Bursa de la Bucuresti a crescut cu 0,22%, contrar liniei pietelor externe, intr-o piata in care actiunile SIF-urilor au coborat cu pana la 2,78%, iar absenta celor mai multi investitori de la tranzactionare a limitat lichiditatea la 10,5 milioane lei, informeaza Mediafax.
Piata a fost pe crestere usoara inca din primele minute, iar corectiile de pe bursele europene au afectat numai cateva actiuni. Apatia a continuat sa marcheze piata pana la inchidere.

"Lipsa investitorilor din piata este determinata atat de vacanta prelungita a unora dintre ei, cat si de incertitudinea care planeaza asupra problemei datoriilor statelor din zona euro. Pietele par ca asteapta noi masuri de contracarare a problemelor de finantare ale unor state din zona euro. Pana la conturarea unui trend, ma astept ca piata sa evolueze indecis, strans corelata cu evolutia burselor straine", a declarat abriel Morariu, broker la BT Securities.

Indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in stagnare, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,6% peste nivelul de miercuri.

Pe de alta parte, indicele BET-FI a coborat cu 1,61%. Actiunile celor cinci SIF-uri au consemnat scaderi cuprinse intre 1,38% si 2,78%, iar titlurile Fondului Proprietatea (FP) au coborat cu 0,46%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,42%. Indicele include primele 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"Nu putem vorbi de o directie concreta atat timp cat exista temeri la fiecare licitatie de bonduri ale statelor europene. Ne putem astepta ca de saptamana viitoare sa vedem o crestere a rulajelor. Factorii care ar putea stimula o crestere a volumelor sunt revenirea investitorilor din vacanta, cat si discutiile pe care cancelarul Germaniei Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy le vor purta luni la Berlin, discutii premergatoare summitului de la finalul lunii ianuarie si care pot stimula dinamica pietelor", a afirmat Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Tranzactiile cu actiuni au cumulat doar 10,5 milioane lei (2,4 milioane euro), cu 9% peste rulajul zilei anterioare, de 9,6 milioane lei (2,2 milioane euro).

Aproape 30% din lichiditatea pietei a fost asigurata de operatiunile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 2,9 milioane lei. Cotatia acestor titluri a scazut cu 0,46%, la 0,43 lei.

Actiunile Erste (EBS) au consemnat cea mai vizibila scadere din piata, de 4,64%, fiind influentate de corectia de pe bursa de la Viena, unde pretul a coborat cu 6,69%. Astfel, pretul de la BVB a ajuns la 56,5 lei (13,01 euro), in timp ce pe piata de la Viena titlurile au fost cotate la 12,76 euro.

In evidenta au iesit si titlurile Oltchim (OLT) si Electroarges (ELGS), care au urcat cu cate 15%, limita maxima de variatie admisa pentru majoritatea actiunilor de la BVB. Operatiunile cu actiunile Oltchim au cumulat 235.000 de lei, iar titlurile Electroarges au avut un rulaj de 75.000 de lei.

Brokerii cred ca evolutia celor doua actiuni a fost determinata doar de unii speculatori. Ei cred ca speculatorii si-au indreptat din nou atentia spre titluri considerate de regula mai volatile, intrucat blue-chips-urile au consemnat variatii reduse.

Pe piata derivatelor, investitorii au realizat transferuri cu produse structurate de aproape 1,3 milioane lei (296.000 de euro) si au tranzactionat contracte futures de 1,3 milioane lei (300.000 de euro).

Astfel, lichiditatea totala a BVB a fost de 13,2 milioane lei (3 milioane euro). Suma este de peste doua ori mai redusa decat rulajul sedintei precedente, de 28,8 milioane lei (6,6 milioane euro). Totusi, lichiditatea de miercuri a fost aigurata in principal de operatiuni cu obligatiuni, in valoare de 15,8 milioane lei (3,6 milioane euro).

Pe piata Rasdaq, tranzactiile au cumulat numai 78.000 de lei, cu 42% sub rulajul de miercuri, de 134.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu operatiuni de aproape 20.000 de lei, iar pretul a scazut cu 3,6%, la 0,0776 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,1%, afectate de temerile investitorilor cu privire la capacitatea tarilor din zona euro de a-si refinanta datoriile care ajung la scadenta. Linia era urmata si de pietele din Europa Centrala si de Est, care consemnau scaderi cuprinse intre 0,5% si 2,7%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri