Listarea BCR pe bursa de la Bucuresti este asteptata de investitori de mai bine de trei ani, dar rabdarea le este pusa la incercare, iar faptele intarzie sa apara. Erste s-a angajat in contractul de privatizare sa listeze actiunile BCR pe piata locala, initial, pana in 2009, dar, ulterior, a amanat listarea pana in 2011.
Actorii pietei de capital sustin ca nu exista motive sau argumente pentru care cea mai mare banca din Romania sa nu fie listata pe Bursa de Valori Bucuresti, in special in conditiile in care acest lucru este prevazut in contractul de privatizare. Listarea actiunilor BCR trebuia sa se realizeze, initial, pana in 2009, dar, la acel moment, conditiile de piata nu erau favorabile.

Listarea a fost amanata pana cel tarziu la finalul anului 2011, dar reprezentantii BCR nu sunt incantati nici acum de o eventuala listare.

Dominic Bruynseels, presedintele BCR, argumenteaza ca lichiditatea bursei de la Bucuresti nu este suficienta pentru a sustine actiunile unui emitent mare, precum este cazul BCR, cea mai mare banca de pe piata locala. In plus, Bruynseels sustinea de curand ca listarea recenta a actiunilor Fondului Proprietatea a demonstrat ca acesta nu este momentul bun.

“Este interesant ce s-a intamplat cu actiunile Fondului Proprietatea, o companie foarte mare recent listata la bursa. Au existat multe speculatii potrivit carora pretul actiunilor urma sa creasca spectacular, insa, de fapt, cotatia s-a stabilizat la un pret inferior celui de la listare”, a declarat Dominic Bruynseels.

In replica, Valentin Ionescu (foto), CEO al BVB, a precizat ca, de fapt, listarea Fondului Proprietatea a fost un succes. "Si actiunile Fondului Proprietatea erau tranzactionate la Depozitarul Central, la preturi sub cel de listare. Trebuie sa intelegem ca discount-urile la care sunt tranzactionate acum la bursa actiunile FP nu sunt influentate de faptul ca sunt listate, ci de mediul economic din Romania", a explicat oficialul BVB.

"Domnul Dominic Bruynseels cauta toate argumentele posibile pentru a nu lista BCR. Unele sunt mai fundamentate, iar altele mai putin", a adaugat directorul general al BVB.

Valentin Ionescu considera ca Erste nu vrea sa listeze BCR la bursa din cauza ca pretul actiunilor pe piata ar reflecta o valoare a bancii mai mica decat cea platita de austrieci in 2006.

"Ei (n.r. - BCR) nu doresc aceasta listare. De ce? Probabil pentru ca daca actiunile BCR ar fi listate pe bursa, atunci banca ar fi evaluata pe bursa la un pret sub cel platit in 2006, ceea ce nu ar fi in interesul Erste", a declarat Valentin Ionescu, in cadrul conferintei Maturizarea pietei de capital, organizata de cotidianul online de business wall-street.ro, in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti si Depozitarul Central.

Ionescu a mai precizat ca un alt motiv poate sa fie faptul ca politica Erste Group este de a nu lista subsidiarele. In schimb, Erste coteaza actiunile proprii la bursele din tarile unde controleaza banci. "Actiunile BCR trebuiau sa fie listate in 2009, conform contractului de privatizare, dupa care s-a amanat pana in 2011. Din punctul meu de vedere, este obligatoriu ca cea mai mare banca din Romania sa fie listata pe bursa de la Bucuresti", a spus Ionescu.

Administratorii SIF Moldova, unul dintre actionarii minoritari ai BCR, au explicat recent ca iau in calcul vanzarea partiala sau integrala a pachetului de 6% din actiunile pe care le detine la BCR, daca banca nu va fi listata in viitorul apropiat. In replica, presedintele BCR le-a precizat ca ramane la latitudinea SIF-urilor sa decida ce vor face cu participatiile detinute la BCR.

"Nu stiu in ce masura statul mai are o parghie prin care sa forteze Erste sa listeze BCR. Cred ca statul a uitat de clauza de obligatie a listarii BCR prevazuta in contractul de privatizare al bancii. Pana la urma, decizia este la actionarul majoritar, iar SIF-urile cred ca ar putea fi singurele care sa ceara listarea", a declarat Ionescu.

Erste Bank a preluat, in 2006, pachetul majoritar de actiuni BCR (aproape 61,88%), de la stat, BERD si IFC, pentru care a platit 3,75 miliarde de euro. Cele cinci SIF-uri controleaza cumulat 30,11% din actiunile BCR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri