Noul guvern de centru-dreapta de la Stockholm este hotarat sa reduca implicarea statului suedez in sectoare precum cel bancar sau al telecomunicatiilor, informeaza International Herald Tribune.
Valoarea actiunilor detinute de statul suedez ce vor fi scoase la vanzare in urmatorii trei ani, conform noii legi votate in Parlamentul de la Stockholm, este de aproximativ 21 de miliarde de dolari. Se anunta a fi cel mai mare proces de privatizarea din istoria Suediei.

"Nu inchidem nici o usa, toate optiunile raman deschise", a declarat Mats Odell, ministrul insarcinat in aceasta problema.

Guvernul intentioneaza, in prima faza, sa reduca numarul de actiuni detinute de stat in 6 companii, initiativa ce va afecta cateva mii de locuri de munca.

"Sumele aflate in joc sunt foarte mari", considera Olof Petersson, director de cercetare in cadrul Centrului de Studii de la Stockholm, adaugand ca "gestionarea acestui proces trebuie realizata cu maxima atentie".

Guvernul condus de Frederik Reinfeldt sustine ca banii stransi in urma acestor privatizari vor fi folositi pentru a reduce datoria publica, care este putin peste 40% din produsul national brut al Suediei, desi acesta este unul dintre cele mai mici procente din Europa.

Se poate vorbi si de un aspect ideologic al noii legi, care poate marca inceputul unui amplu si laborios proces de restructurare a mediului de afaceri suedez.

Primele 6 companii care vor suferi modificari in structura actionariatului sunt: V&S, producatorul renumitei marci de bauturi spirtoase Absolut, Nordea, cea mai mare banca din regiune, TeliaSonera, liderul regional in domeniul telecomunicatiilor, OMX, care activeaza pe piata de capital, SBAB, companie specializata pe acordarea de credite ipotecare, Vasakronan, firma implicata in domeniul imobiliar.

Guvernul de la Stockholm este deschis oricaror modalitati de preluare: fuziuni, oferte publice, fonduri de investitii.

Multe corporatii internationale si-au manifestat intentii de cumparare, majoritatea anunturilor publice facand referire la producatorul de bauturi V&S, atat Bacardi, cat si Pernot Ricard aratandu-se interesate de aceasta preluare.

Opozitia considera initiativa guvernului ca fiind lipsita de pragmatism si de o viziune clara. Raspunsul guvernului sustine insa logica din punct de vedere economic a privatizarii, menita sa asigure sanatatea financiara a statului pentru generatiile viitoare.

Din toate cele 54 de societati aflate in proprietatea statului, doar doua nu vor fi incluse in acest plan national de restructurare. Este vorba despre gigantul din domeniul energetic Vattenfall si de compania miniera LKAB, ambele sectoare fiind considerate sensibile de majoritatea statelor lumii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri