Universul investitional oferit de piata locala de capital este sarac, considera Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, motiv pentru care majoritatea plasamentelor fondurilor de pensii sunt orientate spre strainatate.
[UPDATE7] Mihail Ion, Raiffeisen AM: Universul investitional local este sarac

“Credem ca astazi principalul motiv pentru care majoritatea plasamentelor investitionale se fac in strainatate este reprezentat de universul sarac de oportunnitati de investitii de pe plan local”, a declarat Mihail Ion.

El sustine ca Romania are nevoie de un univers investitional local, mai ales in conditiile in care nu ne permitem sa exportam capitaluri semnificativ atata timp cat economia se poate dezvolta doar pe baza investitiilor.

“Daca nu se intrevede nimic in acest sens (n.r. – in sensul de a dezvolta universal investitional local), atunci lichiditatea bursei locale poate sa fie chiar si mai mica decat in prezent”, avertizeaza presedintele Raiffeisen Asset Management.

[UPDATE6] Oancea, CSSPP: Am cerut statului infiintarea unor noi fonduri de investitii sectoriale, administrate privat

Reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) spun ca au cerut oficialilor din Guvern infiintarea unor fonduri de investitii sectoriale, administrate privat, in care fondurile de pensii sa poate investi.

“Crearea unor fonduri de investitii administrate similar Fondului Proprietatea, care sa investeasca in diverse domenii, precum infrastructura, bancar sau in companii energetice, ar genera o implicare masiva din partea jucatorilor interesati de economia romaneasca, inclusiv fondurile de pensii”, a declarat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.

Guvernul nu a dat insa un raspuns cu privire la aceasta posibilitate.

“Am avut discutii si cred ca sunt multi oameni deschisi la aceasta solutie insa dupa cum vedeti pana acum nu s-a intamplat nimic. Ceva noutati poate vor mai aparea in 2012, care, sa nu uitam, este an electoral”, mentioneaza Oancea.

Oficialul CSSPP afirma ca astfel de fonduri ar urma in prima faza sa fie nelistate, urmand ca dupa o anumita perioada ele sa fie aduse pe bursa.

[UPDATE5] Tanasoiu, Depozitarul Central: Doar sase brokeri au fost autorizati sa foloseasca conturile globale si individuale pentru toate instrumentele financiare


In prezent, exista cinci sau sase participanti care au fost autorizati sa utilizeze conturi individuale si globale pentru toate instrumentele financiare.

"Impreuna cu BVB, ne dorim ca in piata romaneasca sa se generalizeze utilizarea aceluiasi set de mecanisme pentru toate instrumentele financiare, si anume cele utilizate in celelalte tari europene. Faptul ca operatiunile cu actiuni FP au functionat in mod corespunzator a aratat ca noile masuri de control al riscului (imprumutul de instrumente financiare si "mutarea" pre-validarii in sistemele intermediarilor) au fost corespunzatoare, ceea ce ne face sa credem ca ar putea fi extinse la toate instrumentele financiare romanesti, dupa modelul FP”, a declarat Adriana Tanasoiu, director general la Depozitarul Central.

In ultima perioada mai multi investitori straini s-au plans ca accesul la piata romaneasca este dificil deoarece trebuie sa isi deschida conturi individuale atunci cand intra pe BVB, si nu pot tranzactiona direct, printr-un singur cont global, sistem aplicat pe majoritatea marilor burse internationale.

[UPDATE4] Chisu, IFB: Statul nu intelege rolul Bursei


Brokerii sunt dezamagiti de sprijinul pe care piata romaneasca de capital l-a primit pana in prezent din partea statului, Guvernul ratand adesea ocaziile prin care ar putea sa profite de pe urma bursei.

“Bursa este o institutie de dezinteres national, pentru ca statul inca nu intelege rolul pietei in dezvoltarea economiei. Mentalitatea celor care au puterea de a lua decizii este depasita. Acestia nu isi dau seama de efectele benefice pe care piata le are. Problemele de transparenta privind licitatiile ar putea sa fie cu usurinta rezolvate prin listari, la fel ca si o parte a deficitului de stat”, a declarat Mihai Cisu, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

El a propus ca statul sa sustina investitorii din Romania in cadrul ofertelor publice pe care le va desfasura in acest an in cazul unor companii precum Petrom, Transgaz sau Transelectrica.

“Eu as propune sa se realizeze un demers legislativ prin care publicul sa fie indemnat sa participe la IPO-urile statului. As merge mai departe: rezidentii ar trebui sa aiba intaietate in cazul ofertelor din acest an”, spune Chisu.

Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, spune ca a discutat cu reprezentantii statului legat de acordarea unor transe preferentiale pentru investitorii din Romania. “Am vorbit despre astfel de posibilitati insa tot ce pot spune in prezent este ca pana acum nu au spus <nu>”, a declarat Konieczny.

[UPDATE3] Seful BCR cauta motive ca sa nu listeze banca"

Seful BCR, Dominic Bruynseels, cauta tot felul argumente prin care sa justifice faptul ca managementul nu listeaza actiunile bancii la Bursa de Valori Bucuresti, asa cum prevedea contractul de privatizare, sustine Valentin Ionescu, directorul general al BVB.

[UPDATE2] Konieczny, Franklin Templeton: Decalajele dintre Romania si Polonia trebuie reduse

Implicarea lui Greg Konieczny, vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, in conducerea Bursei de Valori Bucuresti se va axa, in principal, pe reducerea decalajelor legislative si de reglementare dintre piata locala si cea din Polonia.

“O sa ma asigur ca bursa de la Bucuresti va recupera decalajul legislativ si de reglementari pe care il are fata de bursa din Polonia. Vreau sa reusim asta in mai putin de 10 ani”, a spus Greg Konieczny, intrebat despre implicarea sa in Consiliul de Administratie al BVB.

Numirea lui Greg Konieczny in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti aduce semnale pozitive in piata de capital. De la dovada de incredere in potentialul pietei, la experienta vasta, expertiza recunoscuta si la implicarea activa in dezvoltarea bursei, miscarea din conducerea BVB este vazuta cu ochi buni in piata.

[UPDATE1] Prochazka, Wood&Co: Romania este prea mica pentru a avea mai mult de o Bursa

Existenta mai multor piete de capital in Romania nu este vazuta bine de jucatorii din afara tarii, care considera ca o fuziune intre bursele de la Sibiu si Bucuresti reprezinta cea mai buna solutie in prezent.

"Am fost surprins cand am auzit ca in Romania sunt doua piete, una pentru actiuni si una separata pentru derivate.
Din punctul meu de vedere, orice bursa trebuie sa aiba din prima zi de la infiintare si o piata futures care sa complementeze si sa ajute la cresterea lichiditatii. Romania este prea mica pentru a avea o piata de capital atat de fragmentata, doua piete sunt prea multe. Sper si cred ca bursele de la Sibiu si Bucuresti vor ajunge la un consens fie ca este vorba de fuziune sau de oricare alta solutie", a declarat Milan Prochazka, head of execution and electronic sales Wood & Company, in cadrul conferintei “Maturizarea pietei de capital”, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu BVB si Depozitarul Central.

Compania de brokeraj Wood&Co a intrat pe piata romaneasca anul trecut, in 2011 urcand spectaculos in topul brokerilor, dupa intermedierea mai multor schimburi cu actiuni ale Fondului Proprietatea.

Conducerea BVB vrea locul doi in regiune

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) isi propune sa devina in urmatorii ani a doua piata din regiune, dupa Polonia, spune Valentin Ionescu (foto), directorul general al BVB.

“In 2-3 ani sper sa ajungem a doua piata dupa Polonia, in functie de volumele tranzactionate, o posibila trecere in categoria <emerging markets> urmand sa ridice considerabil interesul investitorilor, cat si al companiilor interesate de o listare”, a declarat Ionescu.

Oficialii Bursei fac in prezent eforturi pentru a indepini criteriile necesare pentru a trece in categoria pietelor emergente, principalele probleme ale pietei locale fiind legate de free-float-ul redus al pietei, dar si al lichiditatii principalelor companii listate.

“Ca sa trecem de la statutul de piata de frontiera, la cel de piata emergenta, avem nevoie de noi listari care sa mareasca numarul de actiuni libere tranzactionate in piata. Chiar daca acum avem o capitalizare de 30 miliarde euro, lipsa free-float-ului ne trage in jos”, a declarat Valentin Ionescu.

Conferinta Maturizarea pietei de capital - editia a II-a - , se adreseaza exclusiv investitorilor la bursa, interesati sa discute cu speakerii probleme si solutii pentru maturizarea pietei si sa gaseasca raspunsuri la intrebari de actualitate.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri