Actiunile Oltchim revenit vineri pe crestere dupa corectia de 11% de joi. Chiar la inchiderea sedintei de vineri ascensiunea titlurilor s-a temperat de la 5,56% la 1,5%, scrie Mediafax.
Bursa a scazut vineri cu 0,59%, intr-o piata in care actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au continuat sa coboare accelerat, cu 6%, si au ajuns sub pretul din oferta de preluare, iar titlurile Oltchim (OLT) au avansat cu 1,5%, revenind dupa doar o sedinta de corectie.

Bursa a fost marcata saaptamana trecuta de euforia cresterilor rapide si putin explicabile pe unele actiuni care erau considerate prea putin atractive de majoritatea investitorilor, in timp ce cele mai multe titluri de regula lichide au trecut intr-un con de umbra. Astfel, indicele general al bursei, BET-C, a crescut cu 2%, sustinut de ascensiunea accelerata a actiunilor mai putin lichide.

Saptamana trecuta, actiuni precum Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services (PTR), Oil Terminal (OIL), Petrolexportimport (PEI) au crescut puternic, cu aproape cate 15% zilnic, alaturandu-se titlurilor Oltchim care au intrat pe un trend ascendent accelerat inca din luna februarie. In cazul actiunilor Oltchim, motive pentru crestere sunt discutiile cu privire la reluarea privatizarii si achizitiile realizate de unul dintre principalii actionari minoritari, compania PCC, inregistrata in Germania.

Spre inchiderea sedintei de joi majoritatea actiunilor care au crescut accelerat in aceasta saptamana au inceput sa scada sever, marcand astfel acest final de "mini-trend" ascendent si pentru care brokerii nu au gasit explicatii temeinice.

"Nu este ceva nou, astfel de evolutii fulminante s-au mai petrecut si cred ca vom mai intalni si in viitor. Ceea ce a stat cel mai mult la baza acestor aprecieri este factorul uman si mai putin elementul fundamental. In lipsa de lichiditate si stiri pe piata romaneasca se creaza astfel de vehicule emotionale care polarizeaza practic aproape tot interesul de moment al pietei si in care speculatorii se aventureaza din plin. Miza jocului este profitul mare si rapid, iar plata ramane in obligatia celor care nu au reusit sa vanda si care cel mai adesea vor ramane mult timp cu niste actiuni neprofitabile intrebandu-se si ei care sunt oare fundamentele acelor companii", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Actiunile Rompetrol Rafinare si Oltchim au consemnat variatii semnificative si in primele 10 minute ale sedintei de vineri, consemnand o volatilitate foarte ridicata precum in ultima ora a sesiunii de joi. Astfel, pretul actiunilor Rompetrol Rafinare a cazut in deschiderea cu peste 11%, pentru ca in urmatoarele 10 minute sa urce cu 12%. Totodata, prima operatiune cu titlurile Oltchim a fost realizata la o cotatie cu 4,4% sub nivelul de joi, iar in 6 minute, pretul a urcat puternic cu 15%.

Ulterior, preturile s-au stabilizat la niveluri unde au fost tranzactionate pana la inchidere.

La finalul zilei, titlurile Rompetrol Rafinare erau in picaj cu 5,96%, la 0,071 lei, si se plasau sub pretul din oferta de preluare, de 0,0751 lei, derulata in primul trimestru al anului trecut de actionarul majoritar, The Rompetrol Group, companie detinuta de KazMunai Gaz. Titlurile Rompetrol Rafinare au cazut joi cu 10%, dupa ce in precedentele cinci sedinte urcasera cu peste 74%.

Operatiunile cu titluri Rompetrol Rafinare au insumat 367.000 de lei.

Actiunile Oltchim revenit vineri pe crestere dupa corectia de 11% de joi. Chiar la inchiderea sedintei de vineri ascensiunea titlurilor s-a temperat de la 5,56% la 1,5%. Aceste actiuni au consemnat al doilea rulaj din piata, de 2,5 milioane lei.

"Achizitiile zilnice ale PCC alimenteaza cu carburant rezervorul «avionului» Oltchim, care isi continua zborul. Spre deosebire, la restul actiunilor care decolasera in zilele trecute se pare ca s-a cam terminat combustibilul, deoarece zvonurile si supozitiile care au tot aparut nu au fost insotite de nicio stire spectaculoasa care sa poata sustine cresterile puternice din ultimul timp si din aceasta cauza s-au vazut corectii destul de dure", a afirmat directorul de tranzactionare al Rombell Securities, Adrian Tod.

Totodata, Chisu crede ca achizitiile zilnice ale companiei PCC, inregistrata in Germania, arata o "lupta intre doi mari investitori" pentru actiunile Oltchim.

"Ceea ce scapa, totusi, este motivul pentru care o fac. Dar tinand cont de aceste premise este posibil ca astfel de actiuni sa isi continue suflul pozitiv si in perioada urmatoare", a afirmat Chisu.

La finalul sedintei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,19%, iar titlurile celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,35% peste nivelul de joi.

Evolutia actiunilor SIF si a titlurilor FP a influentat si indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate. Astfel, indicele BET-XT a avansat foarte usor, cu 0,18%.

Indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat un recul de 1,05%, fiind influentat in principal de corectia titlurilor Rompetrol Rafinare.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 34 milioane lei (8,2 milioane euro), suma cu 22% mai redusa decat lichiditatea de joi, de 43,5 milioane lei (10,4 milioane euro).

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai tranzactionate din piata, cu operatiuni de 20,2 milioane lei, din care 2 milioane lei au reprezentat valoarea unui deal. La finalul sedintei, titlurile erau in crestere cu 1,59% pe piata principala, la pretul de 0,51 lei, iar tranzactia speciala a fost efectuata la 0,5035 lei, cotatie cu 0,3% peste nivelul de joi.

"Cresterea actiunilor FP poate fi pusa pe baza dividendelor consitente pe care compania le va incasa de la Transgaz, dar in plus, se pare ca impactul volumului consistent de titluri emise de ANRP in luna mai pare sa fi fost absorbit de piata", a afirmat brokerul de la Rombell.

Rulaje mai mari de un milion de lei au mai inregistrat titlurile OMV Petrom (SNP) - 1,9 milioane lei, SIF Transilvania (SIF3) - 1,6 milioane lei, BRD (BRD) - 1,6 milioane lei si SIF Oltenia (SIF5) - un milion de lei. Titlurile companiei petroliere au scazut cu 1,27%, la 0,39 lei, iar actiunile SIF Transilvania au avansat cu 0,92%, la 0,55 lei.

In scadere, cu 0,91%, au incheiat si titlurile BRD, care au ajuns la 14,18 lei, iar actiunile SIF Oltenia au urcat cu 2,74%, la 1,423 lei.
Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de 1,1 milioane lei, suma cu 10% peste nivelul de joi, de 1 milion lei.

Actiunile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de 611.000 de lei, iar pretul a scazut cu 0,31%, la 0,32 lei.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 0,7%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care consemnau corectii de cel mult 0,7%. Bursele din Croatia si Cehia avansau, insa, cu 0,3% si, respectiv, cu 0,6%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri