Practicantii de sporturi extreme care reusesc sa evite accidentarile pentru o perioada insemnata dau dovada atat de o nevoie constanta de adrenalina cat si de nervi de otel si o mare doza de perseverenta. Practicantii strategiilor de day trading care supravietuiesc o perioada indelungata pe Wall Street nu sunt cu nimic diferiti. Dar anul 2008 a fost chiar si pentru acestia un an cu multe accidentari si fatalitati.
Day trading este denumirea generala pentru strategiile de tranzactionare caracterizate de pozitii long si short cu durata foarte scurta. Folosind de regula actiuni (sau derivate ale acestora) cu lichiditate mare la momentul tranzactionarii practicantii de day trading iau pozitii care pot dura de la cateva minute pana la cateva luni, dar au o medie generala de 1-2 ore. Mai multe informatii generale despre day trading pot fi gasite aici.

Pentru ca variatiile de pret pe o durata atat de scurta sa prezinte sansa unui profit e nevoie ca actiunile respective sa traverseze o perioada cu volatilitate foarte mare. In acest context, sansa de castig si riscul de a pierde sunt mult mai mari decat in conditii obisnuite. Pentru a-i preveni pe posibili doritori asupra riscurilor pe care si le asuma agentia guvernamentala SEC (care are acelasi rol pe care CNVM-ul il are in Romania) ii anunta pe acestia ca:

• Day trading-ul implica posibilitatea unor pierderi foarte importante
• Day traderii nu investesc in adevaratul sens al cuvantului
• Day trading este un job extrem de stresant si costisitor

Ziua unui day trader incepe in esenta in jurul orei 6 dimineata. Canale de stiri de business precum Bloomberg TV, CNBC sau Fox Business fac la prima ora a diminetii o trecere in revista a companiilor ale caror actiuni vor face obiectul unei atentii deosebite din partea pietei. Folosind astfel de stiri, un day trader ocupa pozitii short si long in cadrul sesiunii pre-opening. Companii de brokerage cunoscute ca „discount brokers” precum Ameritrade sau Scotttrade permit tranzactionarea in „real time” intr-o sesiune pre-opening de 30 de minute intre orele 8 si 8.30 dimineata.

Inchiderea pozitiilor ocupate in pre-opening are loc de regula in primele 15 minute de la deschiderea pietei la ora 9.30. Ulterior actiunile unei firme pot stopa temporar trendul stabilit in primele minute de la deschidere, dar de regula il reiau dupa ora 10.30. Intre orele 12.30 si 14.00, ordinele la bursa sunt mai reduse datorita pauzelor de pranz ale participantilor la tranzactionare, insa trendul stabilit dimineata este deseori reluat dupa ora 14.30.

Evident, situatia e cu totul alta daca piata a fost intre timp influentata de stiri majore, cum s-a intamplat deseori in ultima perioada. Aceasta volatilitate a pietei care nu corespunde cu statisticile ultimelor decenii a fost in esenta cauza unor pierderi masive in randul day traderilor in ultimele 6 luni ale lui 2008.

Desi day trading-ul se bazeaza in general pe stiri legate strict de o companie sau alta, in ultima perioada vesti care au afectat intreaga piata au facut mult mai des obiectul speculatiilor de day trading.

O astfel de situatie am intalnit ieri pe piata americana unde o cadere a pietei in primele 15 minute dupa ora 9.30 s-a mentinut pe durata intregii sesiuni. Astfel, cei care au reusit sa ia pozitii avantajoase in sesiunea pre-opening, au avut la dispozitie o intreaga zi pentru a inchide aceste pozitii.

Dar norocul, inspiratia si volatilitatea scazuta nu sunt factori pe care un day trader se poate baza in mod constant. Dimpotriva, in day trading mai mult decat in orice alt domeniu „Ulciorul nu merge de multe ori la apa”. O simpla cautare pe internet a termenului „day trading” va aduce la lumina povesti nenumarate cu eroi ai profesiei care au pierdut sume importante practicand acest sport extrem. Pentru cei care au rabdare si inteleg ca investitia la bursa nu e un joc de moment, recomand Cele cinci reguli pentru reinceperea investitiilor la bursa.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri