Banca Nationala a Romaniei (BNR) va reanaliza, in ianuarie 2009, alaturi de sefii bancilor comerciale, modificarea normelor de creditare a populatiei recent introduse, in conditiile in care datele disponibile in prezent nu sunt relevante, a declarat astazi prim-viceguvernatorul BNR.
"Vom reanaliza in ianuarie, pe baza datelor statistice din decembrie, oportunitatea unor eventuale adaptari a normelor pentru persoanele fizice, pentru a putea asigura flexibilitatea si adaptarea la realitatile pietei", a spus Florin Georgescu.

In opinia lui Georgescu, efectul de temperare a ritmului de crestere a creditului in octombrie nu a fost determinat de introducerea noilor norme de creditare a populatiei, ci de restrangerea lichiditatii disponibile pentru bancile din Romania, in contextul crizei financiare internationale.

"Primele aprobari acordate bancilor pe noile norme au fost primite abia incepand cu 15 - 18 octombrie 2008, deci bancile puteau da inca imprumuturi dupa normele vechi. Sunt inca banci care lucreaza dupa normele vechi, in conditiile in care au intarziat cu depunerea variantei finale a normelor si le-au adus la BNR dupa termenul limita de 6 octombrie. Efectul regulamentului modificat pentru creditarea populatiei il vedem abia din noiembrie", a mai spus Georgescu, la seminarul EU-COFILE, desfasurat la Sinaia.

El a completat ca, prin urmare, temperarea avansului creditului este legata de "situatia lichiditatii in sistemul bancar".

Ritmul anual de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a incetinit semnificativ in octombrie, la 44,8%, de la 50,5% in luna precedenta, ca urmare a comprimarii accentuate a imprumuturilor in valuta, potrivit datelor bancii centrale.

Creditele in valuta acordate populatiei, care au avansat in ritm accelerat in ultimii ani, s-au comprimat in octombrie cu 1,2% fata de luna anterioara, pana la 54,39 miliarde lei (14,86 miliarde euro) la valoarea echivalenta in lei. La valori exprimate in euro, creditul in valuta acordat populatiei a crescut usor in octombrie.

Ritmul anual de crestere a creditelor in valuta acordate populatiei a incetinit semnificativ in octombrie, la 74,4%, de la 86,7% in luna precedenta. In septembrie, valoarea creditelor in valuta sporise cu 9,4% fata de august.

Pe componenta in lei, imprumuturile acordate populatiei au crescut in octombrie cu 0,9% fata de luna precedenta - si cu 29% fata de octombrie 2007 - pana la 41,38 miliarde lei (echivalentul a 11,3 miliarde euro).

"Deocamdata decelerarea creditarii din octombrie este conform asteptarilor, iar pentru sfarsitul anului vedem un declin pana la aproximativ 30% pentru ritmul de crestere anuala”, a declarat, pentru Wall-Street, Rozalia Pal, economist sef in cadrul UniCredit Tiriac Bank Romania.

Bancile au blocat in prezent 95% din creditele pe retail si 90% din creditele acordate companiilor, situatie coroborata cu cresterea accelerata a ratelor de credite neperformante de la 2-3% pana la 10-15%, a explicat ieri Dragos Cabat, presedintele CFA Romania.

“Aceasta situatie va duce la linii de finantare blocate, multe dintre proiectele de investitii urmand sa fie amanate”, spune Dragos Cabat.

Potrivit acestuia, criza financiara va genera in urmatorii ani o scadere a cererii, fiind necesara astfel o ajustare a dimensiunii activitatii de retail si producere a bunurilor de consum.

Pe baza discutiilor pe care BNR le-a avut cu reprezentantii Citibank din Romania, Georgescu spune ca divizia din Romania a grupului american nu va face concedieri, ci doar o “redistribuire a resurselor umane”.

Citigroup, a anuntat recent ca are in vedere reducerea numarului angajatilor cu 50.000, in contextul in care banca americana a fost grav afectata de criza creditelor.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (BNR), Radu Gratian Ghetea, a declarat, pe 18 noiembrie, ca bancherii vor solicita Bancii Nationale a Romaniei (BNR) revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei, pentru a debloca activitatea de creditare ipotecara.

Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice - impune bancilor sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare al acestora.

Astfel, bancile analizeaza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arata in regulament.

Gradul maxim de indatorare a clientilor este calculat in mod diferentiat, pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

De asemenea, acesta tine cont si de cea mai mare urcare a ratei dobanzii - conform statisticilor BNR -, de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor in perioada de 18 luni anterioara acordarii imprumutului.

Farmache: Interesul pentru obligatiuni va creste in contextul contractarii creditului bancar
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri