Actiunile Oltchim (OLT) si Azomures (AZO) au urcat cu peste 10%, pe o piata in crestere cu 0,63% si a carei lichiditate a revenit peste media ultimelor doua luni, fiind sustinuta in special de titlurile Fondul Proprietatea (FP) si de deal-uri cu 8,8% din actiunile Oltchim (OLT, informeaza Mediafax.
In primele doua ore actiunile Oltchim au continuat linia puternic ascendenta din ultimele trei sesiuni si au urcat cu inca aproape 15%, insa, dupa ora 12:00 unii investitori au inceput sa introduca mai multe ordine de vanzare si sa isi marcheze o parte din profituri, astfel ca ascensiunea s-a temperat usor. La finalul sedintei, actiunile Oltchim erau cotate la 0,4598 lei, pret in urcare cu 11,6%, iar operatiunile insumau 1,7 milioane lei.

Intre orele 15:52 si 15:53 a fost vandut un pachet de 8,8% din titlurile combinatului prin cinci deal-uri in valoare de 13,5 milioane lei (3,3 milioane euro). Tranzactiile negociate au fost efectuate la 0,45 lei, pret cu 9,22% peste referinta.

Dupa ora 14:00 in piata au inceput sa fie introduse mai multe ordine de cumparare pentru actiunile Azomures, astfel ca pretul a urcat semnificativ. Ultima operatiune de marti a fost realizata la 0,704 lei, pret in crestere cu 10%. Transferurile cu aceste titluri au insumat 1,5 milioane lei.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, spune ca actiunile combinatelor chimice Oltchim, Azomures si Amonil sunt de regula vizate de speculatori, iar tranzactiile realizate de acestia au dus la cresterile accelerate.

"Daca la Azomures o crestere este acoperita de rezultatele financiare, la celelalte doua imi este greu sa gasesc o justificare fundamentala.
Discutii despre privatizarile Oltchim au mai fost si este greu de facut recomandari de investitii doar pe aceste informatii de presa", a declarat Morariu pentru Mediafax.

Directorul de operatiuni al Prime Transaction, Alin Brendea, crede ca evolutia actiunilor si tranzactiile mari realizate cu titlurile Oltchim arata interesul in crestere al investitorilor pentru piata locala, ca urmare a majorarii semnificative a rulajelor din ultimele saptamani.

Spre deosebire de titlurile combinatelor chimice, cele mai multe actiuni de la BVB au inregistrat variatii usoare inca de la deschiderea sedintei.
Ultimele transferuri cu cele mai lichide zece titluri au fost realizate la preturi in imediata apropiere a ultimelor cotatii de luni, iar actiunile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,79% peste nivelul de la finalul sesiunii anterioare.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 0,69%.
In aceste conditii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, a avansat cu 0,33%.

"Dupa o perioada de cresteri sustinute, mai ales pe SIF-uri, este normal sa mai urmeze si unele sedinte de consolidare, cu o evolutie laterala (oscilatii foarte usoare -n.r.) sau chiar corectii. O parte dintre investitori sunt tentati sa marcheze macar o parte din profit. Este inca devreme de spus daca perioada de corectii pe SIF-uri a luat sfarsit, insa, oricum, in partea a doua a sedintei cumparatorii au fost mai prezenti in piata. Ramane sa vedem in zilele urmatoare daca trendul ascendent va fi reluat sau inca suntem in perioada de consolidare", a spus Morariu.

Investitorii au tranzactionat actiuni de 47,9 milioane lei (11,5 milioane euro), suma de aproape doua ori mai mare decat rulajul de luni, de 26,5 milioane lei (6,4 milioane euro).

"In mod normal pana la adunarile generale ale actionarilor programate pentru aprilie, ma astept la volume ridicate si volatilitate mare.
O importanta mare pentru aceste volume o va avea si publicarea rezultatelor financiare pe primul trimestru, precum si contextul international care deocamdata este favorabil cresterilor. Pe langa factorii enumerati, important pentru traiectoria pietei va fi si evolutia economiei in ansamblu, primele vesti despre evolutia pe primul trimestru urmand sa apara la jumatatea lunii", a afirmat brokerul de la BT Securities.

Titlurile Fondului Proprietatea (FP) si Oltchim au asigurat marti 54% din lichiditatea pietei, cu transferuri in valoare cumulata de 25,7 milioane lei (6,2 milioane euro).

Tranzactiile cu actiunile FP din piata principala au insumat 7,3 milioane lei, iar 3 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. Pe piata principala, titlurile Fondului au scazut cu 0,25%, la 0,6085 lei, iar deal-ul a fost realizat la 0,6085 lei, pret cu 0,16% sub ultima cotatie de luni.
Efervescenta de pe actiunile Oltchim si Azomures i-a determinat pe unii investitori sa vizeze si titlurile Amonil (AMO), care au incheiat ziua in urcare cu 9,59%, la 0,016 lei. Totusi, aceste actiuni au inregistrat un rulaj de numai 99.000 de lei.

Rulaje importante au mai consemnat actiunile SIF Oltenia (SIF5) - aproape 4,1 milioane lei, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) - 3,5 milioane lei si SIF Moldova (SIF2) - 2,5 milioane lei.

Investitorii nu au reactionat la anuntul privind selectarea intermediarului ofertei secundare de la OMV Petrom (SNP), in care statul vrea sa vanda 9,84% din titlurile companiei. Astfel, cotatia actiunilor OMV Petrom a stagnat la 0,419 lei, pe un rulaj de 421.000 de lei.

Comisia de selectie a intermediarului ofertei a declarat castigator, luni, consortiul format din Renaissance Capital, BT Securities, Romcapital si EFG Securities, cu care vor fi incepute negocieri pentru incheierea contractului. Potrivit caietului de sarcini, oferta trebuie finalizata in maximum patru luni de la semnarea contractului.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 3,8 milioane lei, suma de aproape sase ori mai mare decat rulajul de luni, de 675.000 de lei.

Peste 87% din lichiditatea pietei a fost asigurata de un deal cu 86% din actiunile Incerplast (INCE), in valoare de 3,3 milioane lei. Actionarul majoritar al firmei era o persoana fizica, Lucian Grecu. Tranzactia negociata a fost realizata la pretul de 7,18 lei/actiune, de 21 ori mai mult decat cea mai recenta cotatie din piata principala, de 0,34 lei, inregistrata la 17 februarie 2009.

La finalul sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,5%, linia fiind urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care inregistrau corectii de cel mult 0,4%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri