Impins de criza economica si de somajul in crestere, guvernul socialist spaniol a aprobat vineri un plan de revenire voluntara pentru imigrantii care doresc sa se intoarca acasa, confirmand o inasprire dupa anii de politici deschise in aceasta privinta, relateaza AFP. Acest plan de revenire in tara "are un caracter voluntar", a spus ministrul muncii, Celestino Corbacho, informeaza NewsIn.
Ideea este sa li se permita cetatenilor unor anumite state sa primeasca totalitatea indemnizatiilor de somaj, in doua transe, in schimbul promisiunii de a pleca si de nu mai reveni in Spania timp de trei ani. 40% din indemnizatie va fi data in momentul ales pentru plecare, iar 60% o luna mai tarziu, in tara de origine.

"Conditiile sunt sa fii cetatean extracomunitar venit dintr-o tara care are un acord cu Securitatea sociala spaniola, sa fii in situatie legala de somaj si sa ai dreptul de a primi indemnizatii", a explicat ministrul. Planul vizeaza imigrantii originari din 19 tari cu care Spania are deja acorduri bilaterale in materie de securitate sociala si din alte state care au mecanisme de protectie similare", a spus vicepresedintele Maria Tereza Fernandez de la Vega. Printre aceste state sunt Maroc si Ecuador, tarile din care vin cei mai multi dintre imigrantii aflati in Spania.

Proiectul este o noua dovada a pragmatismului Guvernului Zapatero in acest domeniu: deschiderea portilor in perioada de crestere, inchiderea lor la ora crizei.

In 2005, cand economia spaniola era la apogeu, cu un nivel de crestere foarte ridicat, guvernul a regularizat in masa situatia a aproape 580.000 de muncitori ilegali, provocand criticile opozitiei si a mai multor state europene. Insa de la inceputul anului situatia economica nu mai este roz.

Tara este in pragul recesiunii, iar somajul, dupa ce a atins un nivel istoric de 7,95% in vara lui 2007, a inceput din nou sa creasca, ajungand la 10,44% vara aceasta.

Numarul imigrantilor pur si simplu a explodat intr-un deceniu, de la 500.000 in 1996 la 5,22 milioane (dintre care 2,23 milioane extracomunitari) dintr-o populatie de 45 milioane persoane.

Recent, ministrul Corbacho a provocat indignare, spunand ca nu vor mai avea loc recrutari de straini in tarile lor de origine pentru anumite posturi, asa cum se intampla inainte, pentru ca mai intai trebuie gasit de lucru pentru somerii care locuiesc in Spania. Imigratia a devenit un subiect politic in Spania, in conditiile in care majoritatea spaniolilor cred ca in tara sunt prea multi imiranti.

Seful opozitiei de dreapta, Mariano Rajoy, a criticat faptul ca 180.000 de straini primesc ajutorul de somaj, in timp ce 20.000 de oamei din Andaluzia sunt impinsi de criza sa treaca Pirineii pentru a culege viile in Franta, ceea ce a facut stanga sa-l numeasca "xenofob".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri