha, cel putin pana la mandatul urmatorului presedinte american, ceea ce ar reprezenta o intarziere cu chiar trei-patru ani, incepand din acest moment", a subliniat Mandelson in interviul acordat cotidianului Times.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri