Caderea accentuata a burselor de valori mondiale de la sfarsitul lunii februarie si inceputul lui martie i-a determinat pe investitori sa riste mai putin, insa prognozele pentru un climat economic favorabil persista iar pietele de capital continua sa prospere, arata un sondaj citat de Reutes.

Sondajul lunar efectuat de banca de investitii Merrill Lynch arata o crestere a rezervelor in bani lichizi, o scadere usoara a investitiilor in piata de capital si o ingrijorare crescuta in privinta activelor americane. Raportul mai arata ca cei mai multi investitori cred ca actiunile sunt evaluate corect la nivel global, ca obligatiunile sunt supraevaluate si ca investitiile in piata de capital raman cele mai sigure.

Pe de alta parte, la nivel macroeconomic, au existat putine semnale ca turbulentele de pe pietele financiare de luna aceasta i-au determinat pe investitori sa isi modifice previziunile. "in ansamblu, oamenii nu si-au schimbat cu adevarat optiunile", a declarat potrivit NewsIn, consilierul Merrill pentru acest sondaj, David Bowers. Sondajul a fost efectuat in contextul in care bursele de valori globale au cazut pe fondul temerilor de relaxare a unor strategii valutare populare, de pierderi riscante pe piata ipotecara si de incetiniri neasteptate ale cresterii economice in Statele Unite si China.

Sondajul a indicat o scadere a apetitului pentru risc al investitorilor, care si-au scurtat termenele pentru investitii si au recurs la portofolii pentru a se proteja. "A existat o retragere a apetitului pentru risc, insa nu atat de mare ca cele din mai sau iunie anul trecut", a declarat Bowers, facand referire la corectarile pietei din 2006. Acesta a continuat ca pe termen scurt oamenii nu dau prea mult inapoi.

Aproximativ 60% dintre cei intrebati au declarat ca au investiti in cea mai mare parte in piata de capital, mai putini fata de cei 67% in februarie dar la acelasi nivel ca in ianuarie. Un portofoliu tipic are 53% investitii in piata de capital, fata de 55% in februarie si ianuarie. Obligatiunile sunt in continuare ocolite, chiar mai mult decat luna trecuta, in ciuda turbulentelor de la bursele de valori. Economiile de bani lichizi au crescut, insa, deoarece investitorii au cautat siguranta.

Reprezentantii Merrill au declarat ca indicatorul propriu pentru risc si lichiditati a scazut pe baza sondajului. Cu toate acestea, cei intrebati s-au declarat doar usor mai neincrezatori in economia globala decat inainte, 52% dintre acestia estimand ca indicele global va scadea in urmatoarele 12 luni, fata de 48% in februarie. Pe de alta parte, 24% dintre cei chestionati prognozeaza consolidarea economiei globale, fata de doar 22% in luna precedenta.

Sondajul a indicat acumularea ingrijorarilor pentru starea economiei americane, ca valorile americane au fost cele mai defavorizate si ca dolarul este considerat supraevaluat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri