Vanzare directa catre Erste Bank a actiunilor detinute de SIF-uri la BCR, schimb de actiuni cu titlurile emise de banca austriaca sau o operatiune combinata sunt variantele discutate cu Erste ca alternativa la listare BCR, dar SIF-urile au ca optiune si vanzarea catre alti investitori.
"Eu vad cinci variante: listarea BCR, vanzarea pachetelor detinute de SIF-uri catre Erste sau catre un tert, conversia actiunilor BCR in actiuni Erste, sau o fuziune a BCR cu Erste", a declarat pentru Mediafax Petre Szel, presedinte CA si director general al SAI Muntenia Invest.

Szel a precizat ca fuziunea BCR-Erste nu a fost discutata la intalnirile de la Viena, dar in opinia sa ar putea reprezenta o solutie viabila.

Erste Group a anuntat ca asteapta decizia SIF-urilor in urma discutiilor privind solutiile alternative la listarea BCR si ca va fi pregatit "sa ia rapid orice decizie necesara".

O alta solutie discutata este un schimb de actiuni completat cu plata unei sume de catre Erste, potrivit presedintui CA si directorul general al SIF Moldova (SIF2), Costel Ceocea.

"Si in acest caz este o problema. La ce pret se vor face tranzactiile, la ce paritate vom schimba actiunile? Noi am vrea sa se faca o evaluare a BCR, de cineva mare din strainatate, de cineva cu prestigiu, poate fi o banca de investitii sau altcineva. Problema este daca accepta si Erste o astfel de evaluare", a spus Ceocea.

El a adaugat ca si in cazul listarii BCR trebuie stabilita o modalitate, daca va fi listare tehnica, fara vanzare de actiuni, daca vor vinde SIF-urile din titluri, sau daca se va face oferta primara prin majorare de capital prin emisiune de noi actiuni care vor fi vandute pe bursa.

"Si daca facem listare, este important cum o facem. Ai nevoie de un raport de evaluare, sa spuna cineva independent la ce pret sa inceapa, la ce discount sa se faca. Este oarecum o obligatie a SIF-urilor si a Erste sa ceara o evaluare. Sunt inca multe semne de intrebare, iar pana nu le clarificam nu ai cum sa stabilesti o cale. Fiecare dintre noi (SIF-uri si Erste) isi face calculele sale, apoi trebuie sa stabilim o solutie comuna. Erste nu au venit cu nicio oferta concreta, fiecare vine cu opiniile sale", a explicat Ceocea.

Seful SIF Oltenia, Tudor Cirezu, a confirmat ca exista mai multe variante puse pe masa de Erste, dar SIF-urile nu au ajuns la un consens in privinta solutiei care va fi adoptata.

Presedintele CA si directorul general al SIF Banat-Crisasna (SIF1), Ioan Cuzman, a aratat ca SIF-urile discuta cu Erste de peste un an in privinta gasirii unei solutii si se asteapa sa gaseasca o rezolvare intr-un termen cat mai scurt, intrucat la finalul lunii octombrie expira perioada agreata cu Erste pentru amanarea listarii BCR.

"Suntem pe ultimii 10 - 20 de metri", a afirmat Cuzman.

Petre Szel crede ca SIF-urile vor decide in septembrie pe ce varianta vor merge, insa precizeaza ca oricare ar fi solutia, tranzactiile nu se vor incheia in acest an.

"In august nu se va intampla nimic, daca in septembrie se va stabili listarea BCR, vom angaja pe cineva pentru due-dilligence, iar asta dureaza cateva luni. Chiar vanzarea actiunilor BCR este o chestiune de ordinul a sute de milioane sau chiar de miliarde de euro si trebuie sa fim realisti ca o astfel de suma este greu de obtinut. Erste a trebuit sa faca majorare de capital cand a cumparat BCR, nu poti sa te gandesti ca au deja banii pregatiti si imediat ce am decide vanzarea am si face tranzactia. In septembrie vom cadea de acord asupra variantei, iar de la acel moment poate sa mai treaca linistit un an. Cred ca pana la finalul acestui an vor fi parcurse numai cateva din etape, oricare varianta s-ar alege", a explicat presedintele SIF Muntenia.

La randul sau, seful SIF Moldova apreciaza ca negocierile cu Erste sunt abia la inceput, intrucat pretul este cel mai importat intr-o tranzactie, iar SIF-urile si Erste nu au stabilit nici macar o varianta finala privind BCR.

"Eu cred ca nu s-au parcurs nici macar zece metri din traseul negocierilor, nu cum spune domnul Cuzman ca suntem pe ultimii zece metri, pentru ca cel mai important intr-o negociere este pretul, iar noi nu am stabilit nici macar o directie, daca listam BCR sau vindem actiunile", a spus Ceocea.

Totodata, Szel considera ca Erste va fi interesata sa cumpere actiunile de la SIF-uri si nu ar agrea ideea intrarii unui tert in actionariatul sau.

"Trebuie sa vedem ce varianta va fi pentru ca si vanzarea pachetelor catre un tert nu cred ca va fi pe placul Erste, mai ales daca este cineva pe care Erste nu-l va agrea. Totodata, trebuie sa fim atenti asupra oricarui detaliu care scapa in presa, pentru ca asta poate influenta atat pretul actiunilor SIF, cat si al actiunilor Erste, iar asta poate fi interpretata ca manipulare", a declarat el.

Chiar daca SIF-urile vor decide sa vanda actiunile BCR catre Erste, aceste tranzactii ar putea avea nevoie de aprobarea actionarilor, deoarece legea societatilor comerciale nu permite CA-urilor sa vanda peste 20% din activele unei companii fara imputernicire de la actionari.

"Pentru o astfel de tranzactie este nevoie de o decizie AGA, ceea ce noi am incercat sa obtinem in aprilie, insa nu a fost cvorum. Consiliul de Administratie are putere sa vanda numai 1,5% din actiunile BCR, deci un sfert din cat detinem noi", a afirmat Ceocea.

Conducerile SIF-urilor se vor intalni joi cu reprezentanti ai actionarilor care au cerut AGA pentru a discuta despre listarea BCR si le vor propune sa renunte la aceasta solicitare, argumentand ca s-ar reduce la jumatate perioada in care mai pot avea loc negocieri intre SIF-uri si grupul Erste, potrivit sefului SIF Banat-Crisana.

La inceputul saptamanii trecute, un grup de actionari care detin peste 5% din actiunile celor cinci SIF-uri a solicitat convocarea AGA in care Consiliile de Administratie ale acestora sa fie imputernicite sa ceara listarea BCR. In grupul actionarilor respectivi se afla fonduri administrate de Aviva, Firebird, Certinvest, STK Financial, Broadhurst Investments, SAI Carpatica, BT Asset Management, ING Pensii Private dar si SSIF Broker.

Presedintele executiv al Erste Group, Andreas Treichl, a declarat ca va face tot ce ii sta in putinta pentru a evita listarea BCR, intrucat o astfel de operatiune nu este necesara si va afecta calitatea grupului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri