Ministrul elvetian al Finantelor, Hans-Rudolf Merz, a anuntat vineri ca se va retrage din functie din octombrie, dupa mai mult de sase ani de mandat, transmite Reuters.
Merz a iesit sifonat dintr-o disputa incheiata fara succes de a apara secretul bancar din Elvetia, potrivit Mediafax.

Demisia ministrului deschide calea unei remanieri a guvernului federal elvetian format din sapte ministri, reprezentanti ai tuturor partidelor mari.

Saptamana trecuta, ministrul Infrastructurii, Moritz Leuenberger, a anuntat la randul sau ca va demisiona pana la finele acestui an.

Merz, 67 de ani, a declarat vineri intr-o conferinta de presa sustinuta la Berna ca momentul ales pentru demisie este unul bun, iar principalele probleme din ultimii ani, cum ar fi criza financiara mondiala, consolidarea finantelor publice si readucerea grupului UBS pe linia de plutire au fost gestionate cu succes.

Acesta s-a alaturat guvernului federal elvetian in ianuarie 2004, din partea Partidului Democrat Liber, cu doctrina economica liberala.

Aparator traditional al secretului bancar, Merz a fost criticat dur in Elvetia dupa ce a cedat presiunilor partenerilor externi, acceptand mai multe compromisuri in privinta conturilor bancare offshore prin care unii cetateni straini evita plata taxelor in tara de origine.

In mandatul sau, finantele federale ale Elvetiei s-au imbunatatit, iar guvernul a inregistrat chiar excedent bugetar in anii de criza 2008 si 2009.

In acelasi timp, guvernul s-a vazut nevoit sa salveze UBS de la faliment, dupa ce grupul bancar a pierdut sume enorme de bani si a trecut la nerecuperabile active nelichide de peste 50 de miliarde de dolari.

In 2009, cand a detinut presedintia rotativa a Elvetiei, Merz a fost criticat pentru gestionarea nefericita a crizei diplomatice care a survenit arestarii unuia dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi la Geneva.

Merz s-a deplasat de urgenta la Triopli pentru a-si cere scuze, dar s-a intors fara sa fi obtinut eliberarea unor oameni de afaceri elvetieni arestati de autoritatile libiene in urma retinerii fiului lui Gaddafi. Cei doi au fost pusi in libertate mai tarziu, in luna iunie a anului trecut.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri