Banca Centrala Europeana (BCE) mentine dobanda cheie, potrivit analistilor, in contextul in care statisticile au indicat o scadere a vanzarilor cu amanuntul si a increderii in sectorul serviciilor, afectand perspectivele economice ale zonei euro, potrivit NewsIn.
Indicele RBS/Markit Eurozone Purchasing Managers (PMI) pentru companiile de servicii, care domina economia celor 15 tari membre ale zonei euro, a cazut in iulie la un nivel minim al ultimilor cinci ani, ceea ce intensifica discutiile privitoare la o stagnare a blocului economic european.

Statistici separate au indicat ca vanzarile cu amanuntul din zona euro, un indicator pentru cererea de consum, au inregistrat in iunie cea mai mare scadere anuala inregistrata vreodata, confirmand ca scumpirea energiei si alimentelor incepe sa reduca puterea de cumparare a oamenilor.

Ieftinirea petrolului a creat o oarecare speranta ca economia se va revigora in trimestrul al patrulea din 2008, spun economistii, care cred, totodata, ca este posibila o incetinire a cresterii in trimestrul al doilea si ca perspectivele economice pentru perioada iulie-septembrie sunt sumbre.

"Nu putem exclude posibilitatea unui trimestru de crestere economica negativa, pentru ca ne apropiem de asa ceva", a spus economistul Gilles Moec de la Bank of America.

Statisticile care descriu un tablou sumbru pentru economia zonei euro au accentuat asteptarile ca BCE sa mentina dobanda de politica monetara nu doar la sedinta de joi, ci pentru intreg restul anului.

Desi bancherii centrali europeni sunt ingrijorati din cauza inflatiei, care a atins in iulie un nivel record de 4,1%, de doua ori peste cel tintit de institutia cu sediul la Frankfurt, este posibil ca incetinirea cresterii economice sa scada presiunea asupra preturilor.

"Statisticile pentru vanzarile cu amanuntul din zona euro pentru iunie sunt ultimele dintr-o serie de date economice foarte slabe si vor intari pozitia bancherilor centrali europeni cu atitudine mai ponderata in incercarea de a bloca cererile de inasprire a politicii monetare", a estimat economistul Martin van Vliet, de la ING.

Banca Centrala Europeana a majorat in iulie dobanda sa de politica monetara de la 4% la 4,25%, invocand nevoia de a ancora asteptarile inflationiste si pentru a transmite un semnal referitor la negocierile salariale in curs, pentru ca acestea sa nu aiba ca rezultat cresterea excesiva a lefurilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri