Ziarul Financial Times Deutschland, detinut de grupul Bertelsmann si aflat pe pierdere o perioada indelungata, a fost inchis vineri dupa restrangerea semnificativa a tirajului si a veniturilor din publicitate, pe fondul migratiei cititorilor catre online, transmite Bloomberg.
Cotidianul financiar de limba germana, infratit cu ziarul englezesc Financial TImes, a publicat vineri ultima editie, nereusind sa faca profit in cei 13 ani de existenta, scrie Mediafax.

Un alt cunoscut ziar german, Frankfurter Rundschau, a intrat in insolventa in luna noiembrie, iar in octombrie agentia de presa DAPD, care era responsabila si pentru serviciul de limba germana al Associated Press, a cerut protectie in fata creditorilor sub legea falimentului.

Ziarele europene au fost considerate de catre experti mai rezistente la criza decat cele din Statele Unite. Migratia cititorilor catre online, accelerata de raspandirea smartphone-urilor si tabletelor, determina agentiile de publicitate sa aloce bugete tot mai reduse printului. Veniturile din publicitate in print reprezinta totusi, in medie, jumatate din incasarile unui ziar din Europa.

"Vremurile sunt grele si nu este niciun secret industrial ca unele ziare ajung la fundul sacului. Tranzitia catre digital a fost lenta, iar veniturile din online sunt insuficiente", comenteaza pentru Bloomberg Nick Thomas, analist la Informa Media & Telecoms, Londra.

Financial Times Deutschland a fost creat in anul 2000 printr-o companie mixta intre grupul Pearson, publisherul Financial Times, si divizia Gruner & Jahr a grupului Bertelsmann. Pearson si-a vandut in 2008 participatia catre partenerul german.

In trimestrul al treilea al acestui an, Financial Times Deutschland a avut un tiraj mediu de 102.000 exemplare pe zi, potrivit Gruner & Jahr. Inchiderea ziarului va afecta peste 300 de angajati.

FTD a adus schimbari semnificative in metodele presei germane. Inca de la inceput, FTD a mizat in mare masura pe informatii obtinute pe surse, reducandu-si dependenta de comunicatele oficiale ale autoritatilor statului sau ale companiilor. Prin urmare, numeroase ziare locale, printre care Handelsblatt sau redactiile de business ale Suddeutsche Zeitung si Frankfurter Allgemeine Zeitung, au inceput sa utilizeze mai des aceasta metoda de jurnalism.

Editia de vineri a FTD recapituleaza cele mai importante stiri publicate in exclusivitate de cotidian, precum demisia fondatorului SAP Hasso Plattner din functia de CEO in 2003, problemele financiare ale bancii Hypo Real Estate in 2008 si intentiile Volkswagen de a prelua Posche in 2009.

De asemenea, ultima editie a ziarului include un colaj cu portretele celor 309 angajati.

"Nu este nevoie sa dam explicatii sau sa ne aparam deciziile. Produsul si pozitia pe care si-a asigurat-o in constiintele si inimile unui public foarte inteligent si modern au vorbit de la sine si au continuat sa o faca pana la aceasta editie finala", scrie Andrew Gowers, primul redactor sef al Financial Times Deutschland.

Problemele financiare ale media europene nu se opresc aici. El Pais, cel mai mare ziar spaniol, a anuntat in luna octombrie ca va reduce cu o treime numarul de angajati. Tabloidul francez France Soir s-a inchis anul trecut, iar miliardarul rus Alexander Lebedev cauta investitori pentru a salva ziarele britanice The Independent si London Evening Standard.

Veniturile ziarelor au coborat cu 4,5% in acest an la nivel global, din cauza scaderii cererii si ofertei ample de informatii mai ieftine in spatiul digital, potrivit companiei de cercetare MagnaGlobal.

"Inchiderea FTD este o pierdere care demonstreaza ca incercarile din spatiul anglo-saxon de a transforma economia intr-o tema de stiri generaliste nu au functionat. Oamenii de pe aici sunt mandri sa proclame sa n-au nicio idee despre afaceri sau economie, chestiune care provine dintr-o mentalitate preponderent anti-capitalista", spune Norbert Bolz, director de cercetare in media la Universitatea Tehnica din Berlin.

Sursa foto: www.ftd.de


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri